Grindelwald – eventyrlig schweizisk perle

Grindelwald – eventyrlig schweizisk perle

215 kilometer pister, masser af offpiste og verdens længste kælketur. Grindelwald i Jungfrau Regionen inviterer til skiferie i Schweiz med meget mere end skiløb på programmet.

Grindelwald er ikke blot navnet på en karakter i det populære Harry Potter-univers, det er også en eventyrlig bjergby, der ligger i 1.034 meters højde omgivet af intet mindre end tre skiområder i Jungfrau Regionen i Schweiz. Vi blev i januar 2022 inviteret på besøg i Grindelwald af Grindelwald Turism og Jungfrau Railways.

Kun godt en times kørsel sydøst for Bern kører vi først forbi den smukke sø Thunersee forbi Interlaken, hvorfra vi følges med togskinnerne videre op, indtil vi rammer Grindelwald. Allerede fra vi kører ind i byen føles det som at træde ind i et vintereventyr, hvor den hyggelige by byder velkommen dækket af sne og omgivet af imponerende bjerge.
Grindelwald set fra pisterne ned fra Eiger

Traditionel schweizisk idyl

Kender du Grindelwald? Måske ikke. Det er nemlig ikke en af de mest kendte destinationer, når vi ser på, hvor danskerne rejser hen på ski, hvis turen går til Schweiz. Derfor vrimler det heller ikke med danske skiturister i området, og det undrer os lidt.

Grindelwald-dalen strækker sig 16 kilometer og er indrammet af flere ikoniske bjerge velkendte blandt alpinister verden over. Mod syd rejser Eiger, Mönch og Jungfrau sig stolt, Kleine Scheidegg og Männlichen ses mod vest, Faulhorn og Schwarzhorn ligger mod nord, mens Grosse Scheidegg, Wetterhorn og Schreckhorn danner rammen mod øst. Selve dalen er præget af traditionelle byggerier og frosne snedækkede træer, da solen endnu ikke står højt nok på himlen til at tø dalen op i midten af januar.
Grindelwald fremstår ekstra eventyrligt med snedækkede træer


Måske verden mest idylliske togstation midt i Grindelwald by - herfra 5 minutters togtur til Grindelwald Terminal

Vi boede centralt i Grindelwald på det historiske Hotel Schweizerhof, som har ligget lige præcis her og budt gæster velkommen siden 1892. Hotellet er familiedrevet i mere en 40 år, og der bliver lagt vægt på traditionerne, mens den perfekte ferie er i fokus. Bor man på Hotel Schweizerhof, så er det med formålet at få en skiferie med dét ekstra. Under samme tag finder man både restaurant, bar, loungeområde, wellnessområde – og man behøver derfor ikke bevæge sig ud i sneen bortset fra, når man skal på ski.

Skiferie for feinschmeckeren – men også familien

Det er ingen hemmelighed, at Schweiz i mange år har haft et ry om, at være dyrere at holde skiferie i fremfor i de nærliggende Østrig, Frankrig og Italien. Og ja, vi er nødt til at anerkende, at priserne her ligger en anelse højere, men dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre at tage på skiferie til Grindelwald for samme budget som til en kendt destination i et af de omkringliggende lande.

Ved første øjekast kan det godt se ud som om, at Grindelwald er en by, hvor det er et must at bo på et hotel med adskillige stjerner. Men selv hvis luksuriøse omgivelser ikke er et must på skiferien, så må man ikke afskrive Grindelwald som destination.

Romantiske Hotel Schweizerhof ligger tæt på alt, hvad man behøver på skiferien

Byen byder på en lang række hoteller med både 3, 4 og 5 stjerner, som absolut giver mulighed for at få en skiferie med ekstra luksus og selvforkælelse. Er det ikke stjerner, der tæller, så findes der også gode muligheder for at booke både lejligheder og hoteller i en lavere prisklasse. Der findes flere rejsebureauer, som kan tilbyde pakkerejser med både indkvartering og liftkort til ganske fordelagtige priser. Der er derfor plads til både feinschmeckere og familieferie i Grindelwald.

Når alt dette er sagt, er det også vigtigt at påpege at man faktisk får rigtig meget for pengene netop i Grindelwald. Det er ikke bare en skiferiedestination, men en bjergby og område, som hele året specialiserer sig i at give de besøgende en fantastisk ferie – og det kan man mærke, når man besøger byen.

Grindelwald by ses i dalen til venstre og er en del af Jungfrau Ski Region

Tre skiområder i Jungfrau Ski Region

Grindelwald ligger som nævnt i Jungfrau Regionen og er en del af den store sammenkobling af skiområder indenfor Jungfrau Ski Region. Det betyder, at når man tager til Grindelwald på skiferie, så kan man forvente skiløb i intet mindre end tre skiområder tæt på byen. De tre skiområder er Grindelwald-First, Grindelwald-Wengen og Mürren-Schilthorn. Grindelwald-First og Grindelwald-Wengen kan nås direkte fra henholdsvis den ene og anden ende af Grindelwald by, hvorimod Mürren-Schilthorn kan nås med tog fra Grindelwald Terminal til stationen Lauterbrunnen. I alt findes 215 pistekilometer og 42 lifter.
Brede pister og masser af åbne bjergsider til offpist på Grindelwald-First

Grindelwald-First

Grindelwald-First er den ultimative solside, hvor der er sol på bjerget hele dagen. First byder på et 56 kilometer stort skiområde, hvor der er knald på underholdningen. Foruden at have et væld af brede pister, som både er velpræparerede og uden for mange mennesker, så har området også store åbne bjergsider, som indbyder skiløbere til at prøve kræfter med at slå sving i offpistens dybe sne. Derudover er pisterne nr. 5 og nr. 14 såkaldte freeride-pister, som først præpareres to dage efter, der falder sne.

First byder også på en 800 meter lang skicrossbane og en stor snowpark for toppen af Oberjoch-stoleliften, hvor alle uanset niveau kan kaste sig over hop, bokse og rails. Når sneen er til det bygges der også en 130 meter lang halfpipe for bunden af Grindel-stoleliften. First byder på meget andet end skiløb – det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

For øvrigt så skal ’First’ ikke forstås som det engelske ord for ’først’, men derimod er det en lokal betegnelse for toppen af et tag på et hus. First-bjerget har fået sit navn, da det ligger som toppen af Grindelwald og dermed udgør byens tag.

For toppen af First-gondolen venter et stort og åbent skiområde

Grindelwald-Wengen

Grindelwald-Wengen er det største af de tre skiområder i Jungfrau Ski Region. Her finder man 103 kilometer præparerede pister. Foruden gode brede pister oppe i højderne og en World Cup-piste ved Lauberhorn byder området også på flere lange både blå og røde pister hele vejen ned til byen. Særligt kan piste nr. 22 fremhæves som en lang og hyggelig tur, hvor man både kan få fart i skiene på den idylliske rute igennem skoven og nyde nordsiden af det imponerende Eiger.Kleine Scheidegg med Eiger-bjerget i baggrunden

Området kan både nås gående, med bus eller med tog fra Grindelwald by til Grindelwald Terminal på få minutter. Fra den helt nye Grindelwald Terminal kan man tage den nye kabinelift Eiger Express direkte op til Eiger gletsjer i 2.333 meters højde på kun 15 minutter. Kabineliften åbnede i 2020 og mere end halverede rejsetiden. Før var strækningen udelukkende dækket af et tog – som det stadig er muligt at tage for en ekstra eventyrlig tur op til skiløbet. Man kan ligeledes tage toget op til Kleine Scheidegg, som ligger som et solrigt plateau og et perfekt pausespot i 2.061 meters højde midt mellem Grindelwald og Wengen.

Hver kabine i den nye Eiger Express tager komfortabelt 28 personer til toppen ad gangen

Foretrækker man at stå på ski i denne del af området, og vil man gerne slippe for at slæbe ski og støvler, så findes der på Grindelwald Terminal mere end 500 skabe, man kan leje til sit udstyr. Skabene har plads til to sæt udstyr og er både ventileret og med varme – så skal man blot hoppe i udstyret ved liften og så er man klar til at tage direkte på ski. Ved Grindelwald Terminal findes også Terminal Square, hvor der hver eftermiddag skrues op for afterskistemningen både udendørs og indendørs.

Mürren-Schilthorn

Det sidste af de tre skiområder er Mürren-Schilthorn, som ligger længst mod vest i Jungfrau Ski Region og rummer 56 kilometer pister ligesom Grindelwald-First. Toppen af dette område er selve Schilthorn-bjerget, hvor skiløbere kan komme op i 2.979 meters højde. Bor man i Grindelwald kommer man til området ved at tage toget til Lauterbrunnen eller bil til Lauterbrunnen eller Stechelberg, hvorfra der begge steder går kabinelifter direkte op i skiområdet. Mürren-Schilthorn kan skiløbsmæssigt i høj grad meget af det samme som Grindelwald-First, hvor der både er gode lange og brede pister, men også udfordrende bjergsider, som indbyder til offpistskiløb.

Skiområdet Mürren-Schilthorn ligger vest for Eiger bag Lauberhorn som ses her

Vi snakkede med en lokal i området, og hun omtalte Mürren-Schilthorn som der, hvor man skal tage hen, hvis man vil have det hele for sig selv – og det lyder ganske fint i vores ører!

Masser af pistekilometer på liftkortet

Man kan vælge mellem tre forskellige liftkort i området: Ét til Grindelwald-First og Grindelwald-Wengen, ét til Mürren-Schilthorn eller ét til hele Jungfrau Ski Region, der giver adgang til alle tre skiområder. De forskellige liftkort gælder ligeledes til busser og tog indenfor området – det betyder at du med et liftkort til Jungfrau Ski Region kan rejse frit med lifter, busser og tog helt fra dalbyen Interlaken og rundt i alle tre områder.

Liftkortet giver også adgang til at køre i områdets toge som dette op til Kleine Scheidegg

Vil man have endnu mere skiløb på liftkortet kan man købe et Top4 Ski pas. Med sådan et i lommen får man ikke bare adgang til alle områder i Jungfrau Ski Region men også frit skiløb i de tre nærliggende ski regioner: Gstaad, Meiring-Hasliberg og Adelboden-Lenk (Kandersteg og Jaunpass undtaget). Så er der åbnet op for hele 666 pistekilometer.

Adrenalin på First

En skiferie i Grindelwald og Jungfrau Region behøver bestemt ikke kun gå op i skiløb. Særligt i Grindelwald-First området er der underholdning på stribe. Gå fra kabinens bjergstation rundt om restauranten og en tur på det, der kaldes Cliff Walk. Cliff Walk er en konstrueret metalsti på ydersiden af bjerget i 2.184 meters højde, hvor man kan se igennem både underlag og gelænder. Stien fører over en hængebro og videre ud på en svævende udsigtspost. Hele vejen har man en ekstraordinær panoramaudsigt over både dalen og de ikoniske bjerge. Der er garanti for, at selv dem med mindst højdestræk kan få et lille sus i maven.

Få et sus i maven og gå langs klippen med Cliff Walk på First 


Cliff Walk går både rundt om bjerget, over en svævebro og ender i en udsigtspost


Stå på spidsen af den svævende udsigtspost og nyd udsigten mod Eiger, Mönch og Jungfrau
 
Skal det være vildere? Så kan man på First prøve kræfter med hele to svævebaner: First Flyer og First Glider. To?! Tænker du måske. Ja, intet mindre – men de giver to forskellige oplevelser. En tur med First Flyer byder på en traditionel svævebane, hvor man siddende med op til 84 kilometer i timen glider ned over landskabet fra First til Schreckfeld.
Når man så er landet her, kan man passende tage en tur med First Glider også. First Glider giver dig mulighed for at flyve som en ørn gennem landskabet. Her starter man i bunden, hvor man – fastspændt – ligger vandret på maven. Først trækkes man baglæns op, før den giver slip og lader dig få fornemmelsen af at svæve gennem vinden og nyde udsigten til bjergene med en hastighed op til 83 kilometer i timen.

Flyv med ørnen på First Glider - garanteret sus i maven og unik udsigt

Både højden og farten kan give ligeså store sus i maven som et vildt tivolibesøg, men med udsigt til snedækkende bjerge er denne oplevelse helt unik. Det hele ligger desuden lige midt i skiområdet, så det er også muligt at tage et afbræk fra skiløbet midt på dagen og få adrenalinen til at pumpe lidt ekstra.

Historiske togstrækninger – helt til toppen af Europa

Det er for mange utraditionelt at se togskinner i landskabet midt i et skiområde, men i Jungfrau Regionen er det ganske almindeligt. Tog har altid været den primære transportform fra Interlaken i dalen og op til byerne som blandt andet tæller Grindelwald på bjerget. Faktisk går toget hele vejen op til den højeste beliggende togstation i Europa. At toget har kørt til toppen af Europa siden 1912, og hele strækningen fra Eigergletsjer til Jungfraujoch er inde i bjergene Eiger og Mönch gør det bestemt ikke mindre fascinerende.

Observatoriet på Jungfraujoch i 3.454 meters højde - togstationen er indeni bjerget under

Helt konkret ligger Jungfraujoch som Europa’s højeste beliggende togstation i 3.456 meters højde – helt diskret indeni bjergene. Kun et observatorium og en lille udsigtsplatform kan ses i landskabet. ”Joch” betyder mellemrum, og Jungfraujoch er i virkeligheden mellemrummet mellem bjergene Mönch og Jungfrau. Det er derfor ikke toppen, men det højeste punkt man kan nå til uden at skulle trække i klatreskoene. 

I denne ”joch” udspringer Aletschgletsjeren, som er Europas længste. Den er hele 22 kilometer lang og imponerende 900 meter dyb. Det er kun en del af den, man kan se fra toppen, hvorfra den bugter sig ned mellem bjergene og forsvinder på bagsiden mod syd. Gletsjeren er udelukkende til skue om vinteren, men om sommeren kan man komme med på guidet vandretur over den. Området omkring bjerget Jungfrau og Aletschgletsjeren blev i 2001 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, som det første område i Alperne.

Kun en smule af Europas længste gletsjer er synlig fra Jungfraujoch, hvorfra den snor sig videre mellem bjergene

Træd indenfor i gletsjeren

Som nævnt er det ikke meget af ”Top of Europe” der kan ses udenpå bjerget – det hele er indeni. Foruden observatoriet og udsigtsposten, så kan man her gå på opdagelse i en historiske udstilling. Oplev historien som går tilbage til at Adolf Guyer-Zeller, grundlæggeren af togstrækningen til Jungfraujoch, tegner de første planer om tunnelen i 1893 frem til 2012, hvor strækningen kunne fejre 100-års jubilæum for åbningsdagen. Udstillingen er både anderledes, visuel og kreativ, og kan uden tvivl fascinere både børn og voksne. Man kan derudover også gå på opdagelse i et stort ispalads udgravet indeni gletsjeren, besøge Lindts chokoladefabrik og spise frokost med udsigt udover gletsjeren, når nu man alligevel er på toppen af Europa.

Der sker uventet meget indeni bjerget på Top of Europe


Ispaladset bliver løbende udgravet, da gletsjeren flytter sig og der hvert år bliver lavere til loftet


Oplevelser til fods og på kælk i Grindelwald

Når man kigger på pistekortet i Jungfrau Ski Region kan man måske godt undre sig over, at det findes mange lyserøde og lilla streger, som falder lidt udenfor de grønne, blå, røde og sorte som vi normalt forbinder med et pistekort.

Forklaringen skal findes i, at Jungfrau Region ikke blot er en klassisk skidestination, men området er også vidt kendt for vandring, klatring og skitouring næsten året rundt. Det kommer særligt til udtryk omkring Grindelwald-First, hvor flere ruter snor sig om bjergene Waldspitz, Faulhorn og Bussalp. Jungfrau Regionen har taget ruterne til et nyt niveau og også gjort en stor andel af dem til kælkeruter – faktisk findes verdens længste kælketur på 15 kilometer på rute nr. 50 og 57 mellem Waldspitz og Faulhorn.

Vandre- og kælkeruter snoer sig på de uberørte bjergsider mange steder i Jungfrau Regionen

Vintervandreruterne er markeret med lyserød, mens kælkestrækningerne er markeret med lilla. De markerede ruter er forberedt og tilgængelige med almindelige vinter(vandre)sko. Grindelwald og Jungfrau Region har altid været populært for alpinister, og der findes bjergguider i byen, som har arbejdet her i mere end 40 år. Vil man gerne ud og komme helt tæt på naturen, så kan det varmt anbefales at tage med på eksempelvis en guidet sneskotur, hvor man får vist områdets skjulte perler og oplevet skiområdet på en helt ny måde. Vi brugte en formiddag på snesko i selskab med bjergguiden Marco fra GrindelwaldSPORTS, som på dagen lagde en rute efter forholdene, hvor vi blandt andet kom gennem dyb sne blandt bjergsidens træer og forbi en hyggelig hytte, hvor kun folk til fods, snesko eller skitouring kan komme forbi.

Med en bjergguide kan en tur på snesko vise skiområdet fra helt nye sider


Kaffepause på sneskotur på Berggasthaus Waldspitz som kun kan nås af vandrer og skitourer

Alsidigt og ikke overrendt

Vi nævnte det også i begyndelsen af artiklen, men det er værd at nævne igen. Grindelwald og Jungfrau Region er ikke overrendt af danske turister. Faktisk er det ikke overrendt overhovedet. Vi blev mødt af en utrolig gæstfrihed og alsidighed i Grindelwald, hvor de lokale kunne fortælle om, at det er alle slags turister fra et bredt udvalg af lande, der kommer hertil. Tidligere har området også været godt besøgt af turister helt fra asien på grund af sin unikke natur. Det kan eksempelvis ses i byens udvalg af spisemuligheder, som ikke blot afdækker de schweiziske traditioner, men imødekommer forskellige kulturer og præferencer på samme plan som det helt traditionelle schweiziske køkken med fondue og raclette.

Efter et veloverstået besøg i smukke Grindelwald er dommen klar fra os - du kan godt skrive Grindelwald og Schweiz på ønskelisten over områder til skiferien. 

Området er fyldt med imponerende bjerge - faktisk hele 9 der er højere end 4000 meters højde!

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Rejsebureauer til Grindelwald
Fakta om Grindelwald
213 pister i alt
65 km blå
114 km rød
34 km sort

Lifter: 41 stk. / 44.000 pers/time

Slæbelifter: 16
Tog/baner: 3
Stolelifter: 18
Kabinelifter: 7

Mere om skiferie i Grindelwald

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen