Bregenzerwald, Damüls - en overset østrigsk perle.

Bregenzerwald, Damüls - en overset østrigsk perle.

UNDSKYLD - Nu afslører vi Bregenzerwald/Damüls

Indledningsvis må vi hellere bringe en undskyldning. En undskyldning til den eneste anden danske familie vi mødte i området ved Damüls under vores besøg. Vi beklager, at vi her i den følgende tekst kommer til at afsløre jeres velbevarede hemmelighed – nemlig perlen Damüls og skiområdet Bregenzerwald, som endnu virker uopdaget af den danske skiturisme!

Video fra vores seneste besøg i januar 2022:


Ankomst til Damüls i skiområdet Bregenzerwald

Efter en ganske overkommelig køretur fra Danmark til Østrig, trillede vi forventningsfuldt frem mod destinationen Damüls, den næsthøjest beliggende by i skiområdet Bregenzerwald. Vi kørte ad snoede bjergveje, gennem både større og mindre byer samt åbne arealer og tæt skov, til vi til sidst kunne se den smukke hvide kirke med det røde spir på toppen tone frem helt ude på en kant af bjerget. Vi var fremme!


Den smukke gamle kirke ligger midt på pisten!

Hotellet (Berghotel Madlener), som vi havde valgt, lå lige ud til vejen, blot 700 meter fra 4-stols liften Uga-Express. Den tog os hurtigt op i området til et yderst centralt udgangspunkt, så der var gode muligheder for at køre i den retning, man synes så bedst ud fra dag til dag. Ofte tog vi en god opvarmningstur hele vejen ned til liften igen, da der på den blå piste nr. 1, Herzegg, var mennesketomt, nypræpareret og den samme gode, hurtige lift at komme op med igen. Og det var vel at mærke uden, at der var kø-kaos, når vi skulle med liften op igen.


Skiområdet mellem Faschina, Damüls og Mellau

Skiområdet er fordelt mellem byerne Faschina, Damüls og Mellau, hvor højeste skiløb er i 2.051 meters højde og i alt 109 km pister at fornøje sig på. I tillæg til dette er der mulighed for at tage en bus over til Warth-Schröcken, som byder på 66 km pister – en tur på ca. 1 time i bus, når man kommer fra Damüls.

Området byder på et væld af super gode pister, og de har alle nyere og hurtige stolelifte til at fragte dig fra bund til top. Et drømmeområde for en let-øvet skiløber, men også med mange gode muligheder for nybegynderen og den mere erfarne løber. For sidstnævnte er der flere steder i området mulighed for at vælge en skiroute, som ganske enkelt er stejlere, upræparerede, markerede ruter, der ofte ender ved samme lifter som de almindelige pister.

Højdepunkter i skiområdet: piste nr. 23 må nævnes som noget særligt. Den 3 km lange røde piste er din vej fra Damüls-dalen om på den anden side mod byen Mellau. Her er dog ikke tale om en kedelig, smal transportvej på bjergsiden. Tværtimod er pisten varieret og sjov, den har en god hældning og byder blandt andet på en lille tunnel undervejs.Pisterne nr. 25, 29 og 33 lå længst væk fra vores udgangspunkt fra Damüls, men de var så klart værd at køre efter. Pisterne her er ekstra brede, og de har desuden en del gode muligheder for leg og sjov ved siden af det præparerede område, hvis man søger et godt sted til den uerfarne ud i offpiste-verdenen.

Populært sted for weekendski

Generelt er området præget af at være et populært sted for kortere ture hen over weekenden. Perfekt for dem, der rejser fra lørdag til lørdag, da man derved undgår menneskemængden på pisterne, som helt klart er at finde fredag til søndag. Resten af ugen har man så til gengæld nærmest området for sig selv – der var i hvert fald sjældent liftkø eller fyldt på pisterne i den uge, vi besøgte stedet. Helt fantastisk!


Skiområde med gode og nye lifter

Netop de mange gode og nyere lifte, som området er spækket med, er et tydeligt bevis på det kapløb, der efterhånden er sat ind, skiområderne imellem. De områder, der kan tilbyde de hurtigste og mest komfortable lifter, vinder status og ikke mindst gæster. Vi så kun 4 stk. gammel to-stols lifte, der kørte ualmindeligt langsomt. Den helt kolde model, som mest af alt minder om en havebænk hængt op i et par kabler. Den ene ved navn “Doppelsesselbahn Hohes Licht” kan derfor kun anbefales, hvis du vil have god tid til at nyde udsigten til de to blå pister 3 og 3a, som med let fald og god bredde giver optimale forhold for rigtig at carve igennem.

De nyeste pister, Ragaz og Hochblanken

Sidste detalje, som vi også må nævne er de to nyeste pister højest oppe i området, Ragaz og Hochblanken (nr. 15 og 16). Med 6-personers stoleliften Ragaz, der har varme i sæderne, skulle de absolut afprøves. Vi blev dog skuffede, da pisterne viste sig ikke at være så meget ved. Desuden bør man være opmærksom på, at man skal kunne klare en skiroute for at komme retur til området. Der er ingen anden vej, og den er altså meget sort på flere dele af vejen tilbage. Det kan tage pusten fra selv en øvet skiløber, når der heller ikke er præpareret!
Endagstur til Warth-Schröcken

En enkelt dag ville vi se området Warth-Schröcken. Vi tog den lokale bus tidligt om morgenen for at være fremme til en solrig dag i det noget mindre område, der dog bød på masser af gode offpiste-ture og flere sorte pister. Selve området er nordvendt, hvilket desværre gør at solen kun er at fange på ca. tre pister. Alle de øvrige ligger på samme bjergkam i konstant skygge. Dette gav os naturligvis god sne langt op af dagen, men også et større behov for at komme ind og få varmen flere gange.

Dagens skiløb bar også meget præg af mange ture parallelt med hinanden, da pisterne er fordelt over én lang bjergside. Så kører man ikke ned af en piste fra top til bund, krydser man 6 pister på tværs af bjerget på glidestykker. Skal man ind og spise, skal man helt til bunden, hvor næsten alle restauranterne ligger.


Guidet vandretur med lanterner i Damüls

Damüls er en lille by, som i dag har ca. 350 indbyggere, og som naturligvis byder turismen velkommen. I ugens løb inviteres der også til flere arrangementer, som ikke nødvendigvis foregår på de lange brædder på bjerget. Vi besluttede os for at afprøve en guidet vandretur med petroleumslanterner kl. 20.00 om aftenen.Temaet på gåturen handlede denne aften om, hvad der sker i skiområdet om natten. Så det var fremvisning af pistemaskiner og information omkring produktion af kunstsne, der blev fortalt om. Ved flere stop berettede guiden også om de bygninger, man kunne se rundt omkring sig og den gamle kirke blev blandt andet også nævnt. Turen varede ca. 50 minutter og sluttede af med servering af varm the og glühwein. Arrangementet var gratis, men der var mulighed for at donere lidt mønter i en kasse, hvis man havde lyst til det.


Området bød på mange super flotte bjælkehytter og restauranter med mange forskellige retter. På Bergrestaurant Uga-Alp kunne man få klassisk Apfelstrudel (billedet) eller friskbagt pizza fra stenovn med fyld efter eget ønske.

Alt i alt kan en ferie i området klart anbefales! Ikke mindst for kør-selv folket ligger området også perfekt for danskerne. Der er ca. 1.024 km fra Padborg til Damüls, og det vel at mærke af en vej, som er nem at køre helt frem til alle tre byer.


Fritattensuppe er et must, når man er på skiferie i Østrig! Suppe med pandekagestykker – hvad kan man ønske sig mere?

Udgivet af: Marianne Skov

Rejsebureauer til Bregenzerwald
Fakta om Bregenzerwald
Skiområdet: 700-2060 m.o.h.
259 pister i alt
96 km blå
131 km rød
32 km sort

Lifter: 89 stk.

Slæbelifter: 57
Stolelifter: 31
Kabinelifter: 1

Mere om skiferie i Bregenzerwald

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen