Freeride DM i Fieberbrunn 2019 – Resultater, vindere, billeder og video

Freeride DM i Fieberbrunn 2019 – Resultater, vindere, billeder og video

De danske mesterskaber i Freeride, bliver i år afholdt i uge 7 i Fiberbrunn, Østrig. Forholdene til dette års mesterskab var bedre end nogensinde før, hvilket også afspejler sig i niveauet.

Danmarks hyggeligste konkurrence

Freeride DM er et årligt tilbagevendende event der afholdes i på stejle bjergsider i alperne. Spidsen af dansk freeride mødes for at kæmpe om titlen som Danmarks bedste freerider. Konkurrencens regler er simple; alle mand starter på toppen af en bjergside, og alle skal igennem målporten. Vejen derimellem er op til skiløberen at lave så spektakulær som muligt, uden at gå på kompromis med kontrol og god skiteknik.

Foruden at være de danske mesterskaber er det desuden også en uge, hvor rigtig mange passionerede danske skiløbere med smag for offpiste mødes og hygger sig sammen. Freeride DM slår sig nemlig op på at være Danmarks hyggeligste konkurrence, hvilket er en af hovedårsagerne til at vi her på Skisport.dk er fast inventar til Freeride DM.


Konkurrencefacet gennemgås en sidste inden konkurrencen. På tværs af erfaringer og ambitioner diskuteres forskellige linjevalg til stor hjælp for alle riders.

Perfekte forhold danner rammer for rigtig højt niveau

Forholdene til dette års mesterskab var bedre end nogensinde set før til Freeride DM! En snerig vinter og konstant snevejr de seneste to dage sørgede for fantastisk underlag, og lækkert solskin fra oven sørgede for den gode sigtbarhed. Dette i kombination med rigtige dygtige riders resulterede i at niveauet fik et ekstra nøk opad, og elementer fra freestyle blev taget med ud over de helt store klipper. Specielt to af de unge drenge; William Roer Madsen og Mikkel Brandt satte baren højt for bedømmelseskriteriet ”Air and style”. Drengene sætter henholdsvis et stilet backflip og en smooth 360’er ud over den første oplagte klippe på facet i kvalifikationen.


William Roer Madsen laver backflips lige så naturligt som vi går ned af trapper.

I finalen får den ikke bare ét nøk op, men utallige nøk op, da William sætter en kæmpe backflip ud over ”George Rodney klippen”. Desværre kommer landingen hårdt efter at William er fløjet i omegnen af 15 meter gennem luften, og han må en tur i sneen. Mikkel bibeholder det høje og kreative niveau i finalen, hvilket kvitteres med en flot 2. plads. Rasmus DJ tyer også til hans velkendte freestyle tricks i finalen, og sætter en sikker 360’er på første drop, efterfulgt af en stejl og tekniske linje ned til et stort drop, som igen landes med elegance inden han brager ned over den nederste del af facet i høj fart. Rasmus’ run sikrer ham det øverste trin på podiet. På skamlens sidste trin finder vi Anders Jeppesen, der fandt vej ned igennem en smal passage i skoven der bliver gradvist stejlere og stejlere inden linjen ender i et stort drop.


Anders Jeppesen banker nervøst sneen af sneen af støvlerne inden han det bliver hans tur til at køre ned over konkurrencefacet.

På damesiden er det velkendte ansigter der nupper de øverste 2 trin, og damernes rookie of the year Julie Andersen der tager sig af 3. pladsen. Josephine Lützau er netop hjemkommet fra USA, hvor hun har været ovre at køre en internationale freeride konkurrence. Det er måske jetlagget der spiller hendes et pus i kvalifikationen hvor hun må tage sig et styrt. Heldigvis kan dommerne se potentialet i hendes skiløb og lader hende gå videre til finalen med et wildcard. Finale runnet bliver kørt i sikker stil og kvitteres med en velfortjent 2. plads.

Foto: Emil Brandt

Kvinderne giver den gas i finalen

På damepodiets øverste plads står Malene Madsen, der i fulde drag lever op til sit kælenavn ”Turbo Malle”. Hun stormer ud af starten og rammer første klippe i en fart, hvor de færreste mænd kan følge med. Efter en sikker landing går hun i æg for at trække fart med over på facets højre side, hvor hun desværre forsvinder ud af mit synsfelt. Et stort brøl fra publikum sikrer mig om at hun har fortsat sit høje tempo og ramt sin linje med et stort drop i bunden. 

Ligesom Josefine, deltager Malene også i de internationale Freeride World Qualifiers, hvor hun flere gange i år har stået på podiet, og senest tog hun en sejr i Engadinsnow.

Med så meget sne som der har været i år er det vigtigt at have styr på sikkerheden. Sikkerheden står Markus Kogler for. Med Markus er arrangementet i sikre hænder, han står ligeledes for sikkerheden på Freeride World Tourens stop i Fieberbrunn. Som et godt tiltag i år var der et lavinekursus for alle deltagere der havde lyst, hvor de essentielle værktøjer og lavinekundskaber blev gennemgået, efterfulgt af en lille guidet tur rundt i Fiberbrunns offpiste.

Foto: Emil Brandt 

Markus Kogler fortæller om lavinesikkerhed imens det vælter ned med sne

Resultat/vindere Herrer/Mænd DM Freeride 2019 

  1. Rasmus DJ
  2. Mikkel Brandt
  3. Anders Jeppesen 

Foto: Emil BrandtResultat/vindere Damer/Kvinder DM Freeride 2019

  1. Malene Madsen
  2. Josefine Lützau
  3. Julie Andersen


Foto: Emil BrandtDM Freeride 2019 kvalifikation

Derfor er Fieberbrunn perfekt til offpiste

Fieberbrunn er en del af et større område, som også indeholder dansker darlingen Saalbach. Efter at Fieberbrunn og Saalbach er blevet forbundet er der selvsagt et kæmpe område dækket med moderne lifter og rigtig mange muligheder for offpiste. Store dele af området er under trægrænsen, hvilket betyder at der okay sigtbarhed på dage med tæt snefald.

Foto: Emil Brandt

Markus Kogler finder vej ned gennem skoven dagen før finaledagen

Freeride World Tour i Fieberbrunn

Freeride world touren har de seneste år haft stop i Fieberbrunn, hvilket betyder at byen gerne vil slå sig op på at være et fedt freeride mekka. Der er mange officielle offpiste router, hvor pistemaskinerne ikke kører, så man kan nyde den uberørte sne. Offpiste routerne er nøje udvalgt og eftertjekkes grundigt ved snefald af pisteurs for at sørge for at sikkerheden er i orden.

Fieberbrunn byder på alt fra små offpiste ture imellem og lige udenfor pisterne, til store og spektakulære bjergtinder med stejle og klippefyldte nedfarter – således kan der findes offpiste her i Fieberbrunn til alle niveaur.

Læs mere om skiferie i Fieberbrunn her

Udgivet af: Sebastian Jakobsen

Rejsebureauer til Fieberbrunn
Fakta om Fieberbrunn
Skiområdet: 790-2020 m.o.h.
Byen: 790 m.o.h.

270 pister i alt
140 km blå
110 km rød
20 km sort

Lifter: 70 stk. / 120.000 pers/time

Slæbelifter: 20
Stolelifter: 22
Kabinelifter: 28

Mere om skiferie i Fieberbrunn

Find tilbud på skirejser