« Til oversigten

Snemelding uge 6: Schnee über alles i Alperne, ligeledes i Norden

Ovenpå et allerede tykt snelag er der nu ikke mindre end tre snestorme på vej til Alperne, og i Norden går det ligeledes løs med snevejr.

Vejrkortene for den kommende uges tid ser mildest talt rodede ud. tre snestorme er på vej mod Alperne (mens én allerede er i fuld gang med at læsse sne af), men det samme er en Föhn-vind, som periodevist kommer til at sende frostgrænsen på flugt op ad bjergene.

Nogle alpebyer får op over en meter sne, mens andre må nøjes med milde temperaturer og betydeligt mindre sne. I Norden er der også sne undervejs, hvoraf størstedelen falder i de kendte danskermagneter.

Før vi går helt i gang, vil vi gerne undskylde. I sidste uge lovede vi stabilt vejr i Østrig med undtagelse af en smule drys sidst på ugen. Det holdt så absolut ikke. Henover weekenden og i starten af uge 5 kom der betydelige mængder sne i store dele af Østrig. Selvom det er dejligt at have ret, er vi mere end tilfredse med, at vi ikke havde det i denne omgang.

I denne snemelding:

  • Masser af sne til Alperne med Frankrig på podiet
  • Jævn fordeling i Norden
  • Weekenddrys i Centraleuropa
  • Offpiste: God pudder men pas på vind og svingende temperaturerSe hvor meget sne der er, der hvor du skal hen

Se LIVE-Webcams her
Foto: Wepowder.com

Masser af sne til Alperne med Frankrig på podiet

Godt nok kunne franskmændene ikke præstere mere end en bronzemedalje til VM i håndbold, men når det kommer til at få raget sne til sig, ser de (i det store og hele) ud til at stå øverst på podiet i denne omgang. 

Mange steder i Frankrig har allerede fået over en halv meter sne i løbet af det sidste par dage, og det ser ud til, at franske Alpe d’Huez får yderligere tæt på en meter sne på toppen i løbet af de næste seks. Nogenlunde det samme gør sig gældende for skiområderne Chamonix, Avoriaz og Tignes.

Lige under Frankrig på podiet finder vi Østrig og Italien på en delt andenplads. Især italienerne er nok overmåde glade for at se det forventede snefald i fx Passo Tonale, Cortina d’Ampezzo og Madonna di Campiglio ligge omkring en meter sne over de næste seks dage. Lige nu er der i store dele af de Italienske Alper og Dolomitter ikke et specielt tykt snelag, så der er ingen tvivl om, at de klapper stort i deres små hænder, hvis det som planlagt begynder at vælte ned med sne fra fredag til søndag.

Hør Morten i Passo Tonale fortælle om om vejret i Italien


I østrigske Bad Gastein og Obergurgl har de allerede masser af sne, men det forhindrer altså ikke det vilde vejr i at læsse endnu en meter ned over dem. I resten af Østrig ser det lidt mere roligt ud, men helt snydt for sne bliver de trods alt ikke. Et lille overblik ser omtrent sådan her ud: Wagrain og Saalbach får 20 cm, Sölden og St. Anton am Arlberg får 45, og i Ischgl bliver det nok til lige knap 30.

Før vi giver bolden videre til Skandinavien, er det værd at sige, at det heftige snevejr skyldes, at der er tre snestorme på vej ind fra tre forskellige retninger. Det gør vejret utroligt svært at forudsige, og ligeledes er det svært at give et bud på, hvad der sker, når snevejret engang passerer. Lige nu er der udsigt til højtryksvejr i alperne fra den 7. februar og frem, men det er stadig tynget af usikkerhed.

Lidt enklere ser det heldigvis ud oppe nordpå.

Jævn fordeling i Norden

I Norden er der ligeledes et par snebolde til alle. Dog stikker norske Hovden, som måske kan se frem til op over 40 cm sne indtil mandag, lidt ud, mens de i Trysil og Hemsedal må de ”nøjes” med ungefähr 15 cm. I Sverige bliver det meget ligeligt fordel idet områder som Idre Fjäll, Branäs og Sälen alle kan glæde sig til omtrent 15 - 20 centimeter sne.

Overalt i Norden (med undtagelse af de helt sydlige svenske områder) gælder det, at vejret bliver koldt, og det betyder, at sneen, der falder, er let, lækker og helt perfekt til skiløb af enhver slags. Der kommer også en smule vind, men intet der hverken får skiområder til at lukke eller børn til at hyle.

Foto: Hovden.com

Hovden får en masse nysne op til uge 6

Weekenddrys i Centraleuropa

Generelt er vejret i de østeuropæiske skiområder stabilt i denne uge, men det bliver afbrudt af et mildt snevejr, som ruller ind over weekenden. Her ser Tjekkiske Špindlerv Mlýn ud til at få en 15 - 20 cm, mens Slovakiske Jasna må klare sig med 5.

Der kommer en del vind i weekenden, men herefter ser det ud til, at vejret stabiliserer sig med kølige temperaturer, let skydække eller sol og meget lidt vind i løbet af første halvdel af uge 6.

Foto: Jasna.sk

Jasna skal modtage +5 centimeter til den i forvejen fine snebase

Offpiste: God pudder men pas på vind og svingende temperaturer

Alt den sne, der i øjeblikket falder i Alperne, betyder julelys i øjnene på pudderhundene i offpisten. Især i områderne mellem Vorarlberg i Østrig og de nordlige franske alper kommer der til at være en masse god sne at køre, men som altid er det vigtigt at have viden og udstyr med sig, når man bevæger sig ud i offpisten.

På fredag klatrer frysepunktet ret langt op ad bjergene i Østrig, og det betyder, at det øverste lag sne bliver tungt og skrider nemmere. Lavinefaren kommer til at hæve sig i de nordlige alper, og det er et udtryk for, at man skal tænke sig en ekstra gang om, inden man kører ud. Sørg for ikke at køre for stejle steder, hvor sneen kan være varmet op.

I den sydlige halvdel af de franske alper kommer der en masse ny sne i løbet af de kommende seks dage, men 1) det kommer med en del vind, hvilket betyder ”wind slabs”, der let kan få sneen til at skride og 2) sneen, som den nye sne falder på, er gammel og hård, hvilket betyder, at den nye sne har svært ved at binde sig til den, og det medfører en øget lavinefare.

Så kom ud og nyd den nye sne, men tænk dig grundigt om, og husk, at hvis du er i tvivl, om det er klogt at køre et sted, så er du ikke i tvivl.


Der er og bliver masser af mulighed for at køre offpiste, men husk hovedet

> Se de bedste restpladser til uge 6 og uge 7

Skiferie forslag i Alpe d´Huez

Résidence Les Bergers Résidence Les Bergers Bil fra 1.599,-/pers.
Danski Klubhotel Le Re... Danski Klubhotel Le Re... Fly fra 4.908,-/pers.
Résidence L'Ours Blan... Résidence L'Ours Blan... Bil fra 1.446,-/pers.
Chalet Le Cristal de l... Chalet Le Cristal de l... Fly fra 7.101,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning

Næste »« Forrige

Se alle nyheder