Skeikampen: Smukt – selv i tåge. 2. uge på ski for en 2-årig…

Skeikampen: Smukt – selv i tåge. 2. uge på ski for en 2-årig…

6 dage med tåge, det lyder ikke som starten på noget godt vel? Men det var det...

Vejret vil altid have en væsentlig indflydelse på ens oplevelse af en destination, specielt hvis ferien ramler ind i en uge med dårligt vejr. Vores uge i Skeikampen havde hele 6 dage med tæt tåge og snestorm over vejene de sidste 30 km – det lyder ikke som introduktionen til noget fantastisk – men du kan roligt læse videre, det blev ret fantastisk.


Snekanten langs vejenMere end 2 meter sne de fleste steder

For selvom vi fik oplyst, at de ikke havde set solen i området i godt halvanden måned, og den tætte tåge kunne gøre selv de fastboende en smule utilpas, så viste Skeikampen sig at være et yderst smukt sted, med mange gode muligheder for lange udflugter på langrend, hyggelig indkvartering tæt på det hele og et mindre, men overskueligt alpint anlæg, lige udenfor døren.

Udsigten fra lejligheden i SkeikampenUdsigten fra lejligheden bar præg af "Snefald"

Snemæssigt var vi så til gengæld begunstiget med de bedste sneforhold. Gæster og nordmænd valfartede til området fra andre destinationer, grundet de store snemængder.

Fantastisk langrendsområde

De første par dage på skiene, var vi en smule udfordret: på grund af store mængder sne, var skiltningen på ruterne i området ofte begravet eller pakket ind i sne og is, så man dermed ikke kunne orientere sig ved hjælp af disse. Desuden gjorde den tætte tåge det svært at orientere sig, da både træer og selv løberen i sporet lige foran, blev væk i dynen – alt var simpelthen hvidt i hvidt.

Skiltene langs langrendsruterne var næsten begravetMere sne, grav nedad for at finde vej...

Efter et par ture ud i området, i forskellige retninger, blev vi dog langsomt klogere og området har uden tvivl en masse variation at byde på. Her finder man både korte og lange ture – kombinationerne er endeløse. Der er desuden fine ruter for både en erfaren langrendsløber, der gerne vil have både lange flade strækninger, som små korte sving og bakkede ruter, som fine muligheder for ruter til en mere uerfaren udi langrendsløbets glæder.

Langrend i NorgeLangrend i verdensklasse

Vores indtryk var, at man efter at bevæge sig væk fra Skeikampen i få minutter, uanset retning, kunne finde områder der virkede meget øde og fredelige. De første par dage søgte vi dog mere i retningen af nabobyen Austild, da man her passerer både en hytteby og kører meget i områder med skov og træer – dette gav både lidt læ for vinden og hjalp til tider på sigtbarheden.

Klassisk stil i klassiske langrendssporKlassisk norsk - røde jakker, på med noget SWIX og så afsted

De fantastiske sneskulpturer

Sporene i området var generelt velpræparerede – hver morgen kunne vi på www.skisporet.no tjekke hvor der var åbne løjper og præpareret, da siden opdateres løbende. Området byder på over 150 km løjper og da vi sidst på ugen kørte igennem en lille lund, mødte det smukkeste syn os.

Langrend med masser af sneFantastisk natur

Mange ugers massive snefald og frost, havde pakket de store grantræer ind i en dyne af sne, så de nu, med den pludseligt klare blå himmel som baggrund, stod som de smukkeste sneskulpturer, langs løjperne. Billederne taler deres eget sprog.

Pause i sneenSmuk pause til at få vejret, både skiløb og syn tog pusten fra os

Ligeledes lykkes det de to herrer på turen, at komme forbi en skovsø, som med dis og tåge, lignede en smuk scene fra en disney-film. Søen viste sig faktisk at være en del af forhindringerne, når der om sommeren på samme område spilles golf.

Udsigt til søSøen ved golfbanen skabte flotte rammer omkring langrendssporet

Priser og indkøbsmuligheder – skal man selv slæbe maden med?

Der er masser af spisemuligheder i Skeikampen, men vi havde valgt indkvartering med mulighed for skiløb til døren, så med undtagelse af et enkelt besøg på Nystua, ligner vi nok den gennemsnitlige danske familie der havde pakket køletasken med godt med proviant hjemmefra. Indkøbsmuligheder findes der, supermarkedet Joker byder på et pænt udvalg.

Golfbanen i SkeikampenSøen ved golfbanen skabte flotte rammer omkring langrendssporet

Selvom alle der skal sælge Norge prædiker, at det ikke er så dyrt længere, så må vi bare stadig konkludere: Nordmændene har mange penge og priserne afspejler dette i supermarkedet. Der er dog ting der er billige i Norge, eksempelvis fisk og bleer. Vi nyder dog vores lille madordning, hvor hver familie har ansvaret for maden hver 2. aften og sidste aften i ugen står den på rester – det betyder at man kan forberede maden hjemmefra hvis man vil, og kun står i køkkenet hver 2. aften.

Det alpine anlæg

På grund af kraftig sidevind/tåge, valgte vi først sidst på ugen at tage op i området, da hovedliften simpelthen var lukket de første mange dage. Til gengæld tog det ikke så lang tid, at løbe de få km pister på de alpine bakker igennem, da vi først var oppe. Mange havde tydeligvis ventet på at komme på ski, så liftkøen var pænt lang. Oveni dette, blev der på denne dag afholdt freestyle-konkurrence, som havde en del deltagere – så der var mange mennesker, på de relativt få pister, der var åbne.

Skeikampens alpine topstationTopstationen i det alpine anlæg - var der sne - ja enormt meget sne

Vores oplevelse af området var, at det ikke var så stort – ej heller med særlig stor højdeforskel – men det var heller ikke for at stille vores egen lyster på ski, men den næste generation, vi primært var taget afsted for. På positiv siden skal dog siges, at der er to stolelifter, heraf en hurtig stolelift, Ole-ekspressen, og områdets størrelse i betragtning, så er to stolelifter helt godt.

2 år – 2. uge på ski – hvordan gik det så?

Vi var 3 generationer af sted, den mindste var netop fyldt to år – havde fået testet skievnerne 6 uger tidligere, så faderens forventninger var naturligvis store, og allerede første dag skulle øvebakken erobres af skiprinsessen.

Bambiniland SkeikampenBambiniland - to rullende fortove og masser af plads

Bambiniland for de yngste

Til den mindste på ski, var der gode muligheder for at prøve skiløbet af, i et overskueligt og trygt område. Bambiniland Skeikampen har flere gode begynderbakker, med svag hældning, til at lære børnene at stå på ski. Hertil hører to rullende fortove – begge med overdækning. Der var generelt god plads på bakkerne og flere bord-bænkesæt opstillet, så familierne kunne holde en pause med proviantering, når de små ben skulle hviles.

Klar til børnebakkenSpænd hjelmen far, vi skal op på bakken nu

To år er ikke meget, når der skal kæmpes med stive støvler, hjelm og masser af varmt tøj – men der er ingenting overhovedet der slår den glæde der spredes når datteren råber – ”Se far, jeg står på ski” – ”Se far jeg flyver” (når der blev leget flyvemaskine ned af pisten) – for ja, det lykkedes! Vi nåede at blive fortrolige med de rullende fortove, og tage næste skridt til tallerkenliften, der blev dog brugt en skisele til børn, den er der delte meninger om, men den virkede for os, og det blev til mange timer i sneen på ski og kælk.

Barn leger flyvemaskine på ski”Se far, jeg står på ski” – ”Se far jeg flyver”

Vi boede 250 meter fra liften i Skitorget Apartments, det virkede perfekt for os, når juice, chokolade og frugtstænger ikke slog til længere, var vi hurtigt hjemme til varme og farmors nybagte boller.

Familiehygge – flere generationer giver fordele

Vi var privilegerede, forældre/bedsteforældre ville meget gerne med os, fik selv masser af timer på skiene, men også masser af timer med barnebarnet. En win-win situation af de helt store for alle, uanset om det var skiløbet eller samværet der trak mest.

Kakao og bollerFarmors boller og varm kakao i hytten - mums

Skal du af sted med små, så er vores tips: Husk, det er på børnenes præmisser, når du har barnet, så hjælper det ikke at du vil kælke, hvis barnet vil se på snescootere. Det hjælper ikke, at du vil stå på øvebakken og ”øve pizza” hvis barnet vil kælke – investér tiden i sneen rigtigt – så ender barnet der hvor det synes det er sjovt, og I får en bedre ferie alle sammen. Om man kan komme i gang for tidligt? Måske, men så er det bare andre aktiviteter end ski der skal til, sne er i vores optik verdens bedste legetøj...

Hytter i området

Selvfølgelig skal man også nå at teste områdets eneste hytte med café på bjerget, når man nu er kommet ud på alpint. Her besøgte vi hytten Nystua, som også kunne nås til fods, beliggende blot få 100 meter oppe af den brede piste, som munder ud ved hovedliften. Her blev der tid til en kakaopause for hele familien i en rigtig hyggelig hytte. Smart lille detalje, at hjelm, huer og handsker kunne gemmes i et net under stolenes sæder, så bordene kunne holdes fri til mad og drikke.

Stol med plads til skihjelmStolene på Nystua, praktiske til opbevaring af skitøjet

Afterskiing på Vikingland

Efter skiløb, hører sig naturligvis også en rigtig omgang afterski til. Ugen igennem havde dette bestået i den mere familieminded og rolige del i lejligheden, med afslapning og brætspil. Efter nogle timer på alpin ski, ville vi se, hvad Skeikampen kunne byde på, i form af mere festlig afterski. Vi kunne på lang afstand se de mange ski udenfor en kæmpemæssig træhytte og ikke mindst høre musikken, som var skruet op på max.

Vikingland er navnet på denne hytte, som faktisk i 2014 har 20 års jubilæum. Der er tale om en hytte der blev bygget til OL i Lillehammer i 1994, som efterfølgende er flyttet til Skeikampen. Her var stemningen høj og musikken ligeså. Her kunne man nyde alt fra varm kakao og skummende fadøl til lune pizzaer. Der var plads til rigtig mange mennesker og i midten af denne enorme bjælkehytte, var et større dansegulv indrettet.

Aktivitetsmuligheder: Hundeslædetur med Eigils hundespand

Det var flere år siden det var prøvet, så det var tid til at gå i nissebandens fodspor og igen prøve en tur med hundeslæde, så fredag middag, var der booket tid på en tur med hundespand og slæde på fjeldet. Adrenalinen pumper når man stiller sig bag hundespandet med 6 gøende slædehunde, som ikke kan vente på at komme afsted, og kræfterne er store, når man trækker det store metalanker op af sneen og slæden sætter igang med høj fart, for man bliver selv sat bag slæden til at styre spandet!

Eigil kørte forrest med sin slæde og så gik det ellers i fuld fart bagefter. Hvem ved, måske var det samme hunde som vi et par år tidligere havde prøvet, for det viste sig at Eigil lavede ture i flere af de nærliggende områder, herunder Kvitfjell, hvor vi nogle år tidligere havde haft slæde-debut.

Hundeslædekørsel i Skeikampen, NorgeDer skal holdes fast når hundespandet sætter i gang

Rejsen til Skeikampen

Vi kørte i egen bil, afstanden fra Oslo er ca. 235 km, men vi havde valgt en sen færgeoverfart til Norge for derefter at have en overnatning straks ved ankomsten. Dette giver mulighed for at køre hele turen i dagslys. Hvis vejret viser tænder, synes vi det er mere behageligt at sætte snekæder på bilen midt på dagen end i mørke. Turen er dog ret nemt kørt af E6, en vej som er under kraftig forbedring i disse år, det er en betalingsvej, og der skal regnes med ca. 200 kroner i bompenge i hver retning. Køretiden fra Oslo er afhængig af vejret, men kan i godt vejr klares på ca. 3½ time.

3 hurtige om Skeikampen

  • - Gode kombinationsmuligheder for familier med alpin langrend
  • - Masser af indkvarteringssteder med skiløb til døren
  • - Nemt at komme til

  • Skisport.dk rejste til Skeikampen med hjælp fra Skeikampen Booking og Stena Line.


Vil du læse andre reportager/artikler fra Skeikampen, så kig på:

Udgivet af: Marianne Skov

Rejsebureauer til Skeikampen / Austlid
Fakta om Skeikampen / Austlid
Skiområdet: 800-1123 m.o.h.
Byen: 800 m.o.h.

21 pister i alt
5 stk.
6 stk.
7 stk.
3 stk.

Lifter: 11 stk. / 10.000 pers/time

Slæbelifter: 8
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Skeikampen / Austlid

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen