Laviner

Laviner

Hvilke typer laviner findes, og hvilke simple forholdsregler bør man tage.

Hvert år omkommer mere end 100 mennesker verden over i laviner. På europæiske skisportssteder sørger pistetjenesten for at sprænge eventuelle truende laviner med sprængstof, så disse er væk, inden skifolket slippes løs. Dette er dog ikke ensbetydende med 100% sikkerhed. De omkomne er i mange tilfælde, skiløbere, der har forladt de organiserede skipister og skiruter.


Forlad aldrig de præparerede og kontrollerede pister hvis:

  • Du er alene.
  • Det er tøvejr.
  • Der er lavinevarsel.
  • Det har blæst kraftigt.
  • Det lige har sneet.
Laviner har altid og vil sikkert også mange år fremover være et stort mysterie. Årsagerne til laviner er mange: vind, sol, rim og bjergkrumningen. En lavine kan komme op på hastigheder over 200 km/t. Der findes groft sagt fire forskellige typer laviner, punkt-laviner, pulversne-laviner, flagelaviner og vådsnelaviner.

  1. Punktlaviner er, som navnet siger, laviner startende i et punkt, hvorefter de spreder sig nedefter i en kegleform. Der skal ikke mere end en lille klump sne til at starte en punktlavine.
  2. Pulversne-laviner, også kaldet airborn-laviner, er mere sjældne i Europa, da det kræver en særdeles tør sne, som er mere normal i Nordamerika. Disse kan minde om eksplosioner, og opstår oftest efter snefald. Pulversne-lavinen suser afsted på en pude af luft, trykbølgen er så kraftig, at den uden problemer knuser huse, biler og lungerne på mennesker, der bliver ramt.
  3. Flage-laviner opstår ved, at en stor sneflage river sig løs og glider ned ad bjerget.
  4. Vådsne-laviner minder om flydende lava, der vælter nedad bjerget og river alt med sig.

Bevæger du dig ud i off-pisten, så husk at have lavineudstyr med dig. Du kan finde et stort udvalg af lavineudstyr her.

Udgivet af: Rasmus Skov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen