« Til oversigten

Har du været væk fra skiløbet længe - så bare rolig

Man skulle tro, at det kan være svært at komme op på skiene igen, hvis man har holdt en længere pause fra skiløbet grundet små børn eller for meget arbejde. Men det er det slet ikke.

Der var engang, at det gik tjept ned ad pisterne, og man sammen med venner nød de strabadser, som den sunde udendørssport giver. For hvert år forbedrede man sine sving og oparbejdede mod til stejlere og stejlere udfordringer. Men pludselig svandt både tid og måske også mod, og så gik der år, før man igen kom på den tanke, at skiløb er godt.

Man kan sagtens komme godt og sikkert op på brædderne igen, men det er vigtigt at tage sine forholdsregler. Har man holdt en pause fra skiløbet i nogle år, vil jeg anbefale de mindre skisportssteder heroppe mod nord og så bruge sin gode, sunde fornuft. Skiløb er blandt de aktiviteter, der løber over lang tid – hele dage og måske op til en uge – og derfor er det bedst, at ens form er til det. For glæden ved skiløbet hænger også sammen med, at man kan tage imod de udfordringer, der er på bjerget”, siger Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund. Han fortsætter:


Der findes ingen bedre terapi end ski - når du først er igang igen, får du hurtigt smilet frem


Skiterrænet må ikke være for svært

Skal man godt i gang igen, er det vigtigt, at skiterrænet ikke er alt for svært, og at der er en god bredde af pister. Tager man til Norge eller Sverige vil du opleve at der er mange grønne og blå løjper, og det gode er, at de allerfleste destinationer samtidig har røde og sorte, så hele familien eller vennekredsen kan få matchet deres niveau.

På hovedparten af de svenske skisportssteder ender pisterne endvidere det samme sted i bunden af dalen, og det er godt, fordi man som gruppe nemt kan finde hinanden igen og ikke som gen-nybegynder skal være tvunget til at køre stejlere, end man har lyst til.

Vil man hellere sydpå, så findes der også en masse begyndervenlige skiområder i Østrig, Italien og Frankrig.

- Se de bedste begynder områder her

- Lofer - Det perfekte område for gen-begyndere på ski

Foto: Sebastian Götesson

I Mullsjö får du store brede pister med masser af plads


Sikkerhed kan hjælpe gen-nybegynderne

Sikkerhed på skidestinationerne er også noget af det, som er vigtigt, når man lidt rusten i det igen står på de skrå brædder. Man bør som gen-nybegynder vælge et skisportssted, der har fokus på sikkerhedsarbejdet, f.eks. sikre og godt afmærkede pister, så man ikke pludselig ender på en sort nedkørsel, når man blot ville køre blåt.

God skiltning, også i børnehøjde, og f.eks. formidling af de 10 FIS sikkerhedsregler, kan også være en god vej til at klare sig trygt igennem de første dage. Sikre og kontrollerede skilifter med god assistance, så man ikke risikerer at komme uheldigt på eller falde af undervejs, bør man også pejle efter.

Foto: Sebastian Götesson

Hvis man bare er lidt opmærksom og stopper op en gang imellem, så kan det ikke gå helt galt


Vær sikker på, at udstyret ikke er udslidt

At erhverve eller låne det rette udstyr er også vigtigt. Udstyr, man benyttede for 15 år siden, er ikke nødvendigvis det bedste længere, da carving-skiene er af nyere dato. Skistøvler kan man bedre genbruge, selvom de er gamle, men de må ikke være totalt udtrådt. Andre vigtige bestanddele er gode skibriller, svedtransporterende skiundertøj, skihandsker og en sikkerhedsgodkendt hjelm. En skidragt fra gamle dage kan genbruges, og så er man bare lidt retro.

Ønsker du nyt grej kan du finde udstyr til billige penge i SkiShoppen. Det kan eksemepelvis godt lade sig gøre, at finde en skijakke til under 500 kr. og ski til 1600-1700 kr. 

Ellers kan du finde brugt skiudstyr her


Skigrej behøver ikke koste alverden


Skiskole – eller privat skilærer - kan hjælpe godt i gang

Privat skilektion er anbefalelsesværdigt, da man relativt hurtigt med den professionelles hjælp kan erindre de gamle tips og tricks fra skiløbet. Holdundervisning kan også bruges. At få lidt kilometer i benene på en skiskole kan være en rigtig god idé, hvis det er mange år siden, man sidst har været afsted på ski, og man føler sig rusten.


Det kan godt svare sig, at få nogle tips af en skiinstruktør


Vær i god form inden skiferien

Marathon-stjerne behøver man ikke være. Men det er anbefalelsesværdigt at have en nogenlunde grundform, når man kaster sig ud på de skrå brædder. Ellers taber man nemt pusten og får skader, fordi kroppen simpelthen ikke er vant til at blive brugt og slet ikke de store muskelgrupper, som skiløbet aktiverer. Det er derfor en god idé op til skiferien at tage i fitnesscenter eller løbe nogle ture og sikre, at formen er ved at være der.

- Skitræning. Gratis program og videoinstruktion.


Du behøver ikke være i super form, men lidt motion inden skiferien hjælper ALTID, så du undgår skader


Visit Swedens guide til gode skisportssteder for dem, der skal trygt i gang igen

- Orsa Grønklitt er kendt for gode skiskoler og private skilærere

I Orsa Grønklitts velrenommerede skiskole kan alle komme godt i gang, og der er både gruppe- og privatundervisning. De allerfleste svenske skidestinationer har gode skiskoler, hvor man snildt kan genvinde noget af sin gamle ekspertise og det, der er glemt, kan de hurtigt genopfriske. Man behøver heller ikke at føle sig dum overfor en privatlærer, for de har undervist så mange gennem tiden, og det er rarere end at stå og føle sig som en klodsmajor med kammeraterne.

Læs mere om skiferie i Orsa Grönklitt her

Foto: Visit Sweden

Orsa Grönklit thar lidt til alle skiløbere, der er gode pister, sjove funparks og mulighed for offpist


- Sikker alpin i Mullsjö

Mullsjö Alpins Knaggebobacke er et charmerende område til et par effektive dage på ski ikke mindst for skiløbere, som skal godt i gang igen - eller til lidt "opvarmning" for de mere øvede forud for en længere skiferie til de store destinationer. Områdets syv pister er ideelle til skidage for de knapt så øvede skiløbere, fordi området er overskueligt og byder på lettere pister – og så ligger det kun få timers kørsel fra Danmark, så man hurtigt kan komme frem og tilbage.

Læs mere om skiferie i Mullsjö her

Foto: Sebastian Götesson

Mullsjö tilbyder nogle fantasiske pister, hvor du næsten kan have det hele for dig selv

Branäs i Värmland: Kom godt i gang igen!

I Branäs i Värmland arbejdes der konstant på at holde sikkerheden i top, og det kommer ikke mindst gen- nybegynderne til gode. Man ansætter kun uddannede personer i skipatruljerne, som er i konstant cirkulation dagen lang, både på snescooter og ski. På den måde oplever de skiområdet, ligesom gæsterne gør. Skipatruljerne i det selvlysende tøj er ude på pisterne tidligt om morgenen, tjekker trafiksikkerheden og ser, om der er sket noget i løbet af natten, som skal udbedres. I løbet af dagen udbedres også løbende, hvis det er nødvendigt. Alle er uddannet i førstehjælp, og mange har også en overbygningsuddannelse i sikkerhed.

Læs mere om skiferie i Branäs her

Foto: Visit Sweden

Branäs er ekstremt børnevenligt og en af danskernes foretrukne destinationer

Skiferie forslag i Branäs

Apartment 4, Færge + ... Apartment 4, Færge + ... Bil fra 448,-/pers.
Ski Lodge, 6 bäddar. ... Ski Lodge, 6 bäddar. ... Bil fra 607,-/pers.
Bävern 31, Færge + B... Bävern 31, Færge + B... Bil fra 434,-/pers.
Bakkebogrenda D, Færg... Bakkebogrenda D, Færg... Bil fra 495,-/pers.
Nulstil   Udvidet søgning

Næste »« Forrige

Se alle nyheder