På ski i kænguruland

På ski i kænguruland

I higen efter sne og skiløb i sommervarmen er Skisport.dk's udsendte taget et smut rundt om kloden og har besøgt Mount Buller i den sydlige del af Australien.

Mens familien Danmark hygger sig ved stranden eller bander mens regnen trommer på taget af sommerhuset, er det højsæson for skiløb på den anden side af jorden. Australien er et af klodens tørreste og varmeste kontinenter, og skiløb virker måske en anelse naturstridigt, men faktisk er fænomenet langt fra ukendt på disse kanter. I de sydlige delstater Victoria og New South Wales findes en vifte af mindre skisportssteder hvor alpint skiløb kan dyrkes i den sydlige halvkugles vintermåneder. Mount Buller er, trods det muntre, børnetime-klingende navn, et af landets største og mest seriøse skiområder.

Ski for storbyfolket

Et af de helt store fortrin ved Mount Buller er beliggenheden - blot tre timers kørsel fra Australiens næststørste by, Melbourne. Således er skisportsstedet et populært udflugtsmål for de af byens mere end 3,5 mio. indbyggere, der vil undslippe larm og trafikkaos fra den travle metropol. Med sin begrænsede størrelse er Mount Buller da også oplagt til en weekendudflugt. Men for det mere hardcore skiløb og flere udfoldelsesmuligheder er det nærliggende i stedet at besøge nabolandet New Zealand, der er kendt for sine store og flotte skiområder - og i øvrigt er betydeligt billigere.


De skyhøje priser trækker ned. Men med blå himmel, perfekt sne, god liftkapacitet og højt serviceniveau gør Mount Buller en ihærdig indsats for at efterlade et godt indtryk.


Kunstig sne for millioner

Den typiske sæson strækker sig fra juni til august, men gennem de senere år har området være ramt af usædvanlig tørke og snefaldet har været minimalt. Derfor har man i Australien været nødt til at tænke kreativt ud over det sædvanlige for at kunne sikre en skisæson af rimelig kvalitet. Således har de driftige australiere udviklet et unikt talent inden for kunstig sneproduktion og investeret store millionbeløb i udstyr, der kan kompensere for den manglende nedbør. Under de rigtige forhold kan det imponerende, automatiserede anlæg konvertere mere end 700.000 liter vand til sne i timen. Da den form for vandforbrug i sagens natur ikke er velset i et område præget af tørke, og deraf afledte hårde vandrestriktioner, har man tillige sikret miljøvenligheden ved at bruge renset spildevand til produktionen. Med tiden er man i Mount Buller blevet eksperter inden for området og er i dag så skråsikre at man ligefrem lover pengene-tilbage "snegaranti". Det skal dog siges at den kunstigt fremstillede sne af forskellige årsager er mere "våd" end naturlig sne og at det generelt gør føret lidt mere tungt og tø-sne-agtigt - også selvom temperaturerne er lave.

80 km pister

Området dækker lidt over 3 kvadratkilometer skiterræn og byder på 80 km pister. Størrelsemæssigt er området knapt svarende til Sveriges største destination, Åre. Udbudet af pister er varieret og der er taget hensyn til både skiløbere og boardere, hvor der til sidsnævnte er gode muligheder med såvel terrain- og rail park som half pipe. Sågar er langrend også en officiel mulighed med ca. 9 km langrendsløjpe. Gradueringssystemet varierer lidt fra den symbolik vi kender fra de europæiske alper, og består af grønne (lette), blå (sværere) og sorte (mest krævende på bjerget). De sorte kan være underholdende for de øvede skiløbere og flere af dem byder på (autoriseret) off-piste skiløb mellem træerne. Dog vil de hardcore skiløbere nok ikke få stillet deres trang til adrenalin-rus når de besøger Mount Buller, og området er da også rimeligt hurtigt at "løbe igennem". Standarden på lifterne er ikke imponerende og systemet omfatter primært ældre stolelifte (uden fodstøtte af uvisse årsager), men kapaciteten på 40.000 personer i timen gør at man sjældent står i kø - selv ikke på en solrig dag midt i højsæsonen. Da vi besøgte Mount Buller var forholdene tæt på optimale. Usædvanligt massivt snefald i denne sæson havde givet et godt, naturligt snedække, som, suppleret med kunstsne, ihærdig præparering og frostgrader, gav mulighed for at åbne hele terrænet. Kombineret med sol fra en skyfri fik vi set Mount Buller fra det der må være den absolut bedste side.

Norge - med eukalyptus

Mount Buller minder på mange måder om de største af de destinationer som vi kender fra Norge og Sverige. Men enkelte iøjnefaldende forskelle minder om at man i geografisk forstand trods alt er næsten så langt væk fra de norske fjelde som fysisk muligt. Terrænet ligger under trægrænsen og giver et element af hygge når man suser ned af de afslappede pister og nyder udsigten. Blot er de solide norske grantræer her byttet ud med eukalyptustræer og sammen med pistenavne som Boomerang og Wombat vidner de om at vi er en i helt anden del af verden. De omkringliggende blå-grønne eukalyptus bjergskråninger kan nydes mens man suser rundt i området og tilføjer et utraditionelt og næsten surrealistisk visuelt element til skioplevelsen.

Dyrt men velfungerende

Prisniveauet giver dog desværre associationer til de norske fjelde på den ubehagelige måde. Liftkort i Mount Buller koster over 2.000 kr. for seks dage og selv den mest spartanske indkvartering løber nemt op i 800-1.000 kr. pr. nat for et dobbeltværelse. Da området er en del af en nationalpark betaler man desuden ekstra for adgangstilladelse til bjerget ligesom man som bilist er tvunget til at parkere ca. 1,5 km fra selve byen og igen punge ud med ca. 140 kr. pr. person ekstra for at blive transporteret til og fra sit hotel. Oven i hatten er leje af snekæder obligatorisk hvis man ikke kører i 4-hjulstrækker. Alt i alt bliver man mødt med en stribe irriterende, uventede ekstraudgifter, som hurtigt er med til at gøre et par dage på Mount Buller til en dyr fornøjelse. Men når dette er sagt er området usædvanligt velfungerende. Glem alt om fransk arrogance og sløseri. Over alt bliver man mødt af den allestedsnærværende australske venlighed og imødekommenhed, der bestemt er med til at tilføje oplevelsen et positivt element. Man mærker en tydelig stolthed, patriotisme og smittende entusiasme alle vegne, og kan mærke at folk er tændte på at give gæsterne på Mount Buller en god oplevelse. Det gælder over hele linjen - i såvel skiudlejning og lifter som i restauranter og på barer.

Beskeden men varieret by

Byen - med den prangende titel Mount Buller Alpine Village - ligger over snegrænsen og byder på et beskedent men dog pænt, varieret udvalg af overnatningsmuligheder. Hoteller i selve byen er dog generelt i den dyre ende. Man kan dog vælge at bo i byen Mansfield neden for bjerget, ca. 40 minutters kørsel fra terrænet. Her findes en række mere overkommelige løsninger. Byen har desuden supermarked og ca. 30 barer og restauranter - naturligt nok dog intet der tilnærmelsesvis kan konkurrere med standarden og udvalget i lande som Italien, Frankrig og Østrig. Vi overnattede på lejlighedshotellet Breathtaker i en usædvanligt lille studio-lejlighed af pæn standard med mini-køkken og hyggelig brændeovn. Et meget venligt personale og gode faciliteter til omklædning, opbevaring af bagage ved ankomst og afrejse. En rigtig god oplevelse, der inkluderede lækker morgenmad i hotellets udsigtsrestaurant. Men til en pris på ca. 1.400 kr. for én overnatning er pris/kvalitet forholdet dog ikke helt i balance.

Hvorfor Mount Buller?

At erstatte familiens årlige skiferie i Hemsedal med Mount Buller giver nok relativt begrænset mening for de fleste danskere. Skiløb i Australien er langt fra en attraktion i sig selv - det er både dyrt, relativt småt og meget, meget langt væk. Men dermed ikke sagt at man som dansker bør afskrive en skioplevelse på det australske kontinent. Men med mindre man konkurrerer med vennerne om flest nåle i sin personlige skiglobus bør man nok vælge at kombinere australsk skiløb med en udflugt til nogle af de mange øvrige oplevelser Australien har at byde på. Flere af landets storslåede naturattraktioner såsom Great Barrier Reef, Kakadu National Park og Whitsunday Islands, ligger i tropiske områder, der klimamæssigt er mest behagelige at besøge i den danske sommerperiode juni-august. Vælger man f.eks. en tre ugers ferie i Australien i sommerferien er det oplagt at tage et smut omkring Melbourne og derfra krydre turen med et par dages "sommerski" på Mount Buller. Og hvis man vælger at sammenligne med hvad europæiske destinationer kan byde på af gletscherski i juli måned må Mount Buller trods alt siges at være et langt overlegent valg.


Yderligere info: www.mtbuller.com.au


Mount Buller byder på et pænt og varieret udvalg af pister og muligheder for både skiløbere og snowboardere.

Trods mange ligheder med de norske højfjelde minder eukalyptustræer og eksotiske pistenavne om, at man på her er meget langt fra de kendte skandinaviske løjper.


Ingen Milkakøer her! Et af den slags vejskilte, der husker skigæsterne på, at de ikke er på vej til hverken Hemsedal eller St. Anton.


Den blå-grønne tåge fra de omkringliggende eukalyptusdækkede bjergskråninger tilføjer et anderledes element til skioplevelsen.


Australia's Premier Mountain Resort" lover sloganet. Tjaa, måske. De mangler i hvert fald ikke selvtillid på Mount Buller.


Upside Down Under - trods et overvejende familievenligt præg er der stadig mulighed for et enkelt adrenalin-kick her og der.


Australierne har ikke helt formået at udvikle deres egen unikke "ski-identitet", og har derfor måttet låne lidt hos kollegerne på den nordlige halvkugle.

Udgivet af: Christian Green

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen