« Til oversigten

Christoffer Faarup slog verdensmesteren

Efter en sæson med masser af op og nedture fortæller Christoffer i dette interview, om de tæv han har fået i sæsonen, men også om pludselig at kunne konkurrere med de bedste i verden.

Jeg talte sidst med Christoffer lige inden World Cuppen i Kitzbühel, hvor han skulle køre et af de mest berygtede og vildeste styrtløb på Hahnenkamm. På det tidspunkt havde han ikke nået målsætningen om en Top 30 i et World Cup løb eller en Top 20 til VM, men var positiv omkring, at det burde kunne lykkedes, til nogle af de sidste konkurrencer på året. 

26-årige Christoffer Faarup, som flere måske husker fra Vinter-OL i Pyeongchang, startede sæsonen ud tilbage i november med World Cuppen i Lake Louise i Canada, hvor han kun var 0,5 sekunder fra at nå målsætningen om en Top 30. Sidenhen har der været masser af op og nedture i en sport, hvor den mindste fejl kan afgøre, om man bliver nr. 5 eller 50.


På den helt store scene kan der være op til 100.00 tilskuere, som her i bunden af Hahnenkamm, Kitzbühel


God afslutning på skisæsonen

Når man er på et niveau som Christoffer, hvor der konkurreres med verdenseliten og hvor der kan være op til 100.000 tilskuere omkring styrløbsbanen, så er det vigtigt at have styr på det mentale, så man ikke glemmer sine arbejdsopgaver, men forsøger at ramme det helt rigtige spændingsniveau. Den form for fokus, er ikke noget som bare kommer over en sæson. Christoffer har dog formået af få ændret på noget, da han opnåede nogle fantastiske resultater sidst på sæsonen.


Christoffer har godt styr på det fysiske. Den største udfordring er det tekniske og hele set-up'et omkring ham


I weekenden vandt han DM guld i Kombineret og Super-G, samt fik en 2. plads i Storslalom og 3. plads i Slalom. Forinden havde han leveret nogle fantastiske præstationer ved de norske mesterskaber, hvor han slog verdensmesteren Kjetil Jansrud.

Den konkurrence blev afholdt i Hemsedal, hvor Christoffer først blev nr. 2 i styrtløb, og efterfølgende vandt han et andet løb, der gjorde at han sluttede på en samlet andenplads i kombinationskonkurrencen. En dag, hvor det hele lykkedes. Christoffer hev Guld i Combined og Super-G til DM


Efter et hav af gode præstationer i Åre, til NM og DM, var jeg nødsaget til at høre Christoffer, hvad der var sket siden sidst, hvordan han selv ser tilbage på sæsonen og så selvfølgelig for at ønske tillykke med de gode præstationer. 

Interview - Christoffer Faarup

- Hej Christoffer. Stort tillykke med de flotte præstationer her sidst på sæsonen! Vi talte sammen inden du skulle køre med 140 km/t ned af berygtede Hahnenkamm til World Cuppen, hvor du var fyldt med selvtillid og klar på at nå din målsætning om en Top 30 i et World Cup løb og en Top 20 til et VM.

Set udefra har det været en flot sæson med gode resultater, hvordan ser du selv tilbage på sæsonen?

"Tusind tak - det har været en hård sæson og jeg føler jeg har fået mange tæv, men så har det løsnet her til sidst fra slutningen af januar og fremad med et super VM resultat med en 22. Plads, 1,49sek efter Vinderen, og 0,29 sekund fra Top 15 og World-Cup points. Ellers har der jo været nogle gode Europa-Cup resultater og mesterskabs-resultater fra NM med 9 Fis points som er helt exceptionelt."

- Med de fantastiske resultater ved blandt andet VM i Åre, NM og DM her i weekenden, må der virkelig være kommet noget selvtillid ind på kontoen. Hvad har du været mest stolt af og tilfreds med i denne sæson?

"Jeg er mest stolt af mit løb fra VM i styrtløb (Åre). Jeg fik alt til at lykkes, og ting føltes ”let” undervejs. Samtidig at kunne være så tæt på verdens bedste var et bevis på at jeg bevæger mig i den rigtige retning, og så var det godt for mig at kunne præstere i krævende forhold noget jeg har haft svært ved og har haft store udfordringer ved tidligere."

- Hvad har været den største udfordring i løbet af sæsonen?

"Den største udfordringer har været, at jeg ikke har haft mit eget set-up med min egen mand, som har et direkte ansvar overfor mig og som vil mig det bedste (læs: eksempelvis en dansk landstræner). Det har været svært at få ting til at gå op i en højere enhed, når man har været lavt prioriteret begrundet i, at man er afhængig af at købe sig ind hos en anden Nation, og ikke har sit eget hold."

Christoffer begyndte efter OL i Pyeongchang at træne med det svenske herrelandshold og i forbindelse med World Cuppen er der et samarbejde med tyskerne, hvor de har en stab på 8 trænere. Dog er ingen koblet 100 % på Christoffer, hvilket betyder at han ikke har sig "eget" team, som de fleste andre skiløbere har.


- For under 1 uge siden lykkedes det hele for dig til de norske mesterskaber, hvor du bl.a. slog verdensmesteren Kjetil Jansrud og endte med 2 sølvmedaljer og en styrtløbs FIS sejr. Med så gode præstationer blandt verdenseliten, har du efterhånden vist, at du har hvad der skal til, for at blande dig med de allerbedste. Hvad mangler du, før at du kan køre med om point til hvert løb?

"Der er stadig en del at hente for mig rent teknisk og på setup’et omkring mig. Jeg føler jeg nærmer mig et godt fysisk niveau og suger erfaring til mig. Det skal selvfølgelig også forbedres, men rent teknisk er nok det svageste led i min kæde når det handler om skifærdighed. Til fremtiden skal jeg prøve at skaffe mig et setup, som kan få den bedste performance frem for mig."

"Det afgørende og den helt klart begrænsende faktor for min fremtidige karriere på ski er de økonomiske udfordringer. Det koster omkring 1.2-1,5 millioner årligt at tage de næste skridt op mod de allerbedste. "

- Hvad byder resten af skisæsonen på?

"Jeg rejser til Narvik og kører 2 Super-G løb torsdag og fredag, og så tror jeg at jeg lægger skiene på hylden. Hvis det passer i programmet så kører jeg måske afslutningsløb i Hemsedal 27/28 april i Super-G. Jeg har brug for FIS points i SG for at beholde min Verdensrangering."


3 skitips til danskerne

- Vi har brug for nogle tips til vores læsere, derfor findes der ingen bedre at spørge en Danmarks bedste skiløber. Har du 3 tips til hvordan man bliver en bedre skiløber.

  1. "Tag nu på den skiskole. Du bliver bedre på ski, det bliver sjovere at køre på ski, og det bliver tryggere for dig og dem omkring dig. Bare 2 timer med en instruktør på den årlige skiferie giver en masse."

  2. "Sørg for at udstyret er i orden. Det er meget lettere at køre når skiene hjælper dig med at svinge, hjelmen passer og vanterne er varme og støvlerne ikke trykker. Det bliver simpelthen en bedre oplevelse." 

  3. "Vær ikke påvirket. Det er fint du skal ha en øl på afterski’en, eller 8, men hold dig fra skiområdet når du er beruset. Det er farligt for dig og andre, og hører ikke hjemme på pisten."


Held og lykke fremover

Vi ønsker Christoffer masser af held og lykke fremover, og håber på nogle gode løb inden skiene kort bliver lagt på hylden.


Vi glæder os til at se Danmarksmesteren give den gas igen til næste vinter


Sådan ser man ud, når man ved at man snart skal svæve 50-100 meter på Hahnenkamm i Kitzbühel


Næste »« Forrige

Se alle nyheder