« Til oversigten

Dolní Morava i Tjekkiet er på vej opad

Et lille men meget moderniseret område, der bliver regnet for at være et top-4 sted i Tjekkiet. Der er nemt skiløb og billigere priser.

Tjekkiet har svært ved at udfordre erfarne skiløbere, der gerne vil have mange pistekilometer og svære nedfarter, men landet er et godt alternativ til børnefamilierne og de mindre øvede skiløbere, der måske typisk har vendt skiene mod Norge og Sverige. 

I Tjekkiet får de nemlig både alpint skiløb og langrend til meget konkurrencedygtige priser, hvor det både er billigt at stå på ski, spise og drikke og måske opsøge wellness og massage, som der er stor tradition for i landet. Alt sammen noget der groft sagt er til halv pris i forhold til vore nordiske naboer.

Foto: dolnimorava.cz

Moderniseret og børnevenligt 

Ceník Dolní Morava er et af de steder, som det tjekkiske turistministerium regner for at være kommet i top-4. Området er blevet moderniseret og har avanceret meget de sidste år. Der er i højsæsonen næsten 500 ansatte til at tage sig af gæsterne i resortet, der udover vinter aktiviteterne har masser af teambuilding og andre outdoor faciliteter om sommeren. 

Det er især tjekker og polakker, der bruger området. Danskere så vi ikke nogen af, og de er indtil videre lidt af en sjældenhed. Måske fordi området er fuldstændig ukendt herhjemme. Men de fleste steder i selve resortet kunne vi sagtens klare os på engelsk, selv om det halter lidt med information og spisekort på engelsk. Tysk var endnu sjældnere.

Selv om der kun er 9,5 kilometer alpint skiløb med to 4-stoles lifte og fire slæbelifte, er nedfarterne mellem træer gode og rimeligt nedadgående med et terræn, der starter i 666 meters højde og går op til 1232 meter. De betegnes som røde og blå og hører til i den nemmere ende af skalaen. 

Foto: dolnimorava.cz

Pisterne er brede og du har tit meget for dig selv

Skywalk og bobslæder

Men derudover er der tænkt meget i andre alternative aktiviteter. På toppen af en af pisterne ligger områdets vartegn. En 1000 meter lang Skywalk, som er en utrolig flot konstruktion i træ, der var indhyllet i skyer, den dag vi besøgte stedet. Men det var alligevel smukt at se både selve Skywalken og udsigten gennem skyerne.


Der er også etableret en bobslædebane i bunden af terrænet, ikke i sneen men ovenpå i baner på skinner, hvor to bobslæder kan køre samtidigt ved siden af hinanden. Den er en kilometer lang og kan bruges året rundt.

Foto: dolnimorava.cz

En bobslæde tur er sjovere end man tror

Og så er der skibørnehave, skiskole med undervisning på engelsk udover tjekkisk og polsk, en lille funline med små tunnelrør og hop og en lille piste for snowboard, så der er lidt ekstra for teenagerne og legesyge voksne.

Sikkert og billigt

Områderne i Tjekkiet er generelt lavere liggende som Dolní Morava men i sæsonen, som går fra midt december til slut marts, er der god sne - sommetider hjulpet af de 51 snekanoner, der er i området, og pisterne bliver grundigt præpareret hver dag.

Udover det alpine skiløb er der 71 kilometer langrend i smukt terræn. Det meste af tiden i læ fra store grantræer. Sporene bliver dog kun trukket op en gang om ugen. 

Foto: dolnimorava.cz
<

Der findes nogle fantastisk flotte langrendsspor i området

Der er flere muligheder for at bo i området. For dem der vil betale for luksus er der et nyt 4-stjernet hotel med wellness, forskellige bade, legerum, bar, restaurant med videre, men her kommer priserne langt op og æder hurtigt feriebudgettet. En familie skal bruge to dobbeltværelser til 7200 czk der er lig med omkring 2100 kr per nat. 

Anderledes priser er der andre steder i resortet med små lejligheder eller pensionater. En toværelses med lille pejs til eller - og her er der virkelig noget at komme efter - en lille pension i terrænet i 1116 meters højde Slaménka Chalet til omkring 300 kr i døgnet pr familie på fire personer ifølge de oplysninger, vi fik. Et lille hyggeligt sted hvor skiene, en 4-stoles lift og nedfarter er lige uden for døren. 

Foto: dolnimorava.cz

Du bor direkte på pisten

Mad og bil

Der er også flere spisemuligheder udover hotellet og Slaménka i terrænet. I bunden er der en lille samling huse og et rigtig godt spisested, der også laver virkelig gode og store italienske pizzaer udover den mere traditionelle tjekkiske bondekost som gullasch, suppe, fisk og især gris tilberedt på mange måder. Og en enkelt lille butik med almindelige dagligdags fornødenheder.

For danskere er prisniveauet en stor fordel, men der kan være udfordringer med informationer og sprog, og så er det et ‘must’ at have en bil for at kunne komme rundt. Det dur hverken med bus eller tog, men afstanden fra Danmark er meget overkommelig. Der er omkring 1000 kilometer fra den dansk/tyske grænse. En anden mulighed er at tage flyet til Prag fra Kastrup og leje bil. Turen til Dolní Morava tager cirka tre timer. 

Fakta om Dolní Morava

Meter over havet666-1.232 m
Antal pistekilometer9,5 km
Antal life6
Langrend71 km 
Antal snekanoner51
SkisæsonMidt december til slut marts
Bobslæde bane og funparkJa
Skywalk gangsti1 km
Pris: Cappucino og øl11 og 11 kr.
Pris: Pizza og Gullasch40 og 30 kr.


Læs også Susannes besøg til Cervenohorské Sedlo her

Disse danske skirejsebureauer tilbyder skiferier til Tjekkiet:
> Jeresskiferie.dk
> Snowtrex.dk

Se Susannes 2 videoer fra hhv. Dolni Morava herunder og Cervenohorské Sedlo herunder: