Hvilken mad er god hyttemad?

Skisport.dk - Redaktion 17/10 2007 14:50

Hej

På redaktionen har vi fået flere henvendelser om gode tips til mad på en hytteferie.

Der har været lidt forskellige vinkler på spørgsmålene:

1) Gode tips til mad man kan lave hjemmefra og medbringe i frossen tilstand, så ferien er "ren" ferie

2) Gode tips til god nærende mad der er nem at lave på destinationen/hytten.

Disse spørgsmål er hermed givet videre her i forummet, så har du en stamret, så del den med vi andre her.

Mvh Skisport.dk redaktionen

Kommentarer:
Der er i alt 6 svar i denne forumtråd.

Linda 17/10 2007 16:21

Sv: Hvilken mad er god hyttemad?

Vi er 2 familier ialt 10 personer, som i flere år har boet i hytter i Sverige, hvor vi selv har medbragt en del mad og altid vin+øl.

Maden ligger i tagboksen på bilen.

Hver familie står for mad i 3 dage hver og sidste aften går vi ud og spiser.

Det er klart aftalt, hvad vi skal spise hjemmefra, så vi ikke skal have pasta med kødsovs flere gange.

Der er både afprøvet gryderet til første dag, som bare skulle varmes, frostvarer og vakumpakkede varer.

Sidstenævnte er bedst efter min mening, da jeg ikke har noget imod at lave mad 3 gange på en ferie og der ikke er noget med delvist optøede varer.

Vi medbringer fx. hamburgerryg, svinemørbrad, hakket kød mm, kyllingefilet som er vakumpakket og indkøbt i sidste øjeblik, så datoerne går noget tid frem.

Det er så op til den enkelte familie og man vil medbringe risposer, pasta, knorr lasagne pakker, mornay sauce, pulver kartoffelmos, uncle ben saucer og den slags til at forenkle madlavningen eller man vil købe det hos den lokale købmand.

Køkkenudstyr i de store hytter er normalt ok, men der kan være mangler på ildfaste fade, store gryder og den slags, som kan give problemer.

Iøvrigt vælger vi altid hytter med opvaskemaskine, så køkkentjansen ikke bliver for voldsom.

Den familie som laver aftensmad står også for rengøring af køkken.

Måske er her lidt inspiration til andre og glæder mig til at se øvrige svar.

Susanne 18/10 2007 08:50

Sv: Hvilken mad er god hyttemad?

Hej !

Vi har været i Trysil i 10 år og altid boet i de store hytter deroppe. Vi har været blandet fra 10 personer til op til 21 personer (familie og venner - par og enlige). I løbet af de 10 år er vores børn selvfølgelig blevet store nu, men da vi startede var den yngste deltager ½ år! Da de mindste ikke har kunnet være ude hele tiden, har vi fordelt det således, at alle deltagere havde en børnevagt - også selvom man ikke havde børn med! De, dér havde børn, havde alle 2 vagter á ½ dag, de andre 1 vagt á ½ dag. Men en børnevagt er ikke kun at psse børn, det var så også at tage ud af bordet om morgenen og sørge for frokosten stod klar. Eller tage ud af bordet fra frokosten og sørge for drinks stod klar om eftermiddagen. Og evt. starte på aftensmaden.

Alle skulle hjælpe til og vi har altid fået meget lækker mad, men også nem mad som pasta med kødsovs, ris og boller i karry. Men røde bøffer og stege er det også blevet til og flæskesteg m. brune kartofler. De år vi var rigtig mange, lavede vi så aftensmadplaner hjemmefra, så alle vidste hvem der skulle lave mad = 2 gange hver. Når vi ikke var så mange, var det tit "madeksperterne" der stod for maden af egen vilje, de, der slet ikke kunne lave mad, gjorde med glæde køkkenet rent bagefter bare for at slpiie for ellers at stå i køkkenet.

Alt mad er købt hjemmefra dagen før vi tog afsted. Det eneste vi købte i Norge, var sodavand (det var faktisk billigt, hvis man altså gider køre til selve byen) Mælk købte vi også deroppe og frosne grøntsager. Vin og øl havde vi også med hjemmefra.

Nu er allt børn så stor, at vi de sidste par år, har været i Italien i stedet for. Det er rigtig dejligt bare at sætte sig til maden hver dag, mennogle gange savner vi da den hjemlige hygge, hvor det er tilladt at tøffe rundt i lange underbukser eller et par træningsbukser og børn i nattøj..

Trysil har altid været en succes for os både familier og venner :-)

Jacob 18/10 2007 09:47

Sv: Hvilken mad er god hyttemad?

Det er ikke lige en ret til hytten men mere en god ide til frokosten.
Vi lavet et pr. år, 200 små frikadeller og har haft dem med til Frankrig. Her købte vi så bare et par ekstra flute til morgenmaden og vupti så var frokosten også smurt.

Børnene elsker det, og ja det gør vi også, vi synmdes mange gange det også smager bedre med lidt tomat og salat, også man skal heller ikke stå i kø ved spisehusene... Skylder lige at sige at de gange vi har gjort det har vejret også været solskind og klart udendørs frokostvejr..... Prøv det, det er en sikke klasikker som vi vil give 10 point.

Momsemor 18/10 2007 22:13

Sv: Hvilken mad er god hyttemad?

Ja, hvad der er god hyttemad er jo et temperaments spørgsmål - men hvor er jeg dog glad for at læse, at det ikke kun er os 9 personer som gennem 18 år har været på skiferie sammen, som laver vores mad i hytten - helt fra bunden.
Vi er mange gange blevet mobbet over vores madplan (af ski venner som laver al maden hjemmefra og fryser den ned for at gøre det nemt efter en skidag) - fordi vi i den uge vi er afsted laver flæskesteg, roastbeef, kylling i karry, koteletter i fad osv. Vi kører efter den samme¨madplan år efter år - lidt kedelig vil nogle mene - ja måske. Men nu er den "kedelige " madplan blevet en hyggelig tradition - og skulle vi et år tænke på at forny os - ja så er det vores næsten voksne "unger" som protesterer.Vi skiftes til at lave mad i ugens løb og dem der laver mad, rydder også op bagefter, så det betyder nogle aftener at man bare kan sætte sig til bordet - spise og bagefter lave ingenting hvis det er det man føler for. Vi har det hele med hjemmefra, og skal kun købe mælk i løbet af ugen.
Nu får vi imidlertid et problem i 2008, for bilerne er skiftet ud og vi har ikke så megen plads længere - uha uha hvad må vi give afkald på - ja det må tiden vise.
Madhilsner fra momsemor

Brian Aagaard 30/10 2007 23:26

Sv: Hvilken mad er god hyttemad?

Vidt begreb!!
Sidste år vi var sverige (kørte selv) købte jeg en frossen and de er jo faktisk temlig billige i jan/feb. måned,den virker så som kølelegme på turen der op og der er mad til flere dage, bare et lille fif!!!!!!!

Mange skihilsner

Fam.Aagaard

Annette 31/10 2007 21:55

Sv: Hvilken mad er god hyttemad?

Jeg husker med gru sidst vi var afsted med alle vores "børn" (5stk i alderen 11-28 :o)). Vi havde delt dagene ud så vi i princippet havde en maddag hver. Men de 2 yngste (11 og 14) er mine, så planen var at jeg skulle hjælpe dem. Det gik hverken værre eller bedre end at den yngste blev syg på vejen ned til Østrig og hans ret - lasagnen, var den eneste der var helt færdig og vi kunne ikke lige få købt ind til andet dernede. Det betød af en eller anden grund at jeg kom til at stå for 2 dage mere og lave mad til os 7.

Og da vi er vilde med at stå på ski alle sammen, så kom vi tit ret sent tilbage til lejligheden - trætte......

Det gør jeg aldrig igen.

I år kommer der 3 færdige retter med i skiboksen, og her er så mine ideer:

Lasagne - kødsovsen kan laves hjemmefra, mornaysovs og plader og så i ovnen
Chili con carne - kødsovsen suppleres med bønner - værs'go
Frikadeller - steg et kilo hjemmefra, ris og hvidløgscremefraiche til.
Stroganoff - uhm jeg vil nok vælge ris men posekartoffelmos kan bruges.
Kylling - frosen der kan passe sig selv i ovnen, med ris og en sovs.
Enebærgryde
Karrygryder af forskellig art, gris, kylling osv.

I det hele taget så sværger jeg til gryderetter, hvor det meste kan laves hjemmefra - det tager altså lang tid at ordne og svitse til 7 mennesker specielt når man er træt i benene :o). Så kan man nøjes med at tilsætte de grøntsager der ikke har godt at blive frosset ned.
Det er på den måde taknemmeligt og så er der heller ikke spekulationen om der skal være sovs til....

Og så er der de vigtige grøntsager, der er altid gulerødder i passende stykker, coktailtomater og agurkestykker på bordet, det er nemt at ordne
mens risene koger - og der bliver altid spist forbløffende meget.

Hvis der er nogen der har overskud så en skål salat.

Men ellers var det en dejlig tur, fedt at være sammen med børnene på den måde - det var bare det med maden.

Vi præsterede i øvrigt at være 7 i en Ford Mondeo fra Zell til Mayerhofen, iklædt skitøj selvfølgelig :o)

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen