Saalbach - hyggeshopping og heldagsture

Saalbach - hyggeshopping og heldagsture

Skisport.dk besøgte i uge 3 Saalbach i Østrig

Saalbach ligger i Glemmtal, 1210 km fra Kolding og 60 km fra Salzburg. Stedet kan nås forholdsvis let via bil, bus, fly eller tog. Vi var med fly til Salzburg fra København, hvilket tager ca. 2 timer og 15 minutter, efterfulgt af 1-2 timers bustransport til hotellet i Saalbach.

Byen ligger i 1003 meters højde, og skiløbet går fra byen op til 2100 meter, ved den nye kabinebane "Westgipfelbahn". Saalbach er en hyggelig by med Østrigsk hygge og mange barer og restauranter, og naturligvis mange sportsforretninger / skiudlejninger. Der en del gode kabinebaner og stolelifter, men der er desværre også en del kabinelifter hvor man skal stå op, hvilket kan være hårdt for benene. Skiterrænet udmærker sig ved at være forholdsvis stort, velpræpareret, meget flot dækket af snekanoner og altid have mulighed for skiløb i solen. (Når solen skinner!)

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang

Saalbach er en del af "Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang", som er tre områder der hænger godt sammen. Der er i alt 200 km pister, fordelt på 90 km Blå, 95 km røde og 15 km sorte. Med andre ord er der er noget for enhver smag, lige fra det næsten vandrette blå pister, til stejle sorte pister. Det skal dog i samme vending siges at Skicircus ikke er et område der kan udfordre eksperten i flere uger i træk. De få meget krævende nedfarter er dog meget gode, idet der er lange sorte pister, der ender både i Saalbach (en 4 kilometer lang nedfart fra toppen af Schattberg) og længere inde i dalen (en 3 km lang nedfart fra Zwölferkogel).
Saalbach er derimod meget godt til den øvede løber, der gerne vil udfordres på røde pister, eller køre carvingsving på brede blå/røde pister, som den lange blå piste der går til Leogang under Asitzbahn.
Det bedste ved skiløbet i Saalbach er helt sikkert muligheden for at tage på heldags ture rundt i cirkuset. Området hænger nemlig så godt sammen, at man næsten uden at tage skiene af, kan køre en rundtur fra Saalbach til Hinterglemm på den ene side af dalen og tilbage til Vorderglemm på den anden side af dalen, inden man slutter i Saalbach igen.

Fra Saalbach tager man et par lifter op, inden man står på toppen af Reiterkogel i 1819 meters højde. Herfra tages et par pister og lifter inden man når bunden af dalen i Kolling. Herfra tages turen på den anden side af dalen, tilbage til Saalbach og derfra videre til Vorderglemm, hvor vejen i bunden af dalen igen krydses i en lift. Efter et par blå pister ender turen tilbage i Saalbach ved udgangspunktet. Turen kan selvfølgelig startes et hvilket som helst sted, uanset hvor du bor i dalen.
En anden god tur man kan tage er til Leogang. Denne tur starter med et par lidt kedelige blå pister, inden man kommer til en "gryde" med 3-4 udmærkede røde pister og mulighed for at tage en tur i funparken eller off-pisten, alt efter temperament. Når man har muntret sig her lidt kan turen fortsætte til Leogang, som nås ved hjælp af en af de forholdsvis nye 6-stolslifte der er i "gryden". Nedfarten til Leogang er en bred blå piste, hvis første halvdel løber stort set lige under gondolliften fra Leogang.
Begge ture kan sagtens klares på en dag, hvis man er lettere øvet, og kan overleve på blå og nogle ganske få lettere røde pister. Det skal dog lige nævnes, at nogle af de pister der skal køres for at komme hele dalen rundt godt kan blive lidt slidte hen på dagen. Vi kan derfor godt frygte hvordan de er at køre på i uge 7-8, hvor man må forventer at der er væsentlig flere mennesker end i uge 3.

Afterski og natteliv i Saalbach

Der er rig mulighed for at slå sig løs til afterski i Saalbach. Der findes en del mindre barer og diskoteker i byen, hvor der bliver gået til øllet hver eftermiddag og aften. Vi testede afterski på baren Castello midt i Saalbach ved byens torv. Dette var absolut anbefalelsesværdigt, der var masser af mennesker, og et godt liveband, der gav god stemning, med klassikere som de fleste kan synge med på. Stedets gæster var hovedsageligt skandinaver. Ligesom så mange andre steder er der ansat flere skandinaviske bartendere, så du ikke behøver at udfolde dig på skoletysk hver gang tørsten melder sig.
Vi var desuden til afterski på byens torv lige uden for Castello, hvor der hver tirsdag indtil den 1/4 er afterski. Denne tirsdag var det med et østrigsk band, med det østrigske svar på Tina Turner i spidsen. Det var udmærket og ikke helt så turistet, som det guidefyldte Castello.Men når man nævner afterski i Saalbach kan man selvfølgelig ikke komme uden om det "berygtede" Hinterhag-Alm, der ligger ved toppen af begynderbakken i Saalbach. Konceptet er simpelt: Et umiddelbart uskyldigt spisested forvandles hver dag fra 16 til 18 til et af de vildeste afterskisteder Østrig kan præstere, med dans på borde og stole på begge etager. Efter 18 slukkes musikken og stedet forvandles til en pænere restaurant. Lad os med det samme anbefale at tage en af de mange ventende taxi'er hjem fra Hinterhag - der er ingen grund til at få en skade på turen, hvor man tror man kan det hele.

Spisesteder i Saalbach

Efter afterski og et fortjent bad (er meget nødvendigt efter hård afterski på Hinterhag) skal der selvfølgelig noget mad på bordet. Der er mange muligheder i Saalbach, lige fra pizzariaer og "pølsevogne" til meget fin a la carte spisning på byens hoteller. Vi prøvede en række forskellige steder, blandt andet et mexicansk spisested, pizzariaer, pensioner og en restaurant i hovedgaden. Alle de steder vi var, fik vi god mad til fornuftige penge. Fremhæves skal dog pensionatet "Sportclub Auwirt" imellem Garni Markus og Schattberg liften, hvor der hver dag var mulighed for en 3-retters menu for €10-12. Vi var der og fik en stor skål salat til forret, Wienerschnitzel med pommes frites til hovedret og til dessert en bananasplit (ja, man SKAL altså have "Wienerschnitzel mit Pommes" mindst en gang på skitur i Østrig!!)
Der er selvfølgelig også mulighed for at købe ind i Spar eller Billa og lave maden selv, hvis man bor i lejlighed.
Generelt synes vi, at priserne i Saalbach var meget fornuftige, herunder yderligere et par eksempler:

Prisniveau:

½l Øl: €2-4.
Pizza: €7-12 (pris og kvalitet hang sammen).
Gullachsuppe med brød: €3-6.
En uges skileje: €88 (VIP class), €118 (test class), €109 (snowboard). Med mulighed for lidt rabat igennem rejsebureauerne.
Pakke med 6 dages skileje og 5 dages skiskole: €189 (standard) eller €209 (advanced/expert).

Opsummering af skituren til Saalbach

Et spændende område og by, men det er ikke et ekspertområde, men mere for den øvede skiløber. Saalbach kan klart anbefales og der er masser af små pensioner, spisesteder og lækkert skiløb.

Skisport.dk var inviteret til Saalbach af Højmark Rejser.


En af de mange blå pister i Saalbach
En af de mange blå pister i Saalbach

Den hyggelig alm på toppen i Leogang
Den hyggelig alm på toppen i Leogang

Den brede blå piste under liften i Leogang
Den brede blå piste under liften i Leogang

Fra 'gryden' imellem Saalbach og Leogang
Fra 'gryden' imellem Saalbach og Leogang

Glemmdalen: i forgrunden Saalbach, i baggrunden Hinterglemm
Glemmdalen: i forgrunden Saalbach, i baggrunden Hinterglemm

Sunlineren levede op til sit navn
Sunlineren levede op til sit navn

Afterski på torvet i Saalbach
Afterski på torvet i Saalbach

Det er fornuftigt at bære hjelm på Hinterhag Alm
Det er fornuftigt at bære hjelm på Hinterhag Alm

Afterski på Hinterhag Alm
Afterski på Hinterhag Alm

Saalbach by night and snow
Saalbach by night and snow

Hovedgaden i Saalbach
Hovedgaden i Saalbach

Læs mere om skiferie i Saalbach her.

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Saalbach
Skiområdet: 1003-2100 m.o.h.
Byen: 1003 m.o.h.

270 pister i alt
140 km blå
110 km rød
20 km sort

Lifter: 70 stk. / 120.000 pers/time

Slæbelifter: 20
Stolelifter: 22
Kabinelifter: 28

Mere om skiferie i Saalbach

Find tilbud på skirejser