Snemelding nr. 1 – Vi lægger ud med et brag!

Snemelding nr. 1 – Vi lægger ud med et brag!

Skisport.dk vil fremover lave snemeldinger, så du kan se hvor meget sne der kommer, hvor den falder, og hvordan vejret i alperne bliver.

Vi tænker, at disse artikler vil være interessant at læse for dig, som står på ski både på og udenfor pisten. Dette vil snemeldingerne fremover indeholde:

  • Her vil sneen falde
  • Her skal du tage hen for at få nysne
  • Her skal du tage hen for at få sol
  • Hvordan bliver vejret i den kommende tid
  • Aktuelle billeder fra flere steder i alperne og norden
  • Video meldinger 
  • Webcam billeder
  • 7 dages sneprognose
  • Instagram billeder fra vores brugere
  • Gode tips
Skisport.dk’s snemeldinger vil ikke komme på nogle faste dage, men de vil blive sendt til jer gennem Facebook, nyhedsbrev eller vores nyhedsflow på www.skisport.dk. Vi stræber efter at lave en melding, hver gang der sker noget relevant på vejrfronten, så du er opdateret på hvordan vejret bliver, inden du skal afsted på skiferie. 

Vi håber, du kan bruge vores informationer. Ønsker du andre tiltag, har ideer, eller er utilfreds med noget så kontakt os endelig på vores mail!

Forsat god vinter! 


Vi her på Skisport.dk følger nøje med i udviklingen på vejrfronten!

Snemelding nr. 1 – Søndag d. 27 november 2016

Der har været en storm på visit i alperne, og den var ikke lille! Siden sidste weekend har nogle egne i alperne fået tæt på 4 meter sne, men vejrforholdende har været svære, og det der nogle steder faldt som sne, kom i andre områder i form af regn.  Læs med her, og se hvad denne mega storm betyder for skiløbet i alperne.

  • Lave temperaturer i weekenden.
  • Sydlig stau i tre faser over den forgangne uge.
  • Snegrænsen stiger.
  • Stormens betydning for skiløbet – på kort og lang sigt
Begreber du skal kende:
"Stau" Kold og fugtig vind der bliver presset op over alperne. Idet den stiger bliver luften nedkølet, fugten kondenserer og smider dermed sne over alperne.
"Föhn"Når den kolde, fugtige luft har smidt alt sin fugtighed i form af sne, fortsætter den ned på læsiden af alperne som varm, tør luft. 

Lave temperaturer i forrige weekend

Selvom vi er lige midt i en periode med søndenvind, så fik alle hjørner af alperne lov til at mærke noget koldere luft omkring lørdag og søndag. Den kolde luft ankom fredag og vinden gik kortvarigt i nordvest på nordsiden af alperne. På sydsiden af alperne blæste vinden stadigt fra sydvest. Når disse to vinde (vind fra sydvest og nordvest) mødes, bliver alperne fanget i en slags sne-sandwich, hvilket i praksis betyder, at der kommer sne både fra syd og nord. Især de Franske, Norditalienske og enkelte Schweiziske områder har nydt godt af dette snefald. De nordlige alper bøvler stadig med en stærk föhn (se faktaboks) fra syd. 

Sydlig stau i tre faser over den forgangne uge

Den forgangne weekend og den kommende uge har budt/vil byde på en sydlig stau (se faktaboks), som i tre faser vil smide en masse sne over nogle dele af alperne. 
  • Fase 1 smed i løbet af fredag og især lørdag 10 – 30cm, meget lokalt op til 40cm sne. Her fik især den sydlige halvdel af de østlige alper (områder som Bad Gastein, Mallnitz og Heiligenblut) en god del af kagen, men også andre højtliggende områder (eks. Ötztal og Stubaital) og enkle Nordvestitalienske områder (Cervinia, Madesimo og Sankt Moritz) kan være godt tilfredse.
  • Fase 2 startede så småt forrige søndag, og det blev de østligste dele af de franske alper samt de centrale og vestlige dele af Norditalien, som løb med guldmedaljen. Her fik de enkle steder op mod 150 cm mens langt de fleste områder fik mindst 1 meter. Især områder som Sestriere, Cervinia og Monte Rosa nød godt af denne omgang. Snegrænsen lå de fleste steder omkring 1400 – 1800 meter, hvilket betød regn i de fleste byer, men sne oppe på bjergene. 
  • Fase 3 kom onsdag. Vinden gik i sydøst, hvilket resulterede i, at sneen faldt tungt i de vestligste dele af Norditalien, de franske alper og enkelte steder i Schweiz. Områder som Monte Rosa, Sestriere, Zermatt og Espace Killy (Tignes og Val d’Isere) blev de helt store vindere. Her kom vi forvente yderligere 50 – 120cm sne, lokalt op til 200cm
Opsummering: Zermatt/Cervinia, Sestriere og Monte Rosa fik alle over eller tæt på 350 cm sne på en uge!

Foto: www.wepowder.com
Sådan så sidste uges snefald ud. Italien, Schweiz og Frankrig vandt kæmpe stort!

Du kan altid følge Skisport.dk’s 7 dages vejrprognose samt snestatistikker og webcams 

Snegrænsen stiger

Det er klart, at alle disse store tal lyder fantastiske (vi sidder selv på kontoret og jubler), men det er nok alligevel lige tidligt nok, at smække skiboksen på bilen og drøne til alperne lige med det samme. Stormene smed ganske vidst en enorm mængde sne i alperne, men frostgrænsen lå relativt højt, hvilket betød masser af regn (Colle Del Vaccera i Italien fik 450mm på 36 timer) og kaos på de små bjergveje. Desuden var vindstyrkerne i det alpine høje, og det tunge snefald holdte de fleste lifter på alpernes sydside lukkede. 

Stormens betydning for skiløbet – på kort og lang sigt

På kort sigt: Der kom masser af sne, men den stigende frostgrænse og de høje vinde betyder, at det endnu er for tidligt at jagte frisk puddersne. Desuden er lavinefaren de fleste steder et sted mellem "høj" og "ekstrem".

På lang sigt: Sne er altid godt! Selvom denne storm nærmest var for stor til sit eget bedste, og dermed ikke betyder fantastisk skiløb lige nu, så lagde den en rigtig god mængde sne, som kan lægge en fantastisk base for resten af sæsonen – en ting som på dette tidspunkt af året er en uvurderlig gave. Så optimismen er høj, og en snestorm af denne kaliber er uden tvivl en fantastisk start på sæsonen.

Vejrudsigten er leveret med hjælp fra www.wepowder.com

WePowder har siden 2008 leveret informationer om vintervejret i alperne. De har en kæmpe viden og ekspertise inden for meteorologi, geografi og læsning af vejrkort, og de tager meget sjældent fejl. For engelsk vejrudsigt hos wepowder, så følg dem på facebook her

Se også: 
Vejrudsigt
Webcams
Restpladser

Har du kommentar eller spørgsmål til snemeldingen så skriv herunder:

Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen