Gressoney – på pudderjagt i alperne

Gressoney – på pudderjagt i alperne

Offpist tur i Østrig - med en masse sne.

To af Skisport.dk’s udsendte er medlemmer af skiklubben powder8. Skiklubben består udelukkende af puddertosser som lever og ånder for den dybe sne på brede planker.

En af de årlige klubture er i denne uge (uge 12) – i modsætning til så mange andre skiture er tidspunktet det eneste i denne uge som ligger fast. Destinationen vælges først i sidste øjeblik – og udelukkende baseret på vejrudsigten og hvor der er størst chance for at finde puddersne.

Længe så det ud til at turen i uge 12 skulle gå til Salzburgerland i Østrig – der var lovet op til 30 cm nysne. Men et par dage før afgang gik det pludselig rygter om et vejrsystem i de sydlige alper som skulle give op til vanvittige 280 cm nysne. Planerne om en nem køretur til Østrig blev skudt i sænk til fordel for en noget længere og mere smertefuld køretur til Italien. Næste problem var så hvor hen i Italien vi skulle hen? – den ældste af skisport.dk’s udsendte havde gode minder fra Gressoney, så hurtigt blev resten af turens deltagere manipuleret til, at Gressoney blev destinationen.

Lovning på op til næsten 3 meter sne kan få klubbens medlemmer til at foretage de mest irrationelle valg, så hvad betyder næsten 17 timer i en bil. Også selvom at sne i de mængder giver en høj risiko for at hele området simpelthen lukker ned af sikkerhedsmæssige årsager.

Gressoney ligger ved Monte Rosa massivet som en sidedal til Aosta-delen. Turen fra Danmark går ned til Basel, videre mod Chamonix hvor man kører igennem Mont Blanc tunnellen ind i Italien og videre ned mod Aosta, hvorefter man drejer nordpå igen af “Europas længste blinde vej” hvor Gressoney ligger oppe for enden af dalen i 1830 meters højde.

Monte Rosa tilbyder ægte højalpint skiløb i virkeligt høje bjerge. Højeste top er Dufour i 4633 meters højde, højeste skiløb er i godt 4500 meters højde, hvortil man dog kun kan komme med skind under skiene, eller i helikopter hvis man er til den slags. Højeste liftbaserede skiløb er i 3275 meters højde. Så højt har vi dog på ingen måde været endnu – vejret har siden vi ankom i lørdags været tro mod sin vejrudsigt. De fleste ville nok mene, at vejret virkelig har været elendigt – men vi elsker det.

Vi ankom i lørdags og de første 2 dage var regulært white out og uden væsentligt snefald. Havde vejrudsigten svigtet os? Vi kunne næsten ikke tro det – men ingen panik. Der skal mere end dårlig sigt, knaldhårde pister på sløve brede ski til at slå os ud. Dog var kaffepauserne længere og oftere end normalt.

Søndag over middag begynder det endelig at, sne som lovet – og hvilket snevejr. Himlen åbnede sig som man ellers kun ser i Japan. Og sådan har det så sneet siden og gør det stadig. Vi kan ikke klage.

Vores dag i dag startede med at vi måtte grave vores biler fri – og allerede på det tidspunkt ved man, at det bliver en god dag.

Sidder man derhjemme og tror at skisæsonen er forbi, kan man fint tro om igen. Der er stadig masser af sne i alperne. Tror man os ikke kan man kaste et blik på nedenstående billeder. Ret beset var skiløbet i dag alt for godt til at vi næsten orkede at tage billeder. Dagen stod på så meget pudder som muligt – og så er der altså ikke tid til at tage billeder. Nedenstående er resultat af eet fotorun 10 meter fra pisten – behøver vi sige mere?Torvet i La Trinite


Egentlig ganske forunderligt at, en dag i den grad præget af nærdødsoplevelser i form af langsom kvælning og runs i totalt blinde i den dybeste sne i mands minde, kan blive betegnet som en af de bedste skidage nogensinde. Alle i flokken – undtaget én (og vi nævner ingen navne, men han ved godt selv hvem han er) – har været i Japan på pudderjagt indtil flere gange. Der var i flokken vist bred enighed om, at så dyb sne har ingen oplevet før. Snorkel havde helt regulært været et hit.

Måske vi får taget nogen flere billeder i morgen – og måske endda også lidt mere video - indtil da må I nøjes med denne lille appetitvækker:
Er du taget af sted i tankerne? Så del artiklen herunder til højre med dine venner og lok dem med på marts skiferie...:

Udgivet af: Thomas Jensen

Rejsebureauer til Gressoney
Fakta om Gressoney
Skiområdet: 1186-3550 m.o.h.
Byen: 1800 m.o.h.

180 pister i alt
47 km blå
123 km rød
10 km sort

Lifter: 38 stk. / 49.137 pers/time

Slæbelifter: 9
Tog/baner: 2
Stolelifter: 19
Kabinelifter: 7

Mere om skiferie i Gressoney

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen