Offpiste med omtanke - med skisport.dk på SAAC-kursus

Offpiste med omtanke - med skisport.dk på SAAC-kursus

Flere og flere danske skiløbere søger udenfor pisterne, hvor lykken og store oplevelser søges. Men der er al mulig grund til at have styr på sikkerheden, inden man søger væk fra de præparerede pister.


Robert Schellander viser rundt

Læs her om Skisport.dks møde med SAAC, Snow-Avalanche-Awareness-Camps.

Skiene er i forhold til tidligere blevet bredere og meget nemmere at have med ud i off-pisten, og når det så samtidig ligger lidt i tidsånden, at man i højere grad søger det unikke; væk fra måske overfyldte pister, betyder det alt i alt, at langt flere end tidligere prøver kræfter med off-pisten.

Passo Tonale
En af deltagerne fik æren af at udløse en ABS lavinerygsæk

Det er både godt og skidt. Det gode er naturligvis alle de oplevelser, som venter derude. Der er intet som at forme sine jomfruelige spor i helt uberørt sne. Har man først én gang prøvet det, er man automatisk blevet afhængig og vil altid fremover søge den slags oplevelser.

Det mindre gode er, at det populært sagt med moderne ski er blevet for nemt at køre off-piste. Tidligere var off-piste en af de sværeste ski-discipliner overhovedet. Det betød, at det kun var eksperterne med stor erfaring og mange ugers skiløb i benene, som bevægede sig væk fra pisterne. Eksperternes erfaring gjaldt dog ikke kun selve skiløbet, de havde også en stor viden om sne og de farer, som lurer i bjergene.

I dag kan selv meget uøvede skiløbere bevæge sig langt ud i off-pisten. Det eneste, der kræves er lidt gåpåmod, måske tenderende til dumdristighed, og så moderne brede ski. Og cocktailen af uvidenhed og dumdristighed kombineret med skiløb i off-piste viser sig desværre ofte at være dødsensfarlig.

Af denne grund tog myndighederne i Tirol i Østrig allerede tilbage i 1998 initiativet til de såkaldte SAAC-camps. SAAC står for "Snow-Avalanche-Awareness-Camps".

Gratis deltagelse

Skisport.dk var så heldige, at deltage i en af disse SAAC-kurser i Hochfügen i Zillertal en weekend i december 2012. SAAC Basic camps er et todages kursus i grundlæggende viden om laviner og off-piste risici.

Deltagelse på selve campen er gratis. Omkostningerne dækkes af sponsorer, lokale turistmyndigheder, Tirol og andre støtter. Og liftkortet får man typisk rabat på ved deltagelse i kurset.



Førstehåndsberetning og tips fra et lavineoffer

Kurset er ikke en skiskole, det er et sikkerhedskursus, et tilbud til både skiløbere og boardere. Det eneste man skal medbringe er sit skiudstyr, en rygsæk og sit gode humør. Sikkerhedsudstyr som bipper, skovl og sonde låner man gratis.

Rent færdighedsmæssigt behøver man ikke være ekspert, men man skal kunne bevæge sig frit omkring på alle typer af pister, og også gerne have snuset lidt til off-pisten. Det er dog et krav, at man skal være minimum 14 år gammel.

Undervisning på engelsk eller tysk

Det er også et krav, at man er i stand til at modtage og forstå informationer på engelsk eller tysk. Man undervises over to dage af certificerede SAAC-guider om farerne, udstyr og om, hvordan man opfører sig i back country. Undervisningen er lige dele teori på hotellet og praktik på bjerget. I den teoretiske seance kommer man forbi emner som gennemgang af skiudstyr, lavinetyper, vejr – hvor og hvordan søger man viden?, terræn – hvordan læser man et kort?, gennemgang af den europæiske skala for lavinefarer (skala 1-5), let psykologi med fokus på gruppedynamik.

På bjerget blev vi delt i små homogene grupper med én guide for hver gruppe. Ud over inspirerende læring fra vores alt for cool guide Robert Schellander fik vi også stået en masse på ski og slået nogle af sæsonens første anstændige puddersving.

Vi fik os nogle gode snakke om faresignaler i bjergene, gravet sneprofil, øvet lavinebipper-søgning. Og enkelte prøvede sågar at blive begravet under sneen for at simulere en redningsaktion. En ganske klaustrofobisk og dybt ubehagelig oplevelse, selvom det skete under kontrollerede forhold. Det er forhåbentlig ALDRIG noget, som skal opleves uden guide og under mere virkelige forhold!

Respekt, omtanke og udstyr...

Blandt freeridere er der et ordspil, der lyder "no friends in powder", der selvfølgelig skal tages med et gran salt. Som gammel kyniker har Skisport.dks udsendte oversat udsagnet til "står ikke på ski med venner uden sikkerhedsudstyr". Der er ingen grund til at lokke andre ud i sneen, hvis man ikke har styr på sikkerheden.

Og med sikkerhedsudstyr menes her som minimum:
•   skovl
•   sonde
•   bipper

En af hovedpointerne fra SAAC-campen er, at man som freerider skal være selvhjulpen. Sker ulykken, og en af vennerne (eller du selv) bliver fanget af en lavine, nytter det ikke noget at vente på, at hjælpen når frem. På det tidspunkt hjælpen når frem, er det alligevel typisk for sent. Derfor: sørg for altid at køre i en gruppe, og sørg for, at alle i gruppen har det nødvendige udstyr og ved, hvordan de bruger det. Man har statistisk set kun 15 minutter til at få gravet et lavineoffer fri.

Passo Tonale
At ligge under selv yderst beskedne mængder sne er dybt ubehageligt

I back country opfattes det som asocialt at køre uden sikkerhedsudstyr. Vi skal alle kunne hjælpe hinanden.

Få nu købt det udstyr - det er måske en udskrivning nu og her, men til gengæld er det også noget, du så har mange år frem i tiden, og det kan blive strengt nødvendigt, hvis du bevæger dig ud i off-pisten.

Hos Skisport.dk følger vi et par blogs med bjergredningstjenester, og som skandinav er det ikke altid behagelig læsning. Alt for ofte er det desværre unge skandinaver, som skal reddes og hentes fra steder, de aldrig burde være begivet sig ud til. Vi tør næsten sammenligne det med, at de lokale ser på os, som vi til tider, ser på tyskere med luftmadrasser ved vestkysten. Så tag på en gratis SAAC-camp og bliv opgraderet til mere end en naiv turist.

Ha' respekt - ha' det sjovt... og meget gerne i den rækkefølge!

Mange camps i løbet af sæsonen

Der afvikles SAAC basic camps hver vinter gennem hele sæsonen. I denne sæson startede de allerede 17.-18. november på Stubai gletscheren. Og sidste camp er først 27.-28. april - også på Stubai gletscheren. Gennem sæsonen kommer SAAC forbi så forskellige steder som St. Anton, Westendorf, Mayrhofen, Galtür, Obertauern og mange, mange flere. I alt afholdes der i denne sæson 24 basic camps. Se den fulde oversigt på SAAC’s hjemmeside.

Tilmelding sker også via SAACs hjemmeside, og der er plads til mange, så det er blot om at holde sig til og få sig skrevet op. Vi kan i den grad anbefale det. Det er gratis og lærerigt, og det er svært at finde argumenter mod et SAAC-kursus.

Kan du ikke nå det i denne sæson - så bookmark siden og hold dig klar til næste sæson. SAAC lukker ikke butikken foreløbigt.

Nyttige links:
Om laviner
Om sikkerhed på pisten

Læs mere om SAAC her
Læs også Skisport.dks artikler om sikkerhed her

Udgivet af: Thomas Jensen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen