Nu laver Vallåsen også varm sne

Nu laver Vallåsen også varm sne

Sverige har skelet til Geilo og købt en snemaskine, der laver sne i plusgrader. Det skal sikre tidlig sæsonstart trods mangel på ægte sne.

Knap var sommerferien overstået, før Geilo meldte ud, at man agtede at åbne en piste den 26. september. Redaktionen på Skisport.dk var nødt til at ringe og tjekke, om det kunne være rigtigt. Det var det, og det skrev vi en nyhed om.

Der var to forklaringer på den ekstremt tidlige åbning i Geilo. Dels havde man gemt en kæmpemæssig bunke rigtig sne og forseglet den under en lige så kæmpemæssig hvid filtdug.
Dels havde man købt en helt ny type snemaskine, der kan producere “varm sne”. Hvilket betyder, at maskinen kan lave sne selv i tocifrede varmegrader.

Sådan én vil vi også have i Vallåsen

Det må have lydt som den rene magi på en sydsvensk skidestination som Vallåsen. Her vil de - lige som på mange andre skisportssteder - helst skyde skisæsonen i gang i starten af december. Og her 110 kilomenter fra København kan man aldrig være helt sikker på, at der ligger sne så tidligt. Eller at den holder hele sæsonen.
Så inspireret af Geilo har Vallåsen nu også købt en Snowfactory, der laves af den italienske producent, Technoalpin. Dermed håber man i Vallåsen at kunne producere et lag holdbar sne, der kan sikre en tidlig sæsonstart fremover og en jævn kvalitet af sne gennem skisæsonen.

Her et billede af sneproduktionen:

”Er lidt død i det - som gammel natursne”

Ismaskinen blev brugt ved vinter-OL i den russiske by Sotji sidste år og fungerer ved, at maskinen producerer is, som bliver knust og lavet om til sne. Og i modsætning til alle gængse snekanoner, som kun kan bruges i frostvejr, kan snemaskinen bruges på alle tidspunkter.

Landets bedste alpinskiløber, Christoffer Faarup, har trænet på den nye type kunstsne i Geilo. Han beskriver sneen således:
”Det er en ret død sne. Der skal arbejdes meget for at få tryk i svingene.? Den er ikke griffy eller aggresiv som almindelig maskinsne. ? Og da krystallerne fryser ved høj temperatur, er den rimelig hård og kan blive lidt halvglat. Lidt lige som gammel natursne, der ikke er så meget svar i – bare hårdere. Men en god sne at træne på”, vurderer Christoffer Faarup.
I Geilo havde man fordelt et lag ægte sne over kunstsneen – nemlig den sne, de havde gemt under filtdugen. Men det ændre ikke ved den danske skiløbers mening om kunstsneen.

Snemaskiner kan være problematiske

For skifolket er det godt nyt, at man ikke risikerer grønne bakker, når man kommer rejsende med hele skiudstyret. Men ikke alle er lige begejstrerede for kunstig sne.

For eksempel mener Philip Saerens, der bl.a. uddanner skilærere hos Den Danske skiskole (DDS), at store kunstsneanlæg på sigt kan ødelægge naturen på skisportsstederne:
“Det er fint, at et lille område som Vallåsen laver sne på den måde. Men jeg synes, det er et problem i Alperne, bl.a. fordi det kræver store mængder vand, og fordi de store områder herved drænes betydeligt for sine naturlige vandreserver. Ofte bygges der store kunstige vandreservoirer midt i skiområdet med et tilhørende omfattende underjordisk ledningssystem. Risikoen for, at der opstår mudderskred, er til stede uden for skisæsonen, i sær når det i efteråret eller foråret regner meget”, siger han til Dagbladet Politiken.

Læs mere om skiferie i Vallåsen her.

Udgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser