Et alternativt bud på en skitur med sjæl - Garmisch-Partenkirchen

Et alternativt bud på en skitur med sjæl - Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen er skihop d. 1. Januar, og skiløb i Tyskland er småbakker i Harzen. Sådan mener mange nok, at det hænger sammen - og nøj hvor tager de fejl.

De fleste vil nok udbryde ”skihop!”, hvis de bliver spurgt om, hvad de forbinder med navnet Garmisch-Partenkirchen. Det giver egentligt meget god mening, for det er da også det, byen er suverænt mest kendt for. Skisport.dk drog sydpå, for at finde ud af om byen har noget at byde på, selv hvis man nu ikke er af samme støbning som Eddie The Eagle. (Hint: det har den)

Husker du ikke hvem Eddie The Eagle er, så se Traileren til filmen om fantastiske Engelske ”ski-jumper” som blev en del af vintersportshistorien

Gletscherskiløb i Tyskland?

Garmisch-Partenkirchen ligger i Tyskland, men inden du trykker på det røde kryds oppe i højre hjørne af din internetbrowser, mens du tænker at du ”da ikke gider på skitur til Tyskland”, så lad os få fakta på bordet: Garmisch-Partenkirchen ligger 720 meter over havets overflade, og toppen af det højeste af de to skiområder (Skigebiet Zugspitze) tilbyder skiløb i op til 2830 meters højde. Zugspitze er Tysklands højeste bjerg, og tilbyder også det eneste gletscherskiløb i landet. Skisæsonen her varer som oftest fra november til maj.

Når vi har fået det afklaret: Google Maps mener at turen fra den dansk-tyske grænse til Garmisch-Partenkirchen kan klares på 8 timer og 58 minutter, men der går rygter om, at man, såfremt man er ligeså heldig med trafikken, som vi var på vores tur, kan tilbagelægge turen hurtigere end dette. Denne bedrift forudsætter også, at chefen ikke er specielt glad for at stoppe undervejs. Anyways: det er hurtigt at komme hertil. Der går desuden også tog direkte fra München.

To gange to

Som navnet antyder, så er Garmisch-Partenkirchen oprindeligt to (meget gamle) byer, der så med tiden er smeltet sammen til én by. Alderen og den fornuftige størrelse giver byen en helt specielt sjæl, som skribenten ikke synes at have oplevet i nogen anden skisportsby. Dette skyldes formodentligt, at Garmisch-Partenkirchen ikke er 100% centreret omkring skisport. Faktisk kommer majoriteten af byens gæster ligeså meget for at opleve byens charmerende centrum og historie som skisportssted, mountainbike, eller for at opleve den bjergtagende natur, som de kommer for a stå på ski.

Når alt det der så er sagt, så byder stedet på noget seriøst godt skiløb. Som nævnt, hører der to skiområder til byen - Garmisch Classic og Zugspitze. De to skiområder komplimenterer hinanden særdeles godt, hvilket skal forstås på den måde, at de nærmest intet har tilfælles. 

Fantastisk udsigt fra Garmisch-Classic

Garmish-Classic er et på flere måde lidt gammeldags skiområde, som går fra 720 meter og op til 2050 meter over havets overflade. Det første, man støder på i Garmisch-Classic, er de halvgamle lifter og den til tider lidt mærkelige infrastruktur i området, men så snart, man klikker støvlerne i bindingerne, er det ikke det, der fylder. Området byder på helt enestående naturoplevelser, med nogle vilde udsigter op mod de tårnhøje spir, som bjergene udgør på den ene side, direkte ud på det pandekageflade Tyskland på den anden side, og ikke mindst den der findes fra udsigtsplatformen, under hvilken der er langt ned. 

Når du står på ski i Garmisch

Til de simple skiløbere byder området heldigvis også på godt skiløb med et stort børne- og begynderland til de nye skiløbere og Kandahar-pisten, som er blevet brugt til flere verdensmesterskaber, og som på sit stejleste punkt har en hældning på 92 vanvittige procent - nok til at få selv de mest erfarne skiløberes ben til at ryste en smule. Pisterne i området ligger næsten alle mellem træerne, og store, brede boulevarder finder du ingen af her.

Tip: Garmisch-Classic er noget, der skal prøves, hvis du er i byen, men når solen skinner, så smut op på Zugspitze.

Skiløbet på Zugspite er rigtig godt. Pisterne står skarpt og du skal ikke slås med mange mennesker

Tag dit livs togtur til Zugspitze

Det andet skiområde, Zugspitze, er noget helt andet. Området ligger en smule udenfor byen, men det er gudskelov nemt at tage toget eller bilen derud, og når du så kommer derud, er det nemt at tage toget eller liften til toppen.

Toget op til Zugspitze er en oplevelse i sig selv!

Zugspitze som skiområde har alt det, som Garmisch-Classic mangler. Området er et klassisk gletscherskiområde i stil med bl.a. Hintertux og gletscherne i Sölden, hvilket betyder brede boulevarder, moderne lifter med høj kapacitet og generelt bare fantastisk skiløb, når solen skinner. Naturligvis betyder den høje og blottede beliggenhed også, at Zugspitze måske ikke er the place to be, hvis vejret begynder at slå fra sig. Vi var heldige med vejret, og Zugspitze er med sine 2962 meter Tysklands højeste bjerg, og ved første øjekast virker det tosset, at der skulle gå en lift op af den næsten lodrette, 2000 meter høje klippevæg.

Men tyskerne er ret gode til at bygge ting, så i 1930 byggede de et tog, der ikke bare kører op ad bjerget, men slynger sig hele vejen op gennem Zugspitzes mørke indre. Togturen er 18 kilometer lang, den maksimale hældning er 35% og turen tager i omegnen af tre kvarter, men hvis du har tiden, (det er nemlig gratis, når du har et liftkort) så tag toget, og vi garanterer, at du vil opleve nogle udsigter, du aldrig vil glemme - ellers kan du bare tage den næsten færdigbyggede mega-gondol, som er noget hurtigere. Fra toppen af Zugspitze kan du se bjergtinder fra 4 lande, Tyskland, Østrig, Schweiz og Italien, så også her kan du nyde godt af en fantastisk udsigt.

Turen til Zugspitze kom virkelig bag på os alle, vi anbefaler klart at du tager toget op.

En og en giver tre 

… hvilket også et perfekt antal dage at bruge på stedet. For hver for sig er ingen af de to skiområder specielt alsidige, men tilsammen kan de tilbyde næsten enhver vintersportsentusiast en fed oplevelse på ski eller snowboard.

Man kan bruge meget tid på at kigge ud over byerne Garmish og Partenkirchen

Men sandheden er, at skal man til Garmisch-Partenkirchen, så skal man gøre det for at få hele oplevelsen. Det betyder, at du skal prøve begge skiområder, du skal nyde den livlige og sjælfulde by med alle dens restauranter, butikker og barer om aftenen, du skal dykke lidt ned i byens historie, og så skal du endnu en gang gøre det for at nyde de fantastiske udsigter. Garmisch-Partenkirchen er nemlig et helt andet bud på en skiferie, og går du ind til turen med et åbent sind, så kan du få en helt fantastisk tur til et sted, du nok vil fortælle alle dine venner om, netop fordi det er anderledes.

Du vil opleve en fantastisk natur i området, både på gletsjeren og Garmisch-Partenkirchen

Området ligger relativt tæt på den dansk-tyske grænse, men som sagt, går der også tog direkte fra München og lige ind til byens centrum. Derfor er det også en mulighed, at kombinere en tur til Garmisch-Partenkirchen med en tur til den Bayerske metropol. 

Det var en kæmpe oplevelse at se Garmisch Partenkirchen og Tysklands højeste bjerg. 

Se flere billeder fra Garmisch Partenkirchen:












Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Rejsebureauer til Garmisch-Partenkirchen
Fakta om Garmisch-Partenkirchen
Skiområdet: 720-2830 m.o.h.
Byen: 720 m.o.h.

40 pister i alt
12 km blå
18 km rød
10 km sort

Lifter: 18 stk. / 50.000 pers/time

Slæbelifter: 10
Stolelifter: 4
Kabinelifter: 4

Mere om skiferie i Garmisch-Partenkirchen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen