Andorra - Skiferie i Pyrenæerne

Andorra - Skiferie i Pyrenæerne

Det at sætte Andorra i direkte relief med årets skitur, var en anden indgangsvinkel, som de udsendte for Skisport.dk var spændte på at se udfaldet af.


Pyrenæerne forbandt vi i første omgang med en bagende hed sommerferie, men efter flere års tilløb og overvejelser, var det i uge 5 endelig tid til at få stillet nysgerrigheden! Valget faldt på området Grandvalira og byen Pas de la Casa, højt beliggende i 2.100 meters højde. Pas de la Casas høje beliggenhed var medvirkende til valget af netop denne by, blot 200 meter lavere end Europas højst beliggende skisportsby i 2.300 meters højde (Val Thorens, Frankrig). Lad os bare slå det fast med det samme: Sneen var der i rigelige mængder og i ugens løb blev området beriget med samlet set ca. 1 meter sne, så på den front var forholdene perfekte.

Grandvalira skiområde

For mange vil skiløb og Andorra nok klinge en smule eksotisk i ørerne, men ved nærmere eftersyn af Grandvaliras pistekort, vil selv den mest krævende skiløber stille sig fuldt tilfreds. Der bydes på hele 193 km velpræparerede pister og i alt 67 lifter. Et liftsystem, der vel og mærke er fuldt på højde med flere af Europas bedste. Naturligvis kunne vi finde enkelte lifte, som var af ældre standard, men oplevelsen var alligevel, at vi uden problemer kom rundt i 80 % af området, ved hjælp af moderne ekspres stolelifter og gondoler.

Pisterne var i suveræn stand under vores ophold, hvilket så meget ny-sne naturligvis påvirker og i forlængelse heraf, var der i netop denne uge, endnu flere oplagte steder, at nyde de uberørte hang i dyb pudder. Generelt fandt vi dog, at området havde overvægt at blå og røde pister, som gør området perfekt, for familier med børn, der ønsker at kunne følges ad dagen igennem. 


Ligeledes er området oplagt, for folk der rejser i grupper, med skiløbere på forskellige niveauer, der søger et område, der byder på nok pister til en uges ferie og med rige muligheder for at komme rundt i området sammen. Desuden var der et par rigtig gode sorte pister, ofte sideløbende med flere røde, så man igen kunne mødes i bunden.

Der var generelt god plads på pisterne, da området strækker sig over flere dale. Vores udgangspunkt var som sagt byen Pas de la Casa, som er beliggende helt yderligt, i den ene ende af området. Dette havde den fordel, at man som morgenfrisk skiløber kunne køre over de første to toppe og suse rundt i de først par dale, følende, at man var den eneste i området. Op af formiddagen havde folk naturligvis fordelt sig i området, de der boede i de andre byer, kom i retningen imod os, men der var alligevel meget lidt liftkø og trængsel på pisterne.

Flere gode restauranter var beliggende i en gryde for foden af pisterne ned mod byen Pas de la Casa. Dette skabte lidt trængsel ved 12.00-tiden, når mange søgte ned for at få en plads i solen, til dagens frokost.

Flere dage lod vi os fascinere af boardere, der i farvestrålende og smarte outfits lavede tricks og hop, i en af de tre særdeles velplejede snowboard-parks, som området byder på. Fra stoleliften "TSD 6 Tossa Espiolets", der langsomt svæver ind over hele parken, kan man være publikum til de vilde hop, med lyden af et tungt og svedigt hip-hop beat. Netop musikken, beliggenheden og ikke mindst sikkerhedspersonale, gav snowboarderne noget nær optimale forhold i parkerne.

Pyrenæernes bedste restauranter

Netop maden, og det at kunne nyde en god ret i solen, på en terrasse med udsigt over området, er for mange også en stor del, af en vellykket dag på ski. I Italien har vi de skønne pastaretter og sprøde pizzaer - i Frankrig de lange baguettes med paté. Andorra var ukendt for os og vi anede ikke hvad vi skulle forvente. Området var absolut ikke fyldt med masser af gode steder, men få gode, der først skulle findes. Derudover fandtes en del mindre caféer og barer med cafeteria-lignende forhold.

Der var specielt tre steder, som bør nævnes og varmt kan anbefales. Beliggende lidt skjult, i et sving ved den meget lette og super hyggelig blå piste "camí de pessons", fandt vi "Restaurant Llac de Pessons", der kunne byde på det hele. Her var både salg af lette retter på den store terrasse, med liggestole og udsigt over den tilfrosne sø, indendørs café med salg af diverse varme drikke og lækker restaurant, med hvide duge, tjenere og hvad der sig dertil hører. Noget for alle.

I "gryden" ovenfor byen El Tarter fandt vi den sidste dag en lækker restaurant på 1. salen, med borde både ude og indenfor. "Trattoria-Pizzeria Riba Escorxada" lavede gode pizzaer og en fantastisk Tiramisu. Endelig må vi nævne vores lokale favoritsted i Pas de la Casa, nemlig "Cafe Madison", beliggende lige ud til pisten. Her serverede de store skønne salater og de bedste burgere.

Bo i byerne: Encamp, Soldeu og Pas de la Casai

Med næsten 200 km pister og 5 forskellige byer med adgang til området, kan det være oplagt at spørge, "hvor skal man bo?" Umiddelbart vil vores top 3 bestå af byerne Encamp, Soldeu og Pas de la Casa.

Encamp, fordi der er kortest afstand til lufthavnen og dermed kortest transfertid. Desuden har man en yderst moderne kabinelift, der på blot 12 minutter bringer dig direkte ind til den absolutte midte af området. Hertil kommer, at selve byen er større end de andre og prisniveauet på hotellerne er lidt lavere.

Soldeu ligeledes på grund af nem adgang til skiområdet og den mest centrale placering i området, med skiløb helt ned til byen, i 1.800 meters højde.

Pas de la Casa naturligvis grundet den høje beliggende og nemme tilgang til skiområdet. Dertil kommer desuden, rig mulighed for shopping, med mange spændende butikker. ønsker man at danse natten lang, er der rig mulighed for at slå sig løs på de mange beværtninger i byen - måske specielt, når natmaden efterfølgende kan nydes på en vaskeægte McDonald's. 

Toldfrit i Andorra

Andorra er toldfrit, hvilket giver visse fordele, skulle man ønske at købe lidt elektronik eller en flaske alkohol med hjem fra ferien. Der kan gøres nogle uhyggeligt billige indkøb. I supermarkederne fandt vi for eksempel alkohol fra 15,- kr. og op, for køb af en liters flaske. øl på en bar i "happy hour" timerne fra 1,- euro og en flaske vin på en restaurant fra ca. 70,- kr.

Transporten til Andorra

ønsker man at komme på skiferie i Andorra, har man næsten også sagt ja tak til en rejse med fly. Vi fløj til Barcelona og kørte derfra med bus op til Andorra. Transfertiden vil ligge på mellem 2-3 timer, afhængigt af hvor i området man skal bo. Busturen var på forholdsvis store gode veje, og kun den allersidste del inde i selve Andorra, op til de forskellige byer, var mere bjergkørsel.

Da vi satte os i bussen for at returnere mod Danmark efter en uge i Grandvalira, var vi alle overbeviste. Skiområdet kan fint sammenlignes med mange andre mere kendte steder, hvor skiområdet hænger godt sammen, lifterne er af god standard, byerne har også noget at byde på uden for pisternes åbningstid og den høje beliggenhed sikrer gode sneforhold hele vinteren. Helt sikkert et sted vi ønsker at komme tilbage til og som varmt kan anbefales.

Se alle tilgængelige skirejser til Andorra her

Se alle skirejsebureauer som har rejser til Andorra her

Vi har besøgt Andorra to gange, læs om vores andet besøg her.

Skisport.dk var inviteret til Andorra af Sun Tours.

Udgivet af: Rasmus Skov

Rejsebureauer til Grandvalira
Fakta om Grandvalira
Skiområdet: 1710-2640 m.o.h.
112 pister i alt
19 stk.
39 stk.
30 stk.
24 stk.

Lifter: 73 stk. / 100.700 pers/time

Stolelifter: 63
Kabinelifter: 4

Mere om skiferie i Grandvalira

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen