Fra opdigtede Jussi-Adler forbrydelser til hjemmestrikkede sweaters i gave

Fra opdigtede Jussi-Adler forbrydelser til hjemmestrikkede sweaters i gave

Det ene år bliver du anmeldt for forbrydelser, som kunne være taget ud af en Jussi-Adler bog. Næste år får du hjemmestrikkede sweaters til dine børn af dem, der anmeldte dig.

Kender du det?

Det gør du helt sikkert ikke, men det gør Thomas! Og hvordan man så vender en sådan udfordring, til noget positivt kan du læse meget mere om senere. 

Af og til, hører om vi historier om danskere, som aldrig er vendt hjem til Danmark igen, efter en smuttur til sneen. Pludselig står de 20-30 år senere og ejer et hotel, arbejder som bjergguide, kører pistenbully om natten eller noget helt fjerde.

Selvsamme historie møder vi i Val Thorens i marts 2024, hvor vi støder på Thomas, der for mange år siden drog mod Alperne, og ikke har skyggen af planer om at vende hjem igen.

John’s American, som serverer burgere og wings, er en af Johns restauranter i Val Thorens. Se billeder fra vores besøg.

I 1998 tog 24-årige Thomas Fogsgaard på skisæson i Alpe D’Huez. 3 år senere endte han i Val Thorens, hvor han startede som køkkenchef på John’s American. En burgerbar med en amerikansk ”Route 66” vibe.

Et sted hvor du bl.a. finder billeder af Audrey Hepburn, Marlon Brando, Martin Dean, Elvis og Bossen på væggene. Efter nogle år på restauranten købte Thomas og partner den i sæsonen 2004 – og siden da er det kun gået en vej!

Hele eventyret i Val Thorens starter sammen med forretningspartner Søren Børsting, og de to bruger 15 år sammen i Val Thorens inden Søren tager hjem til Danmark, hvor han nu driver deres danske restaurant Lybystrand i Skive.

Da jeg taler med Thomas, er det vigtigt for ham at pointere, at denne rejse gør man ikke alene, han har nemlig Søren med i alt tiden i Val Thorens, for som alle der har arbejdet i restaurationsbranchen ved, så er det drønhårdt.

Thomas og Søren giver den gas i Danmark – her med udsigten fra Restauranten LYBYSTRAND i Skive

Fra skibums til over 100 ansatte

Pludselig går det stærkt. Thomas får købt John’s American og nogle år senere køber han også Scandinavian (som dengang hed Le Lodge).

Den ene med fokus på at lave De 3 Dale’s bedste burgere, samt amerikanske BBQ-klassikere, og den anden med fokus på fine retter af høj kvalitet.

På Scandinavian (Brasserie & Wine bar) finder du fantastisk mad og cocktails. Her kræser de for detaljerne og søger for at skabe en hyggelig vibe.

På begge restauranter er det primært Skandinavisk personale, hvor Thomas og hans partnere hjælper massevis af skisultne skiløbere fra Norden med at finde arbejde og indkvartering i Val Thorens i 6 måneder hver vinter.

Dog benytter Thomas sig meget af og støtter de lokale, da han forstår vigtigheden af et være en del af et lokalsamfund, så selvom han hjælper unge fra Skandinavien, giver han meget igen på andre måder.

På både John’s American og Scandinavian får de ansatte dig til at føle dig velkommen, fra sekundet du træder ind af døren.

Og efter at have talt med nogle af de ansatte, får man hurtigt indtrykket af, at det er et dejligt sted at være. Den første at hans medarbejdere jeg snakker med, fortæller at hun nu er på 3 sæson, fordi: 

”Jamen, kan det blive bedre?”

Hun får et sted at bo, en løn der gør at det hele kan løbe rundt, masser af tid på ski og fantastiske kollegaer.

Lidt senere på dagen, taler jeg med en af kokkene, som også svarer prompte, da jeg spørger, om hun vil tilbage igen næste år:

Det kan du tro jeg vil!”.

Det skyldes at Thomas og de andre ejere, gør meget for at medarbejderne skal føle sig tilpasse, tage ansvar hvis de ønsker og vigtigst at alt på en skisæson – at være en del af et fællesskab.

Thomas og Søren, sammen med de 2 unge partnere, som har købt sig ind i firmaerne. Kevin fra Sverige og Jakob fra Danmark.

Onde og falske anklager

Når man kommer som udlænding til et andet land, er det ikke altid helt let at falde ind i kulturen, og blive accepteret.

Så da Thomas pludseligt ejede flere restauranter i Val Thorens, begyndte han at modtage nogle skøre politianmeldelser, der uden at gå i dybden med dem, bedst kan beskrives som noget der er stjålet en Jussi-Adler bog.

Opdigtede og meget vanvittige rygter - og hvad gør man så, når man bliver politianmeldt?

Vi som mennesker har altid været bange for det, som vi ikke kan forstå. Sprog, kultur, religioner, etc. og nogle gange, kan alt det løses med en god dialog. Vi taler os mod hinanden, og vi skriver os væk fra hinanden, noget du sikkert har oplevet på steder som Facebook, hvor folk udtrykker deres jammerlige meninger, fordi det ikke har nogle konsekvenser.

Men, hvis vi stod ansigt til ansigt og talte sammen, så ville de fleste nok opleve, at ingen har onde intentioner, men at vi måske bare er lidt forskellige – og vi kan alle lære ekstremt meget af, at prøve at forstå hvorfor andre tænker/oplever ting anderledes end vi selv gør.

Man løser oftest bedst problemer over en kop kaffe eller en drink

Og her er Thomas en dejlig ærlig og pragmatisk mand, så han gør det, at efter at have modtaget politianmeldelserne inviterer han personen, som har anmeldt ham, ned på restauranten til en kop kaffe.

De ender med at få en rigtig god snak, og personen som har anmeldt Thomas får udtrykt hans frygt omkring, at han mener ”Thomas nu bare kommer for at skumme fløden i et populært skiområde og tage arbejde fra de lokale”.

Thomas får hurtigt fortalt og vist, hvad hans hensigt og intentioner er og de to får talt ud of fjernet den dårlige stemning.

Og allerede året efter modtager Thomas familie med kone og børn, nogle hjemmestrikkede sweaters fra den familie, som opdigtede rygterne.

Thomas og hans kone, samt deres 2 børn, har nemlig fra dag 1 forsøgt at blive en del af lokalmiljøet og bidrage, for at skabe udvikling for både byen og de unge.

Det gør de ved at skabe sportsarrangementer, deltage i større projekter, leverer mad til franske konkurrencer, og meget andet. Den proaktive indstilling har gjort at der i dag er noget mere goodwill end i starten.

Der støttes op om lokale arrangementer

Hele familien i Alperne

I dag bor Thomas sammen med kone Hanna og 2 børn. Hvor børnene både snakker dansk, svensk og fransk. Det svenske kommer fra moderen, som er fra Sverige og det franske, fra de franske skoler, som drengene har gået i hele deres liv.

Parret arbejder sammen, og har hver deres ansvarsområder, og med deres forskellige baggrunde og erfaring, forsøger de at kombinere deres evner på bedste vis.

Det har de gjort så godt, at der i dag ejes flere restauranter i både Val Thorens og Danmark (Skive - Lybystrand og måske snart et sted i Østjylland), samt ejer en del lejligheder i Val Thorens.

Siden starten har Thomas fået flere medejere med, så de i dag er mange partners, med hver deres kvalitet. Og da Thomas og familien ikke har nogle intentioner om at flytte fra De Franske Alper, så behøver man unge partnere, der kommer med en fornyet energi og lyst – for selvom du gerne vil udvide din forretning år efter år, kan du ikke være alle steder på en gang – du har brug for nogle som har lyst til at tage ansvar.

Og den kode har Thomas knækket.

Thomas og Sørens familier i Skive

Så længe der er sne bliver vi

Vi elsker en god historie, hvor kærligheden og skiløbet binder folk sammen, og det vises også bare alle os andre 8-16 lønslaver herhjemme, at man ikke skal være bange for at tage chancer.

Du kan leve et lige så godt liv (hvis ikke bedre) i De Franske Alper, som i Danmark og når der spørges indtil hvornår familien skal retur er svaret:

”Så længe der er sne, bliver vi her!”

Efter vi har sagt farvel til Thomas, møder jeg hans ældste søn, der går på gymnasie i Frankrig. Han sidder og kværner en burger (iført den strammeste race-dragt i byen), da han har brug for massevis af kalorier.

Han er en af dem, som flyver forbi dig på pisten og som ikke holder pause efter pause. Han træner nemlig benhårdt med det lokale-franske skiracehold.

3 dage efter, jeg har mødt ham, skal han til DM i Trysil. Da jeg spørger til hans chancer, svarer han optimistisk og med et skønt smil og blink med øjet.

Og da jeg senere tjekker resultatet på Det Danske Skiforbunds hjemmeside, kan jeg se… At han vandt.

Når du alligevel befinder dig i Verdens bedste skiområde, så kig forbi en af de 2 restaurenter, du vil ikke fortryde det – og så håber jeg at du møder Thomas.

Hvis ikke, så møder du I hvert fald det skønne personale.

- Find rejser til Val Thorens

- Læs mere om Val Thorens

Se mere fra vores besøg på Instagram

Se mere fra vores besøg til De 3 Dale, hvor vi bl.a var forbi John's American på Instagram:

- Se del 1
- Se del 2

Udgivet af: Claus Loft Madsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen