Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Profilbillede af Kenneth Koefoed

Hej til alle jer kloge skifolk !

Jeg har besluttet mig for, at jeg vil have mig nogle nye ski, og vil spørge jer lidt om vejledning.
(Jeg køber naturligvis også nye støvler, men det har jeg styr på)

Jeg har nørdet lidt ved at læse en masse guides, anmeldelser og så videre, om en masse forskellige ski.
Det er dog lidt svært at få et godt overblik over, hvad der vil passe mig rigtig godt i forhold til hvad der er rigtig godt/bedst på markedet lige nu.

Om mig: Jeg er 180, ca. 81 kg.
Jeg har kørt på ski 3 uger, men fremover vil jeg afsted 2 gange årligt. Jeg er ikke umiddelbart super god, med derimod heller ikke super dårlig. Jeg kører uden problemer på røde pister i Østrig. Jeg har store ambitioner om at udvikle mig, og gerne blive rigtig god, og derfor vil jeg gerne have noget som er fedt at køre på, og hvor mine ski efterlader rum til udvikling. Jeg køre primært på pisterne, men vil også rigtig gerne kunne køre noget offpist.

Jeg kører relativ aggressiv, dog ikke meget aggressiv, jeg har masser af hurtige sving, kan godt lige at lege på pisterne og udvikle mit skiløb, jeg synes også det er fedt at have god fart i skiene.

Jeg søger følgende:
En rigtig god all-mountain ski.
Jeg vil gerne købe nogle ski, der er i den bedre ende, dog skal det selvfølgelig ikke være langt over mit niveau, og holdes til (helst) maks. 5000 kr.

Jeg tænker(tror) at jeg skal have mig følgende:
- noget der ikke har den største drejeradius, måske 15-18 meter.
- noget der relativt stift
- rocker, camber, rocker

Jeg er helt klar over at det bedste vil være at få en aftale med en skishop når man er på tur, og prøve en masse forskellige ski. Dette vil jeg dog ikke gøre, da beslutningen er taget og at jeg tror at det må være muligt at finde nogle fede ski med gode råd og god vejledning.

Jeg har kigget på følgende ski:
De 4 første på listen, er dem der virker til at tiltale mig mest.
Legend X88 Dynastar
Salomom XDR 80 TI
Völkl RTM 84
Navigator 85 Nordica

Rossignol - Soul7 HD -
Head - Supershape I. Magnum
Orb black crows
K2 iKonic 80Ti
Atomic Vantage 80CTI

Jeg er meget åben overfor andre forslag og inputs.

Når det kommer til længden af skiene, er jeg en smule mere tvivl om hvad der vil passe til mig. Min umiddelbare fornemmelse i forhold til de ting jeg har læst er at jeg skal have noget imellem 170cm og 180cm (måske185cm).

På forhånd tak for gode inputs

Med venlig hilsen
Kenneth

Kommentarer Svar  
Profilbillede af Arne Bonnesen
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hvis du vil investere 5000 kr i nye ski, vil jeg meget anbefale dig, at du prøver, før du køber.Du nævner det selv, og det er den eneste rigtige måde. Jeg har selv været i præcis den samme situation, og mente at skulle have en af 3 modeller. Det viste sig så, at ingen af dem ikke passede til mit skiløb, da jeg fik mulighed for at teste dem. Med dine præferencer vil jeg ikke anbefale dig all-mountain ski. Det lidt ligesom helårsdæk. De er ok til det meste, men er ikke rigtig gode til ret meget. Dog kan all-mountain ski være rigtig gode i opkørt sne - off piste eller på pisterne. En anden mulighed er at få nogle pisteski, som passer rigtig godt til det pisteløb du helt sikkert vil bruge mest tid på. Når du så er heldig, at få mulighed for at løbe i god nysne off piste, kan du leje et par deciderede off-piste ski.
Held og lykke med dit valg.

Profilbillede af Claus Loft Madsen
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hej Kenneth

Det er en jungle!!! :)

Du må meget gerne ringe på Tlf. 87 300 634, hvis du ønsker. Jeg arbejder for Skisport.dk og vi udbyder eksemempelvis flere af de ski der, så jeg kan måske fortælle lidt og vejlede hvis du har behov for det. Jeg har måske også nogle andre i tankerne som ikke er på listen den.

Profilbillede af Jens Sørensen
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hej
Jeg har lige købt en Atomic Vantage X83 CTI. All moutain. Nøj hvor er den lækker. Købte den på sport-conrad.de til 449 euro. Prøvede Atomic Vantage x80 i Saalbach, men synes den var for ustabil på piste og for blød og valgte derfor x83 istedet. Et køb jeg på ingen måde har fortrudt. Skien giver det den skal, både på piste, pukler men også i pudder. Især på piste holder den bare skærret uanset hvor meget jeg presser den.
Jeg har tidligere haft Atomic GS9 race carver, men den skulle pensioneres og valget faldt på vantage x83. Jeg har +30 uger på ski og valgte i 175 cm. Du kan roligt vælge vantage x83, det er en ski du kan vokse med. God jagt !
Mvh
Jens

Profilbillede af Kenneth Koefoed
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Tak for jeres svar,

Hej Arne, jeg tager dit synspunkt med i mine overvejelser, selvom jeg egentligt er fast besluttet. Jeg tænker også at når jeg har været på skiferie, får man et par mere eller mindre tilfældige par ski og dem kører man godt på i en hel uge, så hvis jeg nu gør mit forarbejde, håber jeg at jeg kan finde de rigtige.

Hej Claus,
Mange tak.
Jeg vil prøve at kontakte dig.

Hej Jens,
Fedt! Mange tak, jeg har lige været inde og læse om skiene og se lidt anmeldelser, og de lyder meget interessante.
De bliver skrevet på listen over mulige kandidater.

Profilbillede af Arne Bonnesen
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Med al respekt for din skiteknik, tror jeg ikke, at du endnu har din egen stil. Derfor kan mange forskellige ski måske være gode for dig. Alligevel vil jeg anbefale dig at prøve mange forskellige før du køber dyrt. Jeg har + 50 uger på ski, og tror først jeg blev bevidst, om hvilke ski der passede mig bedst efter måske 20 skiferier. Har tidligt i min skikarriere købt mange brugte ski til 500 - 800kr, og haft det fint på dem. Solgt dem igen med et lille prisafslag, og har på den måde fået en klarhed over, hvad det er jeg befinder mig bedst på. Har også været med Thomas Uhrskov på carvingcamp med mulighed for at prøve flere forskellige. Det var her jeg blev klar over, at tests og andres vurderinger ikke kunne bruges.
Håber stadigvæk du udvikler dit skiløb og finder ski du befindere dig godt på. :-)

Profilbillede af Mikkel Schmidt Jensen
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Enig med de andre om at prøve skiene først. Vil dog give min anbefaling med til Soul 7, har selv købt 2018 modellen, og er yderst tilfreds, det kommer selvfølgelig an på smag og behag, men det er en ski der er overraskende go' på pisten, især med lidt løs sne, og helt sublim i det dybe. Det er en let kørt ski, med mulighed for at udvikle sig på, især uden for pisten. Jeg kan anbefale review's fra skiessentials på youtube.

Profilbillede af Kenneth Koefoed
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hej Arne,

Tak for dit indlæg.
Ha ha, ja det er jeg helt sikker på at du har ret i! Jeg har naturligvis, bestemt ikke, nogen egen stil endnu. Der kommer også til at gå lang tid før jeg bliver en øvet skiløber. Især når man kun er afsted 2 uger om året. Så jeg er helt enig i din betragtning.
Min egen tanke omkring at købe mine egne ski, kommer ud fra 4 synspunkter.
1- Jeg er en person der elsker at have mit eget grej (på ingen måde en saglig begrundelse, andet end en ejerskabsglæde)
2- Jeg vil gerne have noget der er det samme hvert år (i hvert fald i de næste sæsoner) Således at man kan udvikle sig, uden at der kommer en ny faktor 2 gange om året i form af en ny ski.
Dette er også for at udvikle sin egen stil, hvilket jeg tror at man vil gøre bedst, på de samme ski.(hvis de selvfølgelig passer til en)
3- I forhold til at man lejer et par ski hver gang man er afsted, som jeg kører ganske fint på, så tror jeg ikke at man skal gøre det til en større videnskab end det er. Jeg er overbevist om at jeg vil få en masse ud af at få mine egne ski.
4- Set i forhold til det økonomiske aspekt, vil jeg her med en udbetaling have ski til nogle år frem. Jeg plejer at give 100 euro, hver gang jeg er afsted for leje.
Realiteten vil måske blive at man køber nogle andre ski en gang i mellem fremover, men i det store hele tror jeg godt det kan svare sig.

Dertil kommer at jeg har talt med et godt skisted, som tilbyder at tage skien tilbage efter at jeg har kørt på dem i en uge, hvis jeg ikke er tilfredse med dem. Så skal jeg betale 600 kr. i leje for skiene for en uge, og det øvrige beløb vil jeg få tilbage. Så dette gør også at jeg slet ikke har noget imod at prøve og købe.

Jeg synes egentligt at jeg har gjort mit forarbejde rigtig godt i forhold til at sætte mig ind i de forskellige aspekter i forhold til at købe ski. Jeg har fået rigtig mange input, fra forskellige ski-kyndige personer. Så lad os se om det ikke går hen og bliver helt godt ????
Hvis det går helt galt, så skal jeg nok skrive mine erfaringer i denne tråd.

Hej Mikkel,
Tak for dit indlæg.
Jeg har kigget rigtig meget på Rossignol Soul7 HD, det er også en af de ski jeg har med i mine overvejelser.

Jeg har dog siden at jeg skrev første indlæg, fået enormt mange inputs, og mit valg er faldet på
Salomons XDR 80 TI.
Det er en ski, som nok ligger en anelse højt i forhold til mit niveau, men som jeg burde at kunne køre godt på og helt sikkert udvikle mig på. Den er 169 cm. Den skulle stadig være nem at køre.

Så jeg ser frem til at komme på pisten :)

Profilbillede af Jan Spile
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Ang. allmountain ski, så er jeg ikke helt enig med Arne, som skriver at de er ligesom helårsdæk, og ikke rigtig gode til noget. Jeg giver Arne ret i at man kan få ski som f.eks. er bedre på en velpræpereret piste, men hvor tit har man det? som regel kun i starten af dagen. Senere bliver den opkørt, småpuklet, blød ofte med slush sne, og det er jo netop denne variation, som gør disse ski så gode. Jeg har da selv en piste ski, en LAB slalom ski, som er fuldstændig forrygende på en velpræpereret piste, men ved jeg at jeg skal på tur hele dagen, og rundt i de forskellige terræn former, som området byder på, så vælger jeg altid min allmountain ski, som i øvrigt også er ret god på piste.

Profilbillede af Kenneth Koefoed
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hej Jan,

Tak for dit indlæg.
Det er god information. Jeg synes også selv at det virker mest fornuftig for mig med all-mountain-ski. Dels fordi at jeg kun køber et par ski til at starte med, og dels fordi at forholdene kan svinge meget. Jeg vil også gerne have muligheden for at kunne køre i lidt dybere sne. Det er lidt som om at all-mountain-skien har et lidt dårligt ry, fordi at den ikke er bedst til noget. Udover at være mest fleksibel!
Jeg har fået store ord med på vejen af den ski jeg har valgt, så jeg håber og tror at den vil blive rigtig god for en person på mit niveau og ambitioner.

Profilbillede af Jakob Bang Knudsen
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hej Kenneth,

super indlæg. Du giver en rigtig god beskrivelse af din ski baggrund og piste ambitioner, og de svar du har fået kan jeg også kun give thumbs up for. Jeg er dog enig med Arne i, at det er en rigtig god idé, at prøve/leje forskellige brands/typer. Jeg har selv løbet på ski siden 1977 (er 53 år gammel!!), og har været bidt af udstyr, som man jo aldrig skal gå ned på, så jeg kender godt nørd faktoren. Idag er jeg ejer af to par ski: et par ældre Stöckli Laser AR på 175 cm til pist og crud samt bumps, og et par Völkl Racetiger SL på 165 cm til billiard underlag. Men i år valgte jeg at leje, hvilket jeg absolut ikke fortrød (løb på to Atomic modller: Redster S9 og X7). Udviklingen indenfor matrialer, såsom sten og granit kombineret med den gamle trækærne gør at ski udvikles om ikke år til år, så ihvertfald indefor så kort tid at prisen for køb (f.eks 5.000 kr.) ikke giver rationel mening forhold til leje, hvis du står selv op til 3 uger per år. Jeg medgiver dog gerne, at ejerfaktoren ikke indgår i ligningen:-). Da du vist allerede har taget en købsbeslutning, skal du selvfølgelig følge dit hjerte og "go for it".

P.s. hvis du alligevel skulle vælge, at leje, så prøv Stöckli - de laver nogle af de bedste brædder til bjerget - både på og udenfor pisterne.

Cheers og rigtig god skisæson
Jakob

Profilbillede af Kenneth Koefoed
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hej Jakob,

Tak for dit indlæg.
He he, ja selvfølgelig bør man at prøve mange forskellige inden et køb, og i har helt sikkert ret i at det må være den rigtige fremgangsmåde, men ak ja, beslutningen er taget og forklaringen også givet hertil ????
Når jeg er blevet godt fortrolige med mine nye ski, tror jeg bestemt også at jeg vil leje et par ski en gang imellem, for at prøve noget andet. Derved kan man bedre mærke forskel i forhold til sine egne ski, og jeg tror at dette vil være med til at give mig et endnu bedre billede af de forskellige skityper. Umiddelbart tror jeg stadig at det er en stor fordel for mig at have de samme ski de næste mange gange jeg skal afsted. Det vil være nemmere for mig at vurdere min (forhåbentlige store) fremgang, når man sammenligner med de samme ski.
Jeg tror stadig godt det kan svare sig for mig at købe mine egne ski, da jeg planlægger min. 2 ture om året. Min familie og jeg har sågar snakket om at tage nogle noget længere ferieophold til vores skiferier, så dette vil også have en stor betydning i forhold til leje af ski.
Stöckli kender jeg ikke, men jeg vil bestemt huske dit råd, og kigge på mærket!
Mange tak og rigtig god ski til dig også !

Profilbillede af Jan Spile
Sv: Nye ski - Erfaringer med gode all-mountain ski? Hvad skal jeg vælge?

Hej Kenneth,
Stoeckli ski, er fremragende ski, og jeg har selv haft deres slalom ski flere gange. Jeg synes bare generelt de er for dyre, i forhold til andre mærkers top ski, men kvaliteten kan ikke diskuteres.

Søg   Svar på indlæg