Hold øje med Sölden i ny James Bond film

Hold øje med Sölden i ny James Bond film

Læs her om actionscener og -uheld, som filmholdet bag Spectre mødte i Alperne.

Mange glæder sig nok til den nye Bond-film, Spectre, der får premiere herhjemme den 30. oktober. I Spectre kommer vi til at se scener fra tre locations i Sölden, hvor filmholdet tilbragte de første måneder af 2015 med at bygge set-ups og optage scener.
Her er det, du skal holde øje med, hvis du kender Sölden:

I en af scenerne indgår gondolliften 3S. Med sine tre bærekabler, med kun tre bærestolper og med en dalstation bygget i glas er det en state-of-the-art lift, der passer fint til Bonduniverset.

En anden scene foregår ved den fremtidsagtige gourmetrestaurant Ice Q på toppen af Gaislachkogl. Her ender også 3S liften.

Og en tredje scene foregår på gletschervejen og i gletschertunnelen.

Stuntmand kørte galt i høj fart

Til filmoptagelserne blev der hevet en flyvemaskine op på bjerget. Og tre biler blev slæbt op til restaurant Ice Q af bæltekøretøjer. Bilerne indgår i en spektakulær forfølgelsesjagt ad gletschervejen.

Undervejs i disse optagelser kom to personer fra filmholdet til skade, da en stuntmand kørte galt i høj fart i en bil og kørte ind i et andet medlem af holdet. Ingen kom heldigvis alvorligt til skade.
Daniel Craig, som ellers har ry for at kaste sig frygtløst ind i optagelserne, kom ikke til skade under optagelserne i Alperne.

Passage af væltede træer blev til location for flystunt

Ud over Sölden tog filmholdet til den lille fredelige by, Obertilliach i Østtyrol. Det kom som noget af en overraskelse for østrigerne. Stedet er rigtigt flot men virker ikke über-interessant til en Bondfilm, mente man.

Tilfældet ville, at et højspændingskabel - der løb ned langs et bjerg tæt på Obertilliach - var styrtet ned fra sine master under en storm året før. Kablet er nu gravet ned, men i faldet væltede kablet en “bane” af træer ned over bjerget.
Det så location-finderne, og de indtænkte en scene, hvor et fly fræser ned gennem passagen for så at crashe ind i en bjælkehytte. Hytten blev dog bygget specielt til Bondfilmen.

Filmhold plaget af uheld

A propos uheld, har optagelserne til Spectre været plaget af uheld op til denne Bondfilm, der er nummer 24 i rækken. Ikke bare kom de to personer til skade i Sölden. Daniel Craig selv måtte opereres i knæet efter en kampscene i Pinewood-studiet i London under en tidligere optagelse.

Holdet bag filmen har ifølge flere aviser fået stjålet ni biler og fået hacket et tidligt manuskript til filmen. Og holdet har måttet flytte locations flere gange efter protester fra både et kristent broderskab, der rasede over en scene på en kirkegård og bystyret i Rom, der ikke tillod optagelser ved det kendte springvand, Quattro Fontane.

Bonds “far” fandt på skiscener fra ophold i Kitzbühel

Enhver Bond-kender ved, at James ikke går af vejen for livsfarlige skiture på sine hemmelige missioner. Men vidste du også, at James Bonds “far” – altså forfatteren Ian Fleming, der opfandt agent 007 – boede i Kitzbühel i sine unge dage.

Sandsynligvis blev han inspireret til skiscenerne i sine bøger fra den østrigske skiby, der i 50’erne var et af Østrigs absolut kendteste skisportssteder. Og måske blev han inspireret til selve Bondfiguren her. Under sit ophold i Kitzbühel boede han nemlig på en engelsk kostskole, hvor forstanderen havde været ansat i den britiske efterretningstjeneste, MI6.

Med til historien hører, at Ian Fleming ikke flyttede til Østrig af egen fri vilje. Han havde præsteret så dårligt i skolen derhjemme, at hans mor simpelthen fik ham flyttet til kostskolen i Østrig. Men uden forfatterens ophold i Østrig ville vi næppe have set så mange herlige skiscener i Bondfilmene.

Se traileren til James Bond filmen Spectre herunder:

Læs mere om skiregionen Tirol her, hvor flere af scenerne blev optaget.

Læs mere om skiferie i Sölden her.

Udgivet af: Jesper Svennum

Fakta om Sölden
Skiområdet: 1377-3250 m.o.h.
Byen: 1377 m.o.h.

141 pister i alt
45 km blå
73 km rød
23 km sort

Lifter: 33 stk. / 61.000 pers/time

Slæbelifter: 9
Tog/baner: 3
Stolelifter: 19
Kabinelifter: 2

Mere om skiferie i Sölden

Find tilbud på skirejser