På pudder-tur i Japan

På pudder-tur i Japan

Vil du opleve tør sne som blæser op over ørene på dig, så skal du til Japan. Ingen steder får så meget sne som her, og så der er næsten garanti for at du kan køre uberørt pudder.

Lad det være sagt med det samme: Japan og Alaska har de største nedbørsmængder i form af sne på denne planet; et helt unikt vejrfænomen, hvor store nedbørsmængder skabes over Rusland og føres ud over det japanske hav, hvor nedbøren møder bjergene på Hokkaido-øen, sikrer at Hokkaido får op til 20 meter sne om året. Skisport.dk´s udsendte medarbejder tog til Japan – nærmere betegnet Niseko – for at tjekke fænomenet ud.

Efter 22 timers flyvning inkl. mellemlandinger i Helsinki og Tokyo landede vi i Sapporo. Fra Sapporo er der 2,5 times transit til Niseko, som var udgangspunktet for vores dage på ski. En ganske ok tur men som naturligvis skal tages med i ligningen, når alternativet er at ramme en uge med pudder i Alperne, som det der opleves for øjeblikket…

Foto: Niseko United

Du får de optimale forhold til at køre pudder i Japan

Alt er bare anderledes

Japan er i sig selv en oplevelse, da alt fra maden til måden man omgås i kulturen er anderledes. Det første, der slår en er, at reglerne er der for at blive fulgt. Ting kommer præcist til tiden, og er en bus eller et tog 30 sekunder forsinket, er det første du hører chaufføren, der undskylder dette og beder om tilgivelse… Det samme gælder et liftstop. Vi talte ikke længere end 4 sekunder, før liftpersonalet kom på højtaleren og undskyldte for, at liften nu var stoppet eller blot gået ned i fart.

Reglerne er som nævnt til for at blive fulgt, hvilket især gælder reb og afmærkninger ift. offpisten på de japanske skisportssteder. I Niseko er det at krydse et reb til offpisten ensbetydende med fratagelse af liftkortet. Overalt på bjerget er der et antal ”gates”, som skipatruljen åbner og lukker alt afhængigt af forholdene. Da vi var i Niseko relativt tidligt på sæsonen, var kun et fåtal af disse gates åbne, hvilket naturligvis begrænsede adgangen til terrænet en del. Argumentationen fra skipatruljen var, at snedybden ikke var høj nok ift. træerne og buskene (vi havde fået 3,5 meter på dette tidspunkt…).

Foto: Niseko United

Der er masser af muligheder for godt træskiløb, hvis det er overskyet eller tåget

3 områder i Niseko

Bjerget i Niseko består af tre områder, Hirafu, Niseko Village og Annupuri. Alle tre områder ligger på siden af den samme vulkan (1.308 moh), og dermed er der relativt stor variation i terrænet alene i Niseko, som er Japans største samlede skisportssted med over 30 lifter og 940 højdemeter at boltre sig på. Langt den største del af skiløbet ligger mellem træerne, og derfor er Niseko velegnet til pudder-dage med store snemængder og halvdårlig sigt, hvilket var tilfældet i 4 ud af de i alt 7 skidage, vi havde på bjerget. Det, der er værd at nævne, er, at selv med gates værende lukket er der adgang til masser af jomfruelig dybsne, som ligger lige i kanten af pisten eller inde i skoven ved siden af pisten.

Hirafu er kendetegnet ved at være meget varieret terræn med let adgang til store side bowls, hvis gate 4 er åben. Hvis du tager den lille enmandsstol helt til toppen og kører ud af gate 4, har du adgang til noget af det skønneste træskiløb, jeg endnu har oplevet. Offpiste-områder som Strawberry Fields og Hanna 3 liftens skovskiløb er også værd at nævne som værende både stejlt og med masser af terræn til rådighed for den gode skiløber. Niseko Village er kendetegnet ved at være pæne, ærlige og stejle hang med let adgang til offpisten. Vi fik adgang til en af de øverste gates på en dag med stort snefald, og her ventede der os en unik oplevelse med stejle hang og dybt pudder ned i gennem skoven. Annupuri er den fladeste del af bjerget og mest af alt kendt for sit piste-skiløb.

Foto: Niseko United

Snyd ikke dig selv for et besøg i Onsen. Men pas på, du bliver afhængig af de varme kilder

Hvad vil vi gøre anderledes næste gang?

Vi brugte alt i alt 7 dage på bjerget og fik helt klart kørt det meste af det terræn, som den gode skiløber vil køre. Skulle vi gøre det om, så ville vi have lejet en bil, og her skal man huske et internationalt kørekort i Japan. De omkringliggende, noget mindre, skisportssteder som Moiwa og Furutsu skulle begge være et besøg værd og begge tilgængelige inden for 40 minutter og en times kørsel.

Det med sneen skal man også lige skrive sig bag øret. Godt nok får Hokkaido ufatteligt store snemængder, og alene mens vi var i Niseko, fik vi over en meter sne. Når vi taler med de lokale, så siger de alle, at grundet nærheden til havet (luftlinje ca. 100 km), så er man langt fra garanteret hverken tør sne eller store snemængder, hvilket gør, at man skal gå efter at planlægge sin tur efter at være i Niseko enten i januar eller i februar måned.

Foto: Niseko United

Der er også masser af aktiviteter og godt skiløb til børn. Pisterne er nemlig rigtig fine.


Her er man dels sikker på, at de fleste gates vil være åbne, og vejret og temperaturerne vil være stabile. En anden overvejelse, som man med fordel kan gøre sig, når man nu er i Japan, er at kombinere skiløbet med et besøg i Tokyo og eller den gamle kejserby Kyoto. Vi gjorde begge dele, og det var en rigtig god oplevelse også at se, hvordan Japan fungerer udenfor skisportsstederne.

Foto: Niseko United

Turen op med gondolen går hurtigt, med en udsigt som denne her

Læs meget mere om skiferie i Japan her

Skisport.dk har tidligere besøgt Japan:


Udgivet af: Morten Winther

Rejsebureauer til Niseko
Fakta om Niseko
Skiområdet: 260-1308 m.o.h.

Lifter: 26 stk.

Stolelifter: 23
Kabinelifter: 3

Mere om skiferie i Niseko

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen