Nye ski til avanceret skiløber

Profilbillede af Kasper Jakobsen

Hej allesammen

Jeg står overfor langt om længe at skulle udskifte mine udkørte K2 Rictor all mountain ski og tænker, at det er på tide at få et par rigtige pisteski til at supplere mine pudderplanker.

Lidt om min baggrund: Jeg har tæt på 400 ski dage bag mig. 1 sæson som skibums i den Canadiske pudder og 1 sæson som skilærer på en Østrig skiskole (med den Østrigske Anwärter i baggagen). Jeg tænker på at tage Landes uddannelsen til næste vinter for at forbedre skiløbet endnu mere. På trods af det, er jeg ikke så skarp når det kommer til valg af ski.

Skiene skal bruges til adskillige skiferier pr. sæson men også undervisning en uge eller to om året. Jeg tænker en svingradius i midterlaget, men gerne i den kortere ende, da målet er at blive rigtig god til kortsving (dog stadig med mulighed for at køre de store carving sving).

Oprindeligt kiggede jeg på Head I Speed Pro, men har efterhånden indset, at de fungerer rigtig godt til fart, men ikke egner sig som en heldags ski - der er alligevel lidt for meget race over dem.

Derfor er jeg nu begyndt at kigge på følgende modeller og hælder mest til Head skien, men det er nok mest det visuelle. Jeg har desværre ikke haft mulighed for at prøve nogle af dem i løbet af sæsonen:

Atomic Redster S9 - https://shop.atomic.com/en/products/redster-s9-x14-tl-rs-aa3006.html
Head World Cup Rebels I SL - https://shop.head.com/en-IC/ski/skis/race/worldcup-rebels-i-sl-30.html
Fischer RC4 World Cup - https://www.fischersports.com/us_en/rc4-worldcup-sl-men-curv-booster-25206

Er der nogle der har erfaring med disse eller har anden brugbar input? Jeg har selvfølgelig også kontaktet forskellige personer fra skiskolen, som sikkert har noget klogt at sige. Men mens jeg venter på dem, vil jeg gerne høre andres mening. Og så et sidste spørgsmål: Hvilken længde tænker I til en fyr som mig på 187 cm? Jeg tænker selv de længste på 170 cm, så en ski der går til omkring hagen.

Kommentarer Svar  
Profilbillede af David Jørgensen
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Hej Kasper,

Tag på en af de der skiferie, hvor der er demo uge, hvor man kan prøve 30 par ski

mvh

David

Profilbillede af Jool
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Jeg vil gerne hvis du skriver her i dette fora hvilken ski du vælger, jeg personlig vil vælge redster hvis det er ski der skal køres på hele dagen, men Fischer vil nok give det bedste skiløb i 2-4 timer de er ret stive og skal køres skarp og koncentreret , så er de super, med dem tror jeg det bliver for anstrengende at undervise samtidig, men lækker ski, jeg selv kører for tiden redster de har 5% rocker og 72mm talje rimelig stive

Profilbillede af Anders
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Hej
Sidste vinter købte jeg nye Salom SL ski - kort sving. Jeg prøvede flere forskellige og der i blandt de 2 du nævner Fischer RC4 World Cup og Head World Cup Rebels SL. Mit råd vil være at du prøver skiene før du købe dem. Jeg prøvede skiene gratis og valgte den jeg bedste kunne lide som var Head World Cup Rebels SL. Jeg vil gerne dele min erfaring, men husk at for dig og andre kan de sikkert føles helt anderledes.

Begge ski føles nogenlunde ens, de er hurtige, drejer skarpt og har (rigtig) godt kant greb. De er begge legesyge ski, hvor man kan lave rigtig korte sving også i høj hastighed. Fischer RC4 er ved lav hastighed en sjov ski som accelerere hurtigt. Dog når jeg kom op i hastighed ændrede den karakter til at blive stiv og ikke særlig villig til at dreje. Jeg brød mig ikke om dette karakter skifte, da jeg skal kunne stole på skien og have fuld kontrol.

HEAD skien er lidt langsommere end Fischer skien. Men for mig betyder hastighed ikke det helt store, jeg vil hellere have kontrol over skien. HEAD skien ændrede ikke karakter ved høj hastighed og forblev en legesyg ski. Dvs. at jeg kunne stole på skien ved høj hastighed. HEAD skien drejer skarpt og hurtigt og derfor er den bl.a. sjov på en puklet / opkørt piste.

Hvis jeg prøver at lave et stort sving på HEAD skien ender jeg med at stå på tværs af pisten eller dreje op i pisten. Håber det giver mening. Skien har det bedst med at jeg kører korte sving, men kan også lave mellem sving. Jeg er rimelig erfaren på ski, så jeg kan godt stå flere dage i træk på skien uden at blive fysisk træt. Jeg er selv 186cm høj og mine ski er 165cm med dreje radius på 11,4. I den model jeg købte var der ikke stor forskel på dreje radius´en mellem 160cm og 165cm, så blev anbefalet at tage 165cm for bl.a. bedre stabilitet.

Håber dette kan hjælpe dig i jagten på et par nye ski.
/Anders

Profilbillede af Svend-anker Petersen
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Hej Kasper
Flot indlæg fra Anders! - jeg vil lige tilføje et par bemærkninger til Fischer RC4 SC som jeg nu har haft i 4 år og som jeg er super glad for. Det er en ski der er sin egen og skal styres med hård hånd. Hvis du ikke hele tiden er obs på skien bliver du straffet. Det er en tung ski og "klæber" sig til pisten. Den elsker en ny-præpareret piste men er stik-umulig på en opkørt piste hvor den går sine egne veje. Du stiller store krav om både kortsving og store sving og det kan den ikke opfylde selvom dens kantgreb er i top vil den forsøge at dreje ved store sving. Du kan sagtens anvende den til undervisningsbrug en hel dag, men den koster kræfter at arbejde med!
Med venlig hilsen
SAP

Profilbillede af Kasper Jakobsen
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Tak for de virkelig udførlige svar. Især stor tak til Anders, der virkelig gav lidt vinkel på tingene. Som lidt forventet på forhånd lader det nok meget til at jeg må ud og prøve skiene før jeg vælger. Jeg synes bare tit jeg har oplevet, at man ikke kan leje sig til disse high-end ski ???? eller er det bare et spørgsmål om, at prøve mere specialiserede butikker end den lokale Intersport på skisportsstedet, hvor resten af familien altid har lejet ski?

Profilbillede af Claus Peter Nielsen
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Hej Kasper !
Jeg har købt ski 3 gange i Wagrain i forskellige butikker og det har foregået på den måde, at man får udleveret den ski man kan tænke sig at købe - helt ny ski og så prøver man den en dag. Hvis man ikke vil købe efter afprøvning betaler man en dags leje ellers betaler man prisen for skien.
Jeg kan ikke se at der er noget i vejen for at foretage afprøvning af flere ski efter den model.
Det har været Atomic ski jeg har prøvet, for der er altid gode tilbud på Atomic i Wagrain, men det kan selvfølgelig gøres på samme måde med andre mærker. Jeg går ud fra at samme model bruges i andre skibyer.
God fornøjelse med afprøvningen.

Profilbillede af Anders
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Jeg købe mine ski i en Intersport i Saalbach og de havde flere topmodel ski end i Danmark + et større udvalg.
Det foregik ved at jeg lejede et par ski også kunne jeg ellers prøve løs. Jeg startede med at leje ski for en dag, men tog en dag ekstra for at prøve flere forskellige ski. Hvis man vælger at købe en ski hos dem (Intersport) bliver skilejen trukket fra prisen på skiene. Dermed kan man sige at hvis du køber skiene, har du prøvede dem gratis. De ski man prøver er lejeski, mens den ski du køber er helt ny, altså det var ikke lejeskien som jeg købte.

/Anders

Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Du kan sagtens leje dig til ski af denne type, har set Head skien flere steder og jeg har selv lejet Atomic Redster doubledeck SL et par gange, Völkl Racetiger SC og SL samt Fischer RC4 SC.

Jeg har ikke prøvet præcis de ski du beskriver, men har prøvet andre SL ski (Atomic, Salomon, Völkl), det jeg har fundet ud af er at den ekstrem korte svingradius på en SL ski simpelthen kræver lige en tand mere end jeg kan give de ski! Jeg har prøvet et par SC ski, de har en smule længere radius og det er helt perfekt for mig, jeg har prøvet Völkls og Fischers (og nogen Atomic i samme radius) og af dem er det nok Fischers der har sparket allermest bagdel! (Jeg overvejer at købe den måske den kommende sæson).

Fischer RC4 SC er meget stive og kræver man er 100% på for at få det maximale ud af dem, jeg synes dog ikke jeg havde problemer ved høj hastighed, nærmere tværtimod følte jeg at når jeg pressede dem hårdt ud i svingene greb de kanten helt perfekt, reagerede hurtigt og jeg blev sparket ud af svinget med højere fart end jeg gik ind i svinget med. Men det kan godt være at min definition af høj hastighed er en anden, det kan også være der er forskel på Fischers SL og SC på det punkt.

Profilbillede af Jan Spile
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Hvis man kører på de ægte Worldcup SL ski er de altid 165cm for herrer og 155cm for damer, dem kan du også overveje hvis du har kræfterne og teknikken , de er fantastiske at køre på, når pisten er velpræpereret. Ja jeg har faktisk løbet alt på mine, pukler, dybsne slush "you name it" og det kan sagtens lade sig gøre, hvis teknikken er i orden, men her kan man selvfølgelig få nogle ski som er meget bedre :-) Jeg har erfaring med de fleste mærker, men af en eller anden mærkelig grund har jeg det bedst med Blizzard. Har dog også prøvet Head; Atomic, Voelkl, Salomon; Elan, Ficher, Dynastar, Nordica og Kaestle som alle laver fremragende ski i den kategori.

Profilbillede af Johnny Poulsen
Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Hej Kasper
Jeg har prøvet Head`en, den havde jeg teknikken til, men jeg skulle være over den hele tiden.
Men du ville gerne have en ski til hele dagen og som kunne lidt af hvert.
Der vil jeg nævne til min egen store overraskelse Rossignol Hero all turn 122-68-104 radius 14. Rigtig sjov ski til hele dagen. Så dem købte jeg ????
Dem vil jeg anbefale at prøve.

Sv: Nye ski til avanceret skiløber

Jeg har gennem mange år kørt på Stöckli Laser SX. Har også prøvet race carvere fra Atomic og Head. Stöckli skien er enestående. Prøv den inden du køber andet!

Søg   Svar på indlæg