Skiløb på vulkaner i USA

Skiløb på vulkaner i USA

Skiløb i USA er på mange måder anderledes end skiløbet i Europa. Terræn og sneforhold er nogle af de faktorer, der for alvor gør forskellen. Et af disse steder er Mt. Bachelor i Oregon.

Mt. Bachelor i Oregon er beliggende nord for Californien og syd for Staten Washington centralt i Cascade bjergkæden på vestkysten af USA. Min søn og jeg havde fornøjelsen af at køre store mængder dybsne på bjerget henover nytåret i år.

Mt. Bachelor er beliggende i det centrale Oregon – tre timers kørsel fra Portland eller en kort halvtimes flyvning fra samme by til Redmond. Bjerget er en del af Cascade bjergkæden, som er vulkansk bjergkæde hvor det mest kendte udbryd var da Mt. St. Helens i staten Washington gik i udbrud i 1980. Andre mere kendte skisportssteder er bl.a. Mt. Hood hvor man har USA´s eneste sommerskisportssted beliggende på Palmer gletscheren. Mt. Bachelor er beliggende en god halv times kørsel fra byen Bend, som med sine 90.000 indbyggere og ikke mindst 25 microbryggerier og gode restauranter, absolut er et besøg værd.

Mt. Bachelor får 11 meter om året

Tilbage til skiløbet på Mt. Bachelor. Det gennemsnitlige årlige snefald ligger over 11 meter hvilket sikrer skiløb frem til sidst i maj måned hvert år og masser af powder dage hvilket vi til fulde fik oplevet!


Bjerget er en ikke aktiv vulkan og hvor skiløbet foregår dels over trægrænsen på toppen og ind i det gamle krater og dels ned af de skovbeklædte sider af vulkanen. Enkelte gange bliver man dog mindet om at skiløbet foregår på en vulkan da der rundt omkring på bjerget findes en del såkaldte ”fumeroles” hvilket er en slags damp huller hvor den vulkanske aktivitet under snelaget smelter sneen og der dermed opstår huller helt ned til grundfjeldet.  

Ingen liftkø eller langsomme lifter

I alt råder bjerget over en højdeforskel på over 1000 meter hvilket er nok til at give selv en garvet skiløber trætte ben når man har spenderet en dag på bjerget uden liftkøer og hvor alle lifts er highspeed 4 stolelifte. Effektiviteten af skiløbet er noget af det der gør Mt. Bachelor unikt og sjælden har jeg oplevet at der er så lidt spildtid i skiløbet som her på Mt. Bachelor.

Den gode og meget erfarne skiløber har mulighed for at køre en del varieret terræn som spænder fra rigtigt godt skovskiløb i området omkring både Northwest og Outback Express. Udover krateret er dette bjergets stejleste terræn hvor de store flotte Oregon Pine træstammer står placeret som om Vor Herre havde træskiløb i tankerne da grundplanen for bjerget blev lagt. Træskiløbet på en powderdag er fantastisk og ganske sjovt. Pisterne på denne side af bjerget er gode solide stejle hang hvor nogle dem som gør sig specielt bemærket på hældning og terræn er Devil´s Backbone og Sparks Lake Run. Fra denne side af bjerget har man en fantastisk udsigt til de Three Sisters bjergene som er gletscherbeklædte toppe på op til 3150 m. højde.

En anden lille fin ting som giver adgang til godt terræn på en powder dag er en let hike op ad Cinder Cone, som er et lille side krater med en let adgang til 300 højdemeter ukørt og dyb powder som åbnes op med en investering på kun 10 minutters let hike med skiene på skulderen.. På toppen af Cinder Cone går snakken også iblandt de lokale alt imens at skiene atter spændes under fødderne og folk kaster sig hujende ud i pudder sving med dertilhørende faceshots. 


Foto: Lindsay Burdett

Under vores ophold på Mt. Bachelor lykkedes det ikke at få testet ”The Summit” idet den øverste lift ikke nåede at komme i drift grundet sneforholdene. Toppen af vulkanen er meget vejrudsat og da den tidlige sæson har budt på megen regn og vind kræver pisterne og krateret at vejrliget arter sig førend at dette terræn åbnes op. Til gengæld fik vi i alt 60 cm fint tørt pudder i de dage vi havde på bjerget hvilket gav nogle af de klassiske amerikanske powder oplevelser som man skal kigge længe efter i alperne 

Mt. Bachelor får de varmeste anbefalinger herfra og med Delta Airlines rute direkte fra Amsterdam til Portland er selve rejsen gjort overskuelig. Indlogering tæt på bjerget er ikke muligt hvorfor det anbefales at man bor i selve Bend og dermed nyder godt af at besøge de mange microbreweries og de gode restauranter som byen byder på!

Christoffer & Morten Winther, januar 2015 

Læs mere om skiferie i USA her.

Udgivet af: Morten Winther

Fakta om Mt. Bachelor
Skiområdet: 1737-2763 m.o.h.
Byen: 1006 m.o.h.

72 pister i alt
11 stk.
18 stk.
25 stk.
18 stk.

Lifter: 10 stk.

Stolelifter: 10

Mere om skiferie i Mt. Bachelor

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen