Guide: Sådan vælger du det rigtige skitøj til børn

Guide: Sådan vælger du det rigtige skitøj til børn

Her får du en guide til at vælge det skitøj, der holder dit barn gladest på alpin-skiferien. Gå ikke på kompromis med skiundertøj og luffer.

Når du skal på skirejse med dine børn og derfor købe skitøj til børnene, så husk at vintervejr er mange ting. Der kan være dage med hård vind og bidende frost. Og der kan være dage med bagende sol og vindstille varme.
Er dit barn over flyverdragt-alderen, så tænk ikke på at erstatte flyverdragten med en monstertyk dun-jakke og termobukser, så dit barn kan overleve en polarnat i Thule.
Tænk hellere på, at dine børn skal have mulighed for at kunne tage tøj af og på – alt efter hvor varmt eller koldt, det er.
Derfor er det bedst at købe flere lag tøj.

Vælg skistrømper – Ikke sportssokker

Gør dit barn en tjeneste og køb et eller flere par rigtige skistrømper. Skistrømper er skabt til at sidde perfekt på foden, så strømperne ikke klumper i støvlen. De er ofte højre-venstresyede og gnaver ikke. De er varme. De er svedtransporterende. De er så lange, at de når over skistøvlernes kant, hvilket er vigtigt. Og i dag er skistrømper ikke meget dyrere end et par almindelige strømper.Skistrømper skal gå op til knæet og helst være højre- venstresyede - Se flere skistrømper til børn her 

Varmt og godt undertøj

Det er vigtigt, at barnet har et sæt lunt og varmeregulerende undertøj. Trøjen skal være med lange ærmer. Om det er uld eller kunststof er en smagssag. I gamle dage var uld noget værre kradseværk. I dag er skiundertøj i uld gerne blødt og behageligt selv for sart børnehud.

Uld har mange fantastiske egenskaber indbygget. Det er varmt. Det transporterer varme/sved rigtigt godt. Det bliver ikke koldt, selv om det bliver vådt.

Det skal siges, at meget skiundertøj i kunststof har akkurat de samme egenskaber. Man kan sige, at uld går du ikke fejl af. Men skiundertøj i kunststof kan være lidt billigere. Og det sidder dejligt tæt til kroppen.

Køb aldrig skiundertøj i bomuld. Det er ikke særlig varmt. Det transporterer ikke varme/sved særlig godt. Og vådt bomuld bliver iskoldt, når barnet sidder stille i stoleliften. Noget af det bedste på markedet pt. er merino uld, der transportere sveden hurtig væk, og holder kroppen tør.

Skiundertøj skal være svedtransporterende og holde din krop tør - Se mere skiundertøj til børn her

Fleksibelt og ikke for dyrt mellemlag

Ovenpå undertøjet bør dit barn have et isolerende og varmende mellemlag. Du kan købe specialudviklede og hundedyre ski-trøjer i uld og/eller kunststof. Men du kan sagtens holde på pengene hér og købe en ganske almindelig fleece-trøje. Du kan eventuelt købe både en tynd og en tykkere fleece. Dette mellemlag kan dit barn tage af og på alt efter, hvor varmt vejret er.


Mellemlag kan være en skipulli, fleecetrøje eller bare en klassisk skitrøjeSe flere skitrøjer/fleecetrøjer til børn her

Skijakken skal være vind- og vandtæt

Vælg en skijakke, der ikke er alt for tyk. Jakkens vigtigste egenskab skal være, at den er vindtæt og vandtæt - og helst også åndbar. De helt billige skijakker har i reglen ikke den særlige membran, der gør jakken vandtæt og åndbar på samme tid. Men det gode ved en åndbar jakke er, at membranen hjælper med at transportere overskudsvarme væk fra dit barns krop. En fugtig skijakke bliver let kold i liften.

Det er rigtigt godt, hvis jakken har ventilation under ærmerne. Og hvis den er længdejusterbar i ærmerne. Det er også godt, hvis den har formsyede ærmer, blødt microfiberlag i kraven og gode lommer, som er nemme at komme til. Men det er ikke vanvittigt vigtigt. Farven er sikkert vigtigere!

Skijakken skal være vand- og vindtæt, samt have snefang så barnet undgår sne op af ryggen - Se flere skijakker til børn her

Vandtætte og letforede skibukser

Der findes masser af gode, letforede skibukser til en fornuftig pris. Eller for den sags skyld skalbukser, hvis dit barn altid har det varmt.

Det vigtigste er, at de er vandtætte og har snefang, så sneen ikke vælter ind, når barnet styrter eller kører i dyb sne.
Kig eventuelt også efter, om bukserne har en ventilations-lynlås, så barnet kan lyne dem op, i siden eller på inderlår, på varme dage.

Det skader ikke for komforten, hvis bukserne har formsyede knæ. Og det skader ikke holdbarheden, hvis de er forstærkede på knæ og bagdel.

Skal bukserne have seler? Nogle børn vil føle, at seler gnaver eller ”sidder underligt” under jakken. Men seler med til at holde skibukserne oppe. Langt de fleste skibukser til børn kommer med seler, seler er klart en positiv ting ved skibukser, det holder dem oppe og du slipper for at brug et bælte.

Skibukser til børn skal være vandtætte, have seler og snefangSe flere skibukser til børn her

Køb gode skiluffer eller skihandsker

Det er vigtigt, at du køber et par gode skiluffer eller skihandsker til dit barn. Her oplever man for alvor, at pris og kvalitet følges ad. Handsker der koster 50-100 kroner i et supermarked kan (medmindre det er et slagtilbud) simpelthen ikke matche et par handsker eller luffer fra en anerkendt skihandske-producent.

Gode skihandsker er både varmere, mere vandtætte og mere holdbare. Ikke bare er de billige handsker ofte dårligt isoleret. Der er typisk heller ikke specielt åndbare. Det gør, at barnet let får kondens-våde fingre. Og våde børnehænder bliver let til kolde børnehænder.

Er du det mindste i tvivl, om dit barn vil kunne holde varmen i femfinger-handsker, så køb luffer! Luffer gør finmotorikken en smule dårligere, for eksempel når barnet skal gribe om stangen i en T-lift. Men rent varmemæssigt er luffer det stensikre valg.
En luffe er varmere end en skihandske, men ikke lige så god, når barnet skal tage fat om ting  - Se flere skihandsker til børn her

En tynd hue tager nakkekulden

I dag får de færreste børn lov af deres forældre til at stå på ski uden hjelm. Hvis du lejer skiudstyr til dit barn, følger hjelmen automatisk med. Og på mange skisportssteder er hjelmen adgangsbilletten til et gratis børne-liftkort.

Men selv om skihjelmen et stykke hen ad vejen har overtaget huens plads, bør du alligevel give dit barn en balaclava/halsedisse på. Et halsrør dækker det bare stykke mellem skijakkens krave og hjelmens underkant og er med til at holde dit barns hals og nakke varm. En anden mulighed er også en elefant hue, som ikke fylder meget under hjelmen, og samtidig dækker halsen.

Se meget mere skitøj til børn her

Udgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen