« Til oversigten

Sådan indstiller du dine skibindinger

Her kan du læse en guide til, hvordan du selv kan justere dine skibindinger. Er du i tvivl om hvordan du gør, så gå til en fagmand.

Sådan indstiller du dine skibindinger Du kender det, når du har lånt dine ski ud, eller har købt brugte ski. Bindingerne er – sandsynligvis ikke – indstillet til netop dig. Det kan være rigtigt farligt. Én af de hyppigste årsager til knæskader hos skiløbere er, at bindingerne er sat for stramt og ikke falder af, når skiløberen styrter. Og omvendt kan det give nogle seriøse styrt, hvis bindingen er sat for løst og falder af ved det mindste bump.

Vi vil umiddelbart opfordre dig til at få bindingerne indstillet hos en fagmand. Når det er sagt, kan det lade sig gøre at justere dem selv, blot du ved præcis, hvordan du skal gøre. Her kan du se de internationale vejledninger, som skifabrikanterne benytter.

Vægt, erfaring og støvlelængde

Helt enkelt sagt skal dine skibindingerne tilpasses din krop, din skierfaring og længden på dine støvler. Med ét ord kaldet disse tal samlet for din DIN indstilling (DIN er forkortelsen for "Deutsches Institut für Normung").

1. Tast dine tal ind i DIN beregneren

Det første skridt er altså, at du skal have udregnet din DIN indstilling. Ud over din højde, din vægt og din skierfaring skal du kende længden på dine skistøvler i mm. Det står næsten altid på støvlen, ofte på bagstykket.

Længden på en skistøvleAflæs længden på støvlerne omkring støvlens hæl, her er det typisk skrevet på støvlen i mm. (eksempelvis "317mm")

Det giver mening at inddrage støvlens længde i tabellen, hvis du tænker på støvlen som en brækstang. Jo længere støvle, jo mindre skal der til at vriste den fri. Og omvendt. Du kan finde et udregningsskema her

Skemaet følger også nogle gange med din binding, et eksempel på et skema følger her:
Længden på en skistøvleAfhængigt af alder og skierfaring skal der fratrækkes op til 1 eller tillægges op til 3 til DIN-tallet

2. Indstil på for- og bagbinding

Når du har fundet dit DIN tal, skal du med en skruetrækker stille skruen, så markøren på det lille display viser dit DIN tal. Dette skal du gøre på både for- og bagbinding. Skru lidt frem og tilbage før den endelige indstilling, så du ved, at markøren fungerer.

3. Test en ekstra gang manuelt

Det er vigtigt, at du laver en hurtig selvtest af bindingerne, når du står på toppen – klar til årets første tur. Du skal lige akkurat kunne vride dine ski af, når du presser skien langsom men hårdt ned i sneen – indad mod den anden ski.

Se en billedguide til bindingstesten her

Mange forsøger at give gode råd og tips om indstilling af skibindinger. Nogle mener, at offpisteløbere skal indstille bindingerne strammere, da det for alt i verden gælder om at beholde skiene på ved styrt. En ski der ryger af, finder man måske aldrig igen.

Men det er et risikabel sats. En læser foreslog at løse problemet – ikke ved at stramme DIN skruen - men ved at binde et to meter langt, farvet bånd til skien, rulle det sammen og putte det op under buksekanten forneden. IKKE binde det til benet! Ved fald vil skien trække båndet ud, men noget af båndet vil lægge sig synligt over sneen, så den styrtede skiløber kan finde sin ski.

På Skisport.dk vil vi ikke anbefale nogen hjemmelavede løsninger, selv om nogle givetvis er ret godt fundet på. Naturligvis er det træls at miste en ski, men det er nok endnu mere træls at brække benet...

Og vi gentager: Er du det mindste i tvivl om, hvordan du indstiller skiene, så få dem hellere indstillet hos en fagmand.

Kender du nogle du tror har indstillet bindingerne forkert. Så gør dem en tjeneste og del artiklen her med dem:

Nyttige links:
Test indstillingen af dine bindinger med testen her
Køb ski online her