Snegaranti – sådan er du stillet, hvis der mangler sne

Snegaranti – sådan er du stillet, hvis der mangler sne

Du har glædet dig til årets skiferie, men sneen er måske udeblevet – skiferien er dog ikke nødvendigvis spildt. Vi ser her på, hvad ”snegaranti” betyder, hvis pisterne er grønne.

Det er ikke hver vinter, vi er lige heldige at sneen bare falder, når den skal, i de mængder som vi ønsker os. Det kan skabe dilemmaer i forhold til årets skiferie, for det er ikke en selvfølge, at et køb af en skirejse garanterer sne på destinationen i den pågældende uge. Det er simpelthen så ærgerligt at have glædet sig hele året, tasker og ski er pakket, og så er der ingen sne på pisterne.

Men efterhånden lokker mange skisportssteder og rejsebureauer snegaranti, når vinteren nærmer sig, og skiferien skal bookes. Hvis det er tilfældet, så er skiferien ikke nødvendigvis spildt, selv hvis uheldet skulle ske og sneen er udeblevet.

Det er forskelligt hvor meget sne der falder hver sæson, og man kan være uheldig at sneen måske falder sent på sæsonen. Det betyder, at skiturister måske bliver mødt med grønne pister og delvist lukkede skisportssteder i starten af sæsonen, hvor man ellers er vant til, at kunne stole på, at sneen for længst skulle være faldet. 


Det intet bedre end at vide, at skiområderne bare er fyldt med sne


Det skal du være opmærksom på, når du booker skiferie med snegaranti

Den manglende sne til eksempelvis skisæsonen 19/20 (nogle steder) har fået "Forbruger Europa", et europæisk netværk af forbrugercentre, som kan hjælpe europæerne i klagesager, til at gå ud og oplyse borgerne om, at den manglende sne ikke nødvendigvis bør være lig med en tabt ferie.

Hvis du har bestilt et ophold, et liftkort eller en skileje, hvor der i øjeblikket mangler sne, så undersøg, hvad du blev lovet ved købet. Om du eksempelvis blev lovet snegaranti. Det har betydning for dine muligheder for at hæve købet eller få et afslag i prisen,” siger leder af Forbruger Europa, Lars Arent.

Der er altså god mulighed for, at du er blevet lovet noget af rejsebureauerne, som du kan holde dem op på, hvis der mangler sne, når du skal afsted. Vær dog opmærksom på, at snegarantien ofte kommer med betingelser. Det kan eksempelvis betyde, at snegarantien opfyldes ved, at ganske få pister er åbent i området, da der så er mulighed for at komme på ski.

Hvis der stilles betingelser for snegarantien, så vil det oftest være sådan, at du accepterer dem ved køb af rejsen. Derfor kan det være en god ide at undersøge, hvilke forbehold rejsebureauet eventuelt tager for den lovede snegaranti.   


Der er ikke meget sjov ved at komme frem til et syn som det her


Her finder du snegaranti

Det varierer meget om et skisportssted tilbyder snegaranti, og det er generelt mere udbredt at områder i Norge og Sverige tilbyder det, end det er for resten af Europa. Man kan dog argumentere for, at mange sydlige destinationer har en højere snesikkerhed generelt, da de ligger højere. Det er dog sjældent, at et skisportssted vil tilbyde en officiel snegaranti, hvorfor det er vigtigt at se på vilkårene for de enkelte områder inden man ser sig blind på snegarantien.

Men der er mange danske skirejsebureauer, som gerne vil love os danskere, at pisterne er hvide, hvis vi vælger at rejse med netop dem. Følgende rejsebureauer har alle en grad af snegaranti:


Bureau:Link:
Sunwebsunweb.dk/skiferie/skigaranti
Fjeldferiefjeldferie.dk/spoergsmaal-og-svar/ 
Sne & Snöskirejser.dk/info/snegaranti 
Snowtrexsnowtrex.dk/snegaranti.html
Nortlandernortlander.dk/info/snegaranti/
Stenalinestenaline.dk/snegaranti 
Norsk Rejsebureaunorskrejsebureau.dk/vinter/snegaranti/snegaranti


Heldigvis er teknologien i dag så god, at selv om det skulle halte med sne, så kan moderne snekanoner producere sne i op til +12 grader og på de kendte skiområder, er de dækket fantastisk ind med snekanoner. 


Rejsebureauernes snegaranti varierer meget fra hinanden

Nogle tilbyder snegaranti i form af, at deres destinationer generelt ligger i snesikre områder, mens andre tilbyder eksempelvis at 25 % af listerne skal være åbne 7-3 døgn før afrejse, samt tilbud om at kunne ombooke eller annullere købet af skiferien gratis ved manglende sne.

En helt tredje version er, at man hos nogle bureauer kan tilkøbe snegaranti for et mindre beløb, hvormed man sikre sig, at man kan blive flyttet til en destination med sne, hvis det skulle blive nødvendigt. 

Det som går igen hos mange af rejsebureauerne er, at snegaranti oftest er et tilbud til de skiløbere, som booker deres skiferie i rigtig god tid. På den måde kan de skiglade danskere booke ferien tidligt på året med mindre risiko. Man skal dog være opmærksom på dette, hvis man booker tættere på sæsonen, da der er risiko for, at snegarantien så ikke er gældende. 

Se også:
- Snesikre skiområder


Udgivet af: Sofie Ærthøj

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen