Anmeldelse af Sauze d´Oulx

Opret kommentar Se kommentarer for andre destinationer her
Ole Thomsen 27/12 2016

Sauze D'Oulx
Kæmpestort område med mulighed for at køre hele dagen på nye pister, hvis man har lyst til det. Skal derned igen for femte gang og vi opdager stadig nye områder/pister

30 år for gammelt
Jeg var i uge 11, 2011 sammen med to gode venner i Sauze d'Oulx.
Det skal nævnes at vi alle 3 har en del skierfaring bag os og har besøgt mange steder i Alperne. På den baggrund mener jeg godt vi kan udtale os om dette område.

Det viste sig at være et skidt valg. Ikke så meget pga. af selve området som egentligt er ganske fornuftigt og byder på gode pister og gode muligheder for offpiste, selvom man er i Italien. Danskis samarbejde med et hotel der ligger midt på pisten fungerede også fint.

Årsagen skal findes andre steder. Den væsentligste er helt klart at lifterne er gamle.
Man får den ide at de er købt på tilbud ,når lifterne i østeuropa er blevet skiftet ud.
Der er langsomme slæbelifte, tostols lifte, som bevæger sig så langsomt, at man skal overveje at tage madpakke med. Gamle 4 sæders lifte, hvor man er nødt til at blokere to af sæderne hvis vejret er fugtig. Ellers drypper der nemlig olie ned fra masterne.
Det er ikke i orden når man er i 2011.
Når man så samtidig kombinerer dette med ,at man i store dele af sæsonen ikke har åbnet for lifter i yderkanterne af området, kan man god føle sig lidt snyd i forhold til at få det man betaler for.
Et eller andet sted er det vel rimeligt at forvente at det meste af et område er åbnet, når det åbentlyst kan lade sig gøre.
Beviset for dette fik vi da det så endelig blev weekend, og Italienerne valfartede til byen.
Så kunne det pludseligt lade sig gøre at åbne nogle flere lifte.
En sideeffekt af at der kom lokale til Sauze var også at der opstod meget lange køer ved lifterne, der simpelthen ikke har kapacitet til at flytte større mængder af mennesker.
For at gnide yderligere salt i såret er forbindelserne til de andre områder heller ikke noget at prale af.
Det betyder at man ikke får det fulde udbytte af området.
Det skal dog ,at flere af lifterne i de andre områder fungerer lidt bedre uden dog at imponere.
Undtagelsen for dette er det franske område Montgenevre, hvor der er flere lifte der lever op til moderne standard.
Noget andet er priserne. Jeg har ofte være i Italien, priserne er ofte laver end i Frankrig, Heller ikke dette var tilfældet. Lad det være usagt. Vi kan have været uheldige. Jeg tror det dog ikke. Men 9 euro for en skål bolognaise der ikke kunne mætte et barn, og indeholder 20 gram kød er i mine øjne i overkanten.
Det virkede heller ikke som om de kære Italiener var interesserede i at yde en indsats.
Best symboliseret ved at kaset et blik på deres arbejdsindsats efter et gedigent snefald.
Vi kommer op til en af de lifte, der kunne bringe os lidt ud i området, men den er lukket, da platformen er fyldt op med sne.
Til at fjerne sneen står der en spinkel pige med en almindelig skovl. Hun ser noget overvældet ud. Forståeligt nok opgaven taget i betragtning. Hun tager 3 skovlfulde og går så ind i lifthuset og sætter sig !!!!!!
Et par timer sener tager vi derop igen, og billedet er stort set det samme. dog har hun fået selskab af en kollega. Så kunne de i det mindste sankke sammen. Sneen fik de dog ikke fjernet..
Yderligere et ankepunkt er deres skiltning, eller skulle jeg sige mangel på samme. for den fungerede ikke.
Talte med både guiderne og et par lokale om vores oplevelse. Guiderne kunne berette det samme, som vi fik at vide. Nemlig det at de lokale ikke helt kunne forstå, hvorfor de ikke er i stand til at fylde området med gæster.
Svaret er jo ligetil. SERVICE. Begyndende med at opdatere områdets infrastruktur og derefter tage sine gæster mere seriøst. Hvis men gerne vil på museeum for at se hvordan et skiområde fungerede i starfirserne, så er det Sauze d'Oulx man skal tage til. Ellers ikke.

Slutteligt vil jeg også fremhæve nogle positive sider af området. Terrænnet er varieret og med en del skovpister, som er hyggelige at løbe i. Vinen til maden er god, og meget rimelig prissat. Skulle man have lyst til ture på snescooter, eller en tur i helikopter kan det prøves for meget rimelige priser.

Håber at mit indspark kan bruges til noget.

Venlig hilsen Jacob Sommer

Laila Ørving 12/01 2005

Stor oplevelse i Sauze 2004
Jeg var i Sauze 2004, og det var en stor oplevelse. Dejligt stort terræn med gode spisesteder og søde mennesker. Området er ikke for svært og heller ikke for let, så alle kan være med. Det er et stort og skønt område, som jeg absolut kan anbefale. Jeg fik flere gange et sug i maven, så skønt var det. Og det bedste af det hele var, at jeg aldrig var bange, for intet var for voldsomt (min alder er nemlig 61 år). Jeg vender tilbage igen i 2005/uge 11 og glæder mig helt vildt.

Martin 18/03 2004

Sauze er ikke for nybegyndere
Stort set hele området burde kategoriseres som røde piste. De piste, som er markeret blå, er forholdsvis stejle, mens de sorte ikke er vildt udfordrende. Alt i alt et middelsvært område, uden de rigtig lette piste, som nybegyndere har brug for.
Offpiste mulighederne er rigtig gode. Man kan forholdsvis "trygt" køre væk fra de markerede områder uden at frygte, hvor man havner til sidst. Man skal nok komme ind på pisten igen eller ende ved en lift.

LANGT størstedelen af lifterne er ældgamle. Enten langsomme 2-personers stole eller også tallerken-slæbelifte. Og disse gamle (lorte) lifte bruges ofte som eneste bindeled mellem forskellige områder. Til gengæld er kapaciteten rigelig stor! (I uge 11/2004 stod vi overhovedet ikke i kø på noget tidspunkt!!!)

Afterski i selve byen Sauze er dødsygt! (Ifølge en tidligere kommentar er den god oppe på bjerget, men den har nybegyndere desværre ikke rigtig mulighed for at deltage i). Omkring 80% af alle gæsterne til Sauze er englændere, og de havde (mens vi var der) desværre mest lyst til at se fodbold på pub'ene, når skiløbet var slut. Der gav en HELT forkert stemning. Nattelivet var til gengæld glimrende.

Prisniveauet er desværre højere end i andre italienske områder (fx Dolomitterne). Dvs. et sted mellem danske og franske priser.

Byen er en charmerende alpeby med hyggelige små gader.

Steen 13/02 2004

Sauze med blandede oplevelser
Vi boede i centralt på et stort hotel med 1/2 pens..Det skulle vi aldrig have gjort. Maden var ringe, men italienerne lader sig ikke påvirke...Generelt får man aldrig særlig god mad i de Italienske skibyer, selvom landet er kendt for god mad..Afterski er kedelig. Vores selskab var det eneste der havde skitøj på kl 17.00..(For italienerne gælder det simpelt hen om at lugte rigtigt og smørhåret på sin plads. Det gælder også på pisterne
Området er ikke særligt sammenhængende og husk at liftkortet ikke gælder i det franske område..Så står man lige pludselig der og glaner,,og der er ingen nåde, hvis ikke du har liftkort....Alt ialt det dårligste sted jeg har været, men byen er meget hyggelig, med nogle små cafer etc. Den Irske bar er nok det bedste sted for os danskere, og maden er god.

Jhl 10/02 2004

Godt område, men klæd dig varmt på i lifterne!
Var i Sauze i uge 5/2004. Der var godt med sne (100/180) allerede da vi kom, og der kom også sne to gange i løbet af ugen. Til trods for dette lykkedes det områdets ski-gæster at få skrabet temmelig godt i bund på de mest overrendte pister ned mod byen, men det er vel hvad man kan forvente, eller hva'?!

Det er ret svært at anmelde Sauze, for på den ene side har man en hyggelig by, gode pister, mulighed for at komme til flere andre dale, flinke mennesker m.m. MEN... på den anden side har man et liftsystem, der er stærkt forældet! Området har utroligt mange slæbelifte (hedder vist plade-lifte?), der har en ret begrænset kapacitet, og som er en tidsrøver at stå i. Niveauet over slæbeliften byder området på adskillige to-personers stolelifte. Det kan være OK, men flere af dem er i jern, og med et kvarters "kørsel" fra start til slut er det en meget kold fornøjelse at sidde i. Dette blev ikke bedre af, at vi i uge 5 havde -15 grader på toppen og en del vind. To personers lifte findes ikke kun ved små ubetydelige pister, men faktisk ved begge de to centrale veje op på bjerget fra Sauze. (Kan her nævne, at specielt Sestriere i nabodalen har flere udmærkede 4-stole lifte).

Som antydet havde vi en del vind, og det gjorde at linkene til Sestriere og Sansicario var lukkede i halvdelen af ugen. Om der var åbent eller lukket, var nu ikke altid helt logisk - den ene dag med sne og vind var de åbne - dagen efter, hvor der kun var vind, var de lukkede. Det virkede lidt som om, at de ansvarlige for området enten var overforsigtige, eller også gad de ikke at åbne det for områdets overvejende engelske og danske turister. I hvert fald var alle link åbne i begge weekender, hvor stedet var godt besøgt at italienere. Tankevækkende...

Byens bussystem fungerer... nogle gange... Det vil sige, at ofte er der plads i busserne, men det sker altså også, at de er fyldt og kører forbi. Så er der ikke andet at gøre end at komme sit indkøbte buskort i lommen, tage skiene på nakken og trave, i vores tilfælde, 750 meter til den bedste lift. Det lyder måske som brok, men vi var der altså efter sigende i en af de små uger, så jeg kan da godt tvivle på, hvorvidt man får fuld valuta for sit buskort i de travle uger.

Byen er hyggelig og byder både på gammelt og nyt. Der er en del restauranter at vælge imellem, et par supermarkeder og hvad man ellers har brug for. Vær dog forberedt på, at der er mange englændere. Det giver liv og af og til natteuro, hvis du bor ud til et af byens torve, som vi gjorde. Det giver også rig mulighed for at få drukket nogle pints og set noget satelit-fodbold. Alt efter temperament kan det jo både være godt og skidt.

Var det en god uge? Ja! Vi frøs, var frustrerede over at linkene til de andre dale var lukkede, så bussen køre forbi etc., men vi oplevede også storslået natur, at køre i ny-sne på gode pister, god plads at falde på (!) og ikke mindst gode mængder Café Latte. Men man kan jo altid håbe på, at OL 2006 vil give området et tiltrængt løft. God tur!

Johanne Leth Nielsen 26/11 2003

Godt terræn, hyggelig by og kanon afterski!
Vores skitur gik til Sauze d'Oulx sidste år i uge 5. Vi rejste for os selv uden bureau.

Byen er fantastisk hyggelig, som en gammel italiensk bjergby nu er - smalle gader, kirker, restauranter, barer, osv..

Generelt syntes jeg også virkelig godt om skiterrænet. Det er stort, og der er mange varierede pister. Yderligere er det ikke særlig overrendt, så nogle dage havde vi lange, superlækre pister fra top til dal helt for os selv. Til tider blev vi ligefrem nervøse for, om det var lukkede pister, som vi havde begivet os ind på, men det var det ikke. På ugens sidste dage var snedybden ikke helt i top længere, men da italienerne jo bare kan det dér med kunstsne, var ikke noget problem.

Et punkt, som ikke fortjener den helt store ros, er deres liftsystem. Det varierer ligefra topmoderne og hurtige lifter til gamle og meget langsomme lifter med tremmesæder (og det kan være rigtig koldt!). Men måske bliver det ændret i takt med, at der skal være Vinter OL i 2006?

Til slut vil jeg varmt anbefale Sauze d'Oulx til dem, som sætter pris på gode barer oppe i terrænet og god afterski. For det første er deres barer i terrænet store og hyggelige, og de serverer god mad. Afterski i Sauze d'Oulx foregår på den særlige måde, at man tager den sidste liftafgang til den højest placerede bar. Her drikker man et eller andet, som gerne er deres lokale specialitet, hvorefter man løber på ski ned til den næste laverliggende bar, hvor det samme gentager sig. Omkring den sidste bar er det blevet mørkt, så her udstyres alle med en fakkel, og man følges ad ned til byen - meget spektakulært! Dette er ikke noget som rejsebureauerne arrangerer, men almindelig praksis hver eftermiddag.H. C. 07/02 2003

Blandede oplevelser, nemme pister
Vi har nu været i Sauze D'Oulx 2 år i træk. Sidste år manglede vi sne, så vi kunne ikke vurdere hele området, derfor fik det en chance til i år (2003 u. 5)

Umiddelbart virker S. d'O. meget tiltalende, men efter en normal dag på ski, begynder problemerne med området og Via Lattea generelt at vise sig - de enkelte dale og byer hænger simpelthen for dårligt sammen, og man er derfor stærkt afhængig af at ganske få lifter er i drift. Fra Sauze til Sansicario går således kun en enkelt slæbelift, og man skal ad en "sort" (men nem) piste tilbage. Tilsvarende til Sestriere. Den lange "røde" landevej kan ikke anbefales, så man skal med kabinelift både frem og tilbage, hvis man ikke vil risikere at gå. Turen til Frankrig (Montgenevre) er laaang, så man skal køre til, og må så i øvrigt regne med at sidde i langsomtkørende lifter det meste af tiden - det er ikke umagen værd, og man skal være opmærksom på, at man skal være tilbage i Sansicario-dalen inden kl. 15.00, hvis man ikke vil med bus hjem. I øvrigt gælder det store liftpas til Via Lattea ikke i Frankrig, så man skal købe tur- eller dagskort, hvis man tager derover.
Pisterne er generelt for nemme for andre end begyndere, og lukkes for et godt ord, hvis vejret ikke er nærmest perfekt. Man kan med andre ord nemt strande i Sauze og må så begrænse sig til ganske få pister, der stort set uden undtagelse kan tages med skispidserne direkte nedad. Selve byen er nogenlunde hyggelig, restauranterne er normalt billige og gode, men vær opmærksom på, at man sandsynligvis skal køre med shuttle-bus for at komme til lifterne om morgenen, og at biletter hertil skal købes særskildt (1€ pr. tur eller 4,70€ for 7 dage - kan købes i turistinformationen på Piazza Asietta). Næste år tager vi nok til Frankrig igen - der kan man da regne med at arbejde sig til varmen.

Tommy vikjær andersen 21/12 2000

Kanon sted
Fed by med masser af hyggelig stemmning, gammel italiensk alpelandsby. Afterski er der masser af muligheder for.
Fede pister dog ikke de store udfordringer for "skihajerne"
Go there or be square.