Frankrig
Italien
Sverige
Østrig
Schweiz
Tyskland
Weekendski
Helle Errebo 31/08 2010 15:40
På mit arbejde har vi diskuteret kvaliteten af skiundervisning. Der er mange meninger : Derfor er mit spørgsmål : findes der en " italiensk " måde og en mere "ikke italiensk " måde at lære at stå på ski. Er der forskel på børn og voksnes måde at lære det på. Skal voksne også lære at plove........... - som min kollega påstår er helt forkert !! Herved ryger der alt for mange korsbånd ( han er kirurg ).
Skal/ kan man forhøre sig på skiskolen hvad deres fremgangsmåde er ??
Jeg spørger, fordi vi skal have vores svigerdatter på ski for første gang - og det skulle jo gerne blive en succes :-)
Hilsen Helle
Sabine 31/08 2010 17:28
Sv: Vedr. ski undervisning
hej Helle!
Nu har jeg selv været skiinstruktør i Østrig og det siges at det ikke er helt samme måde de står på ski i Østrig og Italien.
Men den skilærer uddannelse jeg har taget, som er den østrigske, der lærer de voksne OGSÅ at kører i plov. de fleste voksne er bange for at stå på ski fordi de ved de muligvis kan slå sig. Men ja, selvfølgelig kan der ske skader med alle om du kører plov eller ej, men den sikreste måde, hvis du spørger mig, er at lærer en voksen at kører i plov første omgang, for når de først får smag for det og de begynder at kører stærkere finder de hurtigt ud af at det er for hårdt at kører plov hele tiden og for hurtigt samlet benene til parallel ski.
Det er hvad jeg kan sige om det og min erfaring. Men der kan bestemt heller ikke ske noget ved at hører i skiskolen. :)
Håber du kan bruge svaret og god fornøjelse med svigerdatteren.
Thomas Jensen 31/08 2010 19:27
Sv: Vedr. ski undervisning
hej
Jeg tror ikke jeg kender til nogen skiskoler som ikke har et plovsving i deres repertoire. En typisk begynder er netop kendetegnet v. at have lidt dårlig balance med behov for bred "understøttelsesflade".
Er din svigerdatter meget motorisk begavet med veludviklet balance kan hun måske med at par gode carvingski under fødderne hoppe direkte til "parallelle ski med bred skiføring", men udover at plov kan være nødvendigt for at holde balancen og overhovedet få drejet har det også rent skitekniske fordele. Den gamle tese om at "en kantet og belastet ski drejer" kommer helt gratis og intuitivt når man plover.
Kvaliteten af undervisning kan du i mine øjne ikke hænge op på hvilke sving der køres, og hvilken grundlæggende skiteori den bunder i. Det afhænger af en "millard ting" og er nok mere situationsbestemt. Afhænger i høj grad også af vejr, føre, skiglæde, kemi mlm. underviser-elever og masser af andre ikke direkte målbare størrelser.
En begynder vil typisk vægte tryghed og glæde højere end noget andet.
Kirurgens tese om korsbåndsskader og plov vil jeg da gerne se belæg for, men plov har altså stadig sin berettigelse uanset.
vh
thomas, http://alpeferie.dk/
Andreas Reenberg Bothmann 31/08 2010 23:43
Sv: Vedr. ski undervisning
Hej Helle,
Jeg er også skilærer, og som Sabine og Thomas er inde på, så er ploven jo god for trygheden når man starter på ski.
Det er klart at man med ploven får en større understøttelsesflade, og dermed får nemmere ved at holde balancen, hvilket jo kan være en udmærket ting som begynder, altså det med at holde sig oprejst på skiene;-)
Jeg vil imidlertid mene at ploven og plovsvinget er en meget akavet og unaturlig tilgang til det at stå på ski, men som ligesom er blevet en kultur som er svær at slippe af med/komme udenom, da det jo netop bliver nemmere at holde balancen på skiene når man kører i plov, og ploven har en fartreducerende effekt og er samtidig en måde at bremse på. Den giver tryghed.
I modsætningen til et parallelsving, så har man med et plovsving et ret konstant tryk på knæene (og lårene), som for mange voksne nybegyndere kan medføre et stort ubehag og ret ofte stor ømhed i knæene.
Ved parallelle sving aflaster man på en lidt anden måde fra sving til sving, som gør at knæene er belastet i noget kortere tid ad gangen.
Jeg har dog svært ved at vurdere om man udsætter sine knæ for en større risiko for skader med korsbånd osv. ved plovsvinget kontra parallelsvinget?
Så vidt jeg er orienteret, så blev plovsvinget opfundet for ca. 100 år siden af Mathias Zdarsky (se link nedenfor - scroll ned til "Mathias Zdarsky").
http://www.skidlarare.info/Artiklar/historia.php#link6
Den legendariske skilærer Peter Buchar som underviser flere steder, bl.a. Trysil og Åre, benytter sig mig bekendt ikke af plovsvinget når han underviser voksne nybegyndere, men har til gengæld fokus på enkle øvelser hvor nybegynderen finder balancen på skiene, og derigennem meget tidligt får en kontrol og en føling med skiene og dermed en tryghed som helt overflødiggør ploven.
Jeg har aldrig set så dygtige voksne nybegynderlever som dem jeg har set på Peter Buchards hold.
Lavede selv et lille forsøg omkring introduktionen til skiløbet med min egen datter i sidste sæson da hun var godt 2 år gammel, som handlede meget om en slags "hands off" - uden at vise en pizza (køre med sele), eller forsøge at undervise hende på nogen måde. Vi havde bare skiene på, på meget flade pister, og havde skiene på i det omfang hun gad. Vi kørte både og holdt i hånd, hun kørte ned mod mig og hun kørte alene. Det sidste blev der mere og mere af.
I løbet af sammenlagt tre uger på ski lavede hun noget som jeg vil karakterisere som skærende sving. Hun drejede på skiene ved at lave en bevægelse med overkroppen i den retning hun gerne ville dreje. Denne bevægelse medførte så en eller anden form for knækantning.
Super interessant at observere hvilke bevægelser der kommer intuitivt når man snakker skiløb.
Bedste hilsener og uanset hvad - ha' en kanon skitur;-)
Andreas