Ting du skal have i rygsækken, når du kører offpiste

Ting du skal have i rygsækken, når du kører offpiste

Det vælter ned med sne udenfor, du skal på pudderjagt, og det kan kun gå for langsomt – men har du pakket rygsækken ordenligt?

I samarbejde med De Brede Planker har vi lavet en artikel, der handler om det udstyr, du skal have med i offpisten. Se også video længere nede, hvor De Brede Plankers egen Michael Kokborg viser, hvad han anbefaler du har med i offpisten. Vi har på Skisport.dk tilføjet lidt ekstra grej, som vi mener kunne være godt/nødvendigt at have med.

Flere og flere danskere bevæger sig ud i offpisten, og i takt med at skiene er blevet bredere og nemmere at køre i offpisten, betyder det også, at man ikke længere behøver at være super erfaren for at gøre det. Dette er ikke nødvendigvis skidt, men det er absolut essentielt, at man ved, hvad man går ind til, og har det korrekte udstyr og den rigtige viden med, når man bevæger sig væk fra skiområdets sikre rammer. Herunder finder du en pakkeliste med ting du SKAL have med og ting du BØR have med.

Need to have


En partner: Skal du længere væk end lige ved siden af pisterne eller under liften, bør det ikke foregå alene. Hvis du kommer til skade, bliver begravet i sneen, eller af anden grund ikke kan bevæge dig ud af stedet, er det alfa omega, at du har en kammerat med til at redde dig ud af fadæsen.

Lavinebipper: Den første del af den hellige treenighed, når du kører offpiste. Lavinebipperen er det stykke udstyr der gør, at dine kammerater kan finde dig, eller du kan finde dine kammerater, hvis en af jer skulle blive begravet under sneen. En lavinebipper bruger så godt som ingen strøm, så vi anbefaler, at du tager den på om morgenen og ikke slukker den, før du er sikkert tilbage på hotellet igen.


Det ikke nok at have den, du skal også lære at bruge den inden du bevæger dig ud i offpisten

Sonde: Den anden del af offpistetreenigheden er sonden. Når man ved hjælp af bipperen har fundet den begravede persons umiddelbare placering, skal sonden hives frem, for at finde ud af præcis hvor personen ligger begravet. 


En sonde er SUPER hurtig at samle når man pakker den ud og så fylder den ingenting

Skovl: Personen er fundet, og nu skal der graves. Lavineskovle er lavet, så de fylder og vejer ganske lidt, og så de hurtigt kan samles, når tiden er virkelig knap. Forhåbentligt kommer du aldrig til at stå i en sådan situation, og kan nøjes med at bruge skovlen til at bygge kickere. Med lavineskovlen er treenigheden komplet.


Med en skovl kan du hurtigere grave en person fri, kontra hvis du bare har dine hænder

Førstehjælpskit: Der findes et hav af kompakte førstehjælpskits til ganske fornuftige penge. Off-pisten er et sted med klipper, grene og andre ting og sager, der nemt kan gemme sig under sneen. Et simpelt førstehjælpskit med en kompressionsbandage, noget plaster og et redningstæppe kan have enorm betydning, hvis uheldet skulle være ude.



Du kan finde små sæt, der ikke fylder det store i rygsækken

Nice to have


ABS-rygsæk: En rygsæk med et ABS-system forbedrer dine chancer for at flyde ovenpå en lavine fremfor at blive begravet under den, og er derfor en god hjælp, hvis uheldet skulle være ude. Vigtigt at vide er dog bare, at man aldrig må betragte en ABS-rygsæk som en fuld forsikring eller som en erstatning for bipper, sonde og skovl!


En ABS rygsæk kan give en falsk tryghed, så husk stadig at tage dine forholdsregler

Kort og kompas: Bjergene er store og kan være komplicerede at finde rundt i. At vide, hvor du befinder dig, er ret indlysende ikke en dårlig idé. Et kort og et simpelt kompas, kan holde dig orienteret, så du ikke farer vild.


De færreste har det, men går det helt galt, er det rigtigt godt at have

Værktøjssæt: Når du er ude i dyb sne, er dine ski som udgangspunkt din eneste mulighed for at bevæge dig frem af. Hvis en binding løsner sig eller går i stykker, kan et ganske simpelt værktøjssæt med nogle skruetrækkerbits, noget tape og nogle strips gøre, at du kan fixe en binding og nå tilbage til skiområdet.


Til længere udflugter, hike og skitouring


Skins: Såfremt du har touringbindinger på dine ski, er skins naturligvis et must. Med touringbindinger og skins, kan du ved hjælp af intet andet end dine egne ben tonse op af et bjerg, meget hurtigere end hvis du spændte dine ski på ryggen. Dette giver altså adgang til enorm meget terræn og mere frisk pudder end du overhovedet har tid til.



Det er fantastisk at bestige et bjerg med skins på

Solbriller og en varm hue: Hvis du forsøger at hike eller skitoure med dine goggles på hovedet, finder du hurtigt ud af, at du ikke kan se igennem dem for bare dug, så snart du når toppen. Et godt råd er derfor at have et par solbriller klar til at tage på, når du bevæger dig op ad, og evt. en varm hue, hvis du beslutter dig for at klikke hjelmen bag på rygsækken.

Dunjakke: Når man ikke længere er 5 minutters skikørsel fra en restaurant, der serverer varm chokolade, er det utroligt vigtigt, at man holder kropstemperaturen. At bevæge sig op ad bakke med alt sit skitøj på, er oftest alt for varmt. Her kan det være super handy, at have en kompakt dunjakke med i rygsækken. Denne kan desuden også bruges som midlayer under en skaljakke på en kold dag.

Vand og snacks: Det kan være umenneskeligt hårdt at hike eller skitoure, så en flaske vand, en müslibar og en rugbrødsmad kan nemt være det, der giver dig energien til at give den gas, når skiene igen skal peges ned af bakken. Et smartere alternativ til en vandflaske er en camelbag i rygsækken – så bliver det simpelthen ikke nemmere at forblive hydreret, mens du tonser op af bjerget.



Er der fantastisk offpiste, så gider du ikke til at spise frokost, så her kan en energibar gøre meget

Ekstra linse til dine goggles: Vejret i bjergene kan være yderst omskifteligt, så at medbringe en ekstra linse til dine goggles kan lynhurtigt gøre en enorm forskel, hvis solen pludseligt forsvinder bag et stort snevejr. Undervurdér aldrig det at kunne se konturer i sneen!

Bivuak: En bivuak kan betyde enormt meget, hvis I er på en længere tur væk fra skiområdet, og uheldet er ude. Hvis I pludseligt er ude af stand til at bevæge jer ud af flækken, fordi noget grej er gået i stykker, eller en i gruppen er kommet til skade, kan det være afgørende at kunne slå en midlertidig lejr, indtil hjælpen ankommer. Se nogle anvendelsesmuligheder her: 



Læs mere: Skitouring er spild af tid og de bedste i verden

Her har vi altså i samarbejde med De Brede Planker konstrueret en lille tjekliste, med ting du bør medbringe, når du bevæger dig væk fra pisten. Alle ved, at når først du har prøvet at male med store sving i uberørt puddersne, er du afhængig for livet. Derfor er der ikke andet at sige end; invester hellere i udstyret nu frem for senere – du kommer jo til det alligevel!


Læs også:
Dækker din forsikring off piste skiløb?
På offpiste eventyr i Gasteinertal

Video: Lavineudstyr - Sådan fungerer det


Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen