« Til oversigten

Schladming - skiferie for enhver smag

Anmeldelse af skiferie i Schladming. Alt fra Dachstein Gletscheren. Såsom ispaladset og afterski på Hohenhaus Tenne


I en af sæsonens allerførste uger skulle Skisport.dk fejre nytåret i det østrigske, nærmere betegnet Schladming. En uge, der skulle byde på masser af godt skiløb, hyggeligt byliv, besøg på (og inde i) en gletscher, samt ikke mindst østrigsk afterski, når det er bedst! Schladming. 99 % af området dækkes af snekanoner


"Schladming - Dachstein", en del af Ski Amadé

Beliggenheden blot en times kørsel fra Salzburg lufthavn med mulighed for at køre med tog helt ind til centrum af byen og blot ca. 1.160 km fra den dansk/tyske grænse, gør Schladming et oplagt valg for alle, der søger mindst mulig transporttid. Schladming byder på et rigtig spændende skiområde med i alt 174 km sammenhængende pister, fordelt på alle sværhedsgrader. Med liftkortet har man desuden adgang til hele Ski Amadé-sammenslutningen, som byder på i alt 860 km pister. Det siges, at Schladming er østrigernes eget foretrukne sted at holde ferie. Under vores ophold oplevede vi da også, at menneskene rundt omkring på bjerget, i liften og på restauranterne generelt snakkede tysk og et par få polsk. Der var med andre ord ikke overflod af danskere, som man ser det en del andre steder i SkiAmadé regionen.


Schladming ved aftentide

Bjergene Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen og Reiteralm

Skiområdet er fordelt på 4 bjerge, Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen og Reiteralm. Alle 4 bjerge er fuldt udstyret med de nyeste snekanoner, som også blev mere end flittigt brugt. Faktisk var der kun én dag, hvor ikke samtlige kanoner kørte på højtryk, nemlig dagen hvor det sneede fra oven på helt naturlig vis. Der er lavet fine forbindelser mellem de enkelte bjerge, og er man flere skiløbere på forskellige niveauer, er det også muligt at følges ad fra bjerg til bjerg, da der ofte løber både en lettere blå samt en rød piste ned til liften, der forbinder videre over på næste bjerg. Lifterne er en god blanding af gondoler, stole- og slæbelifter, langt de fleste i nyere stand. Dog kunne 2-personers liften "Rohrmoos 1" fra foden af Hochwurzen godt klare en udskiftning.


Stoleliften Rohrmoos 1 med snekanoner i baggrunden

Ved først øjekast kan pistekortet måske virke en smule skræmmende for en nybegynder, da der er overvægt af røde pister. Vi fandt dog, at langt størstedelen af de røde pister var meget brede boulevarder og absolut overkommelige - også for den mindre erfarne skiløber. Vores kærlighed faldt især på piste nr. 5 på Reiteralm, samt de to røde pister fra toppen af bjerget Hochwurzen, nr. 31 og 33. Fra samme bjergtop går der desuden en meget lang kælkebane.

Skiløbet på Planai var efter vores mening klart det smukkeste, med rigtig mange flotte ture, sneklædte træer på begge sider af pisten og ikke mindst flere pister med sol, end de andre bjerge kunne tilbyde. En stor del af skiløbet på de 4 bjerge er nemlig beliggende på skyggesiden, som måske ikke ligefrem er et plus. Omvendt kunne solens effekt tydeligt ses på den modstående side af dalen. Der var der mange brune og grønne områder, da sneen ganske enkelt var smeltet væk. Et problem man således ikke skulle bekymre sig om.

Hauser Kaibling kunne med sine 2.015 meter over havet byde på det højest beliggende skiløb, men med færre pister på bjerget, sammenlignet med de andre tre bjerge. De færre pister gjorde det sværere at fordele menneskemængden, og vi oplevede derfor den del af området som det mest besøgte og tætpakkede. Om eftermiddagen kunne dette dog også være tilfældet på de lavest beliggende pister på Planai, som alle slutter i centrum af Schladming by.


Fine børneskiskoler, her på Planai bjerget tæt ved toppen

Livlig lift

Ved en fejl blev der drejet til højre en gang for tidligt og vi endte på piste nr. 8, en ellers skøn blå piste på Planai-bjerget. Kursen var imidlertid sat mod andre tinder, og vi måtte derfor erkende, at eneste mulighed for at komme på ret kurs igen var den eneste slæbelift, som selvfølgelig havde en kø så uendelig lang på netop det tidspunkt, hvor vi var kommet forbi! Liften viste sig alligevel som værende ret underholdende. Ved liftpasserens hus havde man parkeret en banan, med en mumie-lignende dukke i, en anden dukke stod med ryggen til liftkøen og tissede en lang stråle ud over kanten af bjergsiden. Da vi langt om længe nåede forrest frem i køen og kom af sted på liften, blev vi også underholdt med musik op gennem træerne - højtalere lå skjult inde blandt træerne og gjorde lift-turen til en mere underholdende af slagsen og ventetiden på mere end 20 minutter mere tålelig!

Når sulten skal stilles

Overalt i området er der gode muligheder for at holde en velfortjent pause. Der er mere en 40 forskellige hyggelige hytter og restauranter at vælge iblandt. Her kan der vælges større steder, både med og uden servering, eller man kan besøge en af de mindre hytter, med plads til typisk max 24 personer. Her skal man så blot være indstillet på at rykke sammen og sidde flere selskaber sammen om et stort bord. Vi oplevede flere af disse mindre steder, hvor vi overalt blev mødt med venlige smil og østrigsk gæstfrihed. Her kan blandt andet nævnes Preunegghütte, beliggende ved foden af piste nr. 5 på Reiteralm, eller Quellbodenhütte, beliggende midt på Planai-bjerget ved piste nr. 3.


Østrig = Germknödel - det skal vel prøves før eller siden

Et yderst populært sted, hvad enten man er til en god pizza, en kold radler eller en skøn varm kakao med flødeskum, er bjælkehytten Tauernalm. Beliggende i hjertet af skiløbet på bjerget Hochwurzen, bydes der på lige hvad hjertet måtte ønske og det med en service i top og et smil på læben hele tiden! I denne store bjælkehytte findes der en større spiseafdeling, som ligger længst væk fra afdelingen med dansegulvet og disco-kuglen i loftet. Tauernalm er nemlig et super sted for både dagens skiløbs-pauser og eftermiddagens afterski for alle. Når afterski starter omkring kl. 15.30 på Tauernalm, er det ikke et usædvanligt syn, at børnefamilierne sidder side om side med de vildere unge mennesker, alle i skøn forening i en fællessang, man bare ikke kan sidde stille til. Et besøg her vil med garanti gøre dig i godt humør!

Vi blev da også hurtigt forfaldne til dette skønne sted, som samtidig kunne være dagens sidste stop, inden man nemt kunne glide ned til de mange hoteller, pensioner og lejlighedskomplekser, som ligger perfekt i området Roohrmos, uafhængig af lukketider for lifterne og med nem adgang hjem via lette blå pister.

Skiløb og kostalde i skøn forening

Under vores ophold boede vi i bydelen Rohrmoos, som er beliggende på det fladere plateau af bjerget Hochwurzen, i 1.050 meters højde. Her boede vi med et super udgangspunkt for dages skiløb, med fine muligheder for at starte dagsudflugten enten mod Hauser Kaibling mod venstre eller Reiteralm mod højre. Ligeledes et optimalt sted at bo, når man træt sidst på dagen blot kunne glide tilbage til hotellet, uden at tænke på lukketider for lifter eller skibus-tider, som nævnt ovenfor. Dertil skal dog nævnes, at skibusserne i Schladming har et meget velfungerende system, og alle busserne kører punktligt ca. hver halve time.

"Unvergeßliche stunden" & "Genieße das Leben"

Under vores ophold, stod det mere og mere klart for os, at østrigerne gør uendeligt meget for, at den enkeltes oplevelse er fuldendt og uforglemmelig. De er livsnydere og vil gerne, at man også som gæst har det godt. Dette var også dokumenteret på ryggen af samtlige tjenere på Tauernalm, som alle bar skjorter med teksten "Unvergeßliche stunden" (uforglemmelige stunder), ligeledes var mottoet "Genieße das Leben" (nyd livet) på byens andet store afterskisted, nemlig Hohenhaus Tenne.


Parkeringshus med direkte skiløb til bagagerummet

For foden af Planai bjerget er Hohenhaus Tenne beliggende. Det er Østrigs største afterski-sted og overfor bygningen, har man desuden bygget et nyt p-hus med plads til næste 500 biler, opført med flere niveauer bygget ind i bjerget. Her kan skiløberen ganske enkelt glide direkte ind til trappen på det ønskede niveau, hvor bilen er parkeret. Hohenhaus Tenne er et kæmpe diskotek i 3½ etage med 9 barer og plads til mere end 3.000 mennesker. Også her er alt holdt i træ og selv toiletterne er et besøg værd! Stedet ønsker at bære mere præg af eksklusivitet og havde da også selveste Kid Rock til at åbne sæsonen med en koncert. Beliggende i det absolutte centrum af Schladming by tiltrækker stedet rigtig mange mennesker til afterski. Her spilles høj og festlig musik, så højt, at det måske ikke er stedet til de der gerne vil sidde og snakke. Bevæger man sig derimod lidt væk fra dette område, ligger der flere mindre barer i Schladming by, som også er et besøg værd. Når man er i Østrig, må man heller ikke snyde sig selv for en god omgang afterski i en ægte "Schirmbar", som man også finder i byen.


Afterskistedet Tenne med plads til 3.200 gæster i 3½ etage. Østrigs største

Dachstein gletscher med ispalads

På feriens sidste dag gik turen mod områdets gletscher Dachstein, som byder på skiløb i 2.700 meters højde - og dette på solsiden! Med afgang fra Lendplatz i Schladming by tidligt om morgenen kørte vi de 45 minutter med skibussen op til gondolen, som skulle løfte os det sidste stykke op til toppen. Området viste sig at være yderst begynder-venligt, med få og meget lette pister. Der var meget få mennesker denne formiddag, vinden var kold, men sneen var unægtelig hele køreturen værd! En af grundene til, at der var relativt få mennesker på pisterne, kan være at forholdene var optimale i resten af regionen. Derudover findes der et utal af skiruter ned, som mange af dem, der var med liften op, valgte at tage ned. Bl.a. finder man det, som flere kalder Østrigs nationalskirute, den ender 18 km væk, og der er mulighed at bestille gratis transport tilbage.

Ispaladset med fantastiske søjler. Alt er skåret/savet ud i gletscheren (Foto: Helmut Strasser)


Efter en 10-15 ture op og ned af de samme 5 blå og ene røde piste der var, skulle vi dog prøve noget andet. Skiene blev parkeret i sneen og en tunnel gravet ned i sneen, skulle vise sig at være indgangen til flere smukke oplevelser.


Gæstebogen er naturligvis i is

Ispalads med lyd og lys

Som noget nyt, kan Dachstein Gletscheren også byde velkommen til et mindre, men meget flot og imponerende ispalads, hvor figurerne fra filmen "Ice Age" er udstillet. Tunnelen førte ned i mørket til en lille "hall" med is-sofa og panorama-udsigt gennem et hul i sne-muren. Vores besøg fortsatte ind i selve gletscherens is, hvor passende musik og lys i flere farver akkompagnerede turen rundt i gangene på fin vis. Små kighuller gennem isen og ud til en gletscher-sprække, samt de mange flotte is-figurer og is-søjler gjorde besøget spændende for både store og små. Entré kostede 5 euro for voksne, og for børn var det halv pris. Helt klart et besøg værd, hvis man alligevel har taget turen op til gletscheren.


Udsigten fra udsigtsvindue i ispaladset

Inden gondolen skulle løfte os ned til skibussen igen, kunne vi nyde lidt frokost i den fine restaurant med en fantastisk udsigt over dalen og det skyhav, der den dag havde lagt sig. Sluttelig kunne vi tage en gåtur på "Sky-walk". En rampe lavet med glas i gulvet, så man går ud over bjergkanten og ser direkte flere hundrede meter ned under en. Skibussen bragte os tilbage til Schladming tids nok til, at vi kunne nå et par sidste sving på Hochwurzen, inden skiene måtte stilles og tasken pakkes - hjemtur til Danmark ventede næste morgen.


Dachstein Skywalk (Foto: Dachstein/Raffalt)

+
Østrigsk afterski når det er bedst
Godt sammenhængende område, skibussen bruges kun morgen og aften
Kort transporttid fra lufthavn og tæt ved motor-/hovedveje

-
Relativ lang transporttid til Dachstein-gletscheren
Lav højde over havets overflade, man kunne frygte snemangel (det oplevede vi dog ikke)

Skisport.dk var i Schladming i samarbejde med Højmark Rejser

Skiferie forslag i Schladming

Hotel Schladmingerhof Hotel Schladmingerhof Bil fra 2.976,-/pers.
Hotel Neue Post Hotel Neue Post Bil fra 2.593,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning