Weekendski med offpiste, iglo-bygning, tourski og isklatring

Weekendski med offpiste, iglo-bygning, tourski og isklatring

Haglöfs tilbyder en skiweekend med en masse aktiviteter.

Drømmer du af og til om eventyr i sneen, du ikke får realiseret, så er det her måske noget for dig. Haglöfs Arctic Weekend giver dig en attraktiv mulighed for at prøve et utal af aktiviteter, samt teste beklædning og rygsække fra Haglöfs.


Det er torsdag aften, vi er netop ankommet til Riksgränsen 200 km nord for polarcirklen, efter et par timers bustur fra lufthavnen i minebyen Kiruna. Vi er taget på weekend med mere end 100 andre “snetosser” for at hygge og lave det vi holder allermest af: nyde sneen. Vejret viser for alvor tænder, det blæser op og snestormen er så småt i gang. Et par timer senere meddeles det, at togstrækningen der går forbi hotellet og vejene til og fra Riksgrænsen er lukket grundet vejret. Vi er med andre ord sneet inde i den svenske ødemark.

Udsigten var ikke altid lige god i snestormen...

Det er marts måned og skiområdet har ikke været åbnet i mange uger. Lifterne i Riksgränsen er åbne fra midten af februar til slutningen af maj, samt et par weekender i juni, for vi er langt nordpå. Så nu er der kun én ting at gøre, krydse fingre for bedre vejr inden næste morgen, hvor vi skal i gang med weekendens program.

Hvad er Haglöfs Arctic Weekend?

Inspiration, workshops, test af udstyr og så rigtig vinter og masser af sne, er nogle af stikordene der beskriver Hagöfs Arctic Weekend. Weekenden er en årlig tilbagevendende event som afholdes i Riksgränsen mellem Sverige og Norge, i det aller nordligste Sverige. I 2015 afholdes weekenden i perioden 12-15. marts, vi deltog i 2014, hvor eventet også blev afholdt i midten af marts.

Klar til afgang

Der er et utal af aktiviteter og instruktører tilknyttet i weekenden og efter en "fridag" til at lande torsdag kan man fredag, lørdag og søndag melde sig på forskellige grupper med aktiviteter afhængigt af lyst og mod.

Der er mulighed for skitouring på flere niveauer, iglobygning, fotokurser, snow kiting, isklatring og freeskiing. Udenfor skitiden er der kurser i brug af GoPro kameraer, foredrag om lavinesikkerhed, safari efter nordlys og spændende oplæg fra eventyrere og skiløbere i verdensklasse.

Skitouring gruppe på vej afsted

På ski med de allerbedste...

Muligheden var der, sedlerne hang og ventede og straks tilmeldingerne blev givet fri var der rift om de enkelte workshops. Vi valgte den for os åbenlyse, ovenpå de store snefald, workshoppen ved navnet "Freeriding gruppe 2 - Lotten Rapp." På ski med en af verdens bedste kvindelige freeridere, måske ikke særligt opfindsomt, men vi måtte se niveauet. Så vi skrev os på listen.

Fredag morgen, man vågner med et sæt, springer ud af sengen med krydsede fingre, bare det er klaret op og stormen er aftaget. Desværre! Fortsat snestorm og ikke udsigt til bjergtoppe med uberørt pudder og solskin, som ellers var ønsket.

Solopgang RiksgränsenUdsigten vi drømte om fredag, men først fik søndag

Vi begiver os slukørede mod morgenmaden, tanken slår mig, iglobygning havde været en god aktivitet at vælge i dag henset til vejret, men efter en gang morgenmad, er der samling i receptionen og vi begiver os ud i snevejret.

Vinden pisker direkte ind i ansigtet med 31 m/s, ethvert stykke hud der ikke var dækket af stof føles bidende koldt. Vi kan kun tage hatten af for alle - inklusiv os selv - der begav sig ud i det, for det i sig selv var en bedrift, med respekt for vejret, alle med alt i lavineudstyr og bredde pudderski, så var alt klart til timer i sneen.

Gruppen er klar til afgang

Direkte i baghjulet på Lotten Rapp, kæmpede vi os op gennem træerne, Per Johnsson førte an og trådte sporet som han har gjort det tusindvis af gange før for sig selv. Per er telemark skiløber og blandt de 10 bedste telemark skiløbere i verden. Et lille videoklip fra Riksgränsen med ham her:


Vores gruppe var blev slået sammen med Pers og vi hyggede os en formiddag i skoven ikke langt fra hotellet.

Sneen på toppen af det skovområde, som var udset til dagens løb var skorpet, hvad andet kan det blive når vinden blæser stormagtigt og sneen kun stopper når den finder læ bag et træ, eller i en slugt. I en lille åbning i træerne fandt vi en slugt til vores formiddag. Det blev til en del ture op til fods og ned på ski, inden vi søgte tilbage mod hotellet. Lidt træning i at bruge lavineudstyret blev indlagt som tidsfordriv, lavinetræning er og bliver som en forsikring: det er rart at have/kende til, men man håber aldrig at få brug for den.

Lavinetræning i skoven - der ledes nu blot efter tabte ski

Vi sluttede skidagen tidligt, og besluttede os for at samle kræfter inden lørdagen.

Lørdag - tid til revanche

Optimismen fejlede ikke noget fredag aften og vi havde igen tilmeldt os en freeride gruppe, i troen på bedring i vejret. Lørdag morgen var det stilnet af, man kunne ane solen måske ville komme senere på dagen og vi indtog Riksgränsen med Lotten Rapp.

Området byder på få lifte og er udlagt som næsten 100 % freeride område. Antallet af gæster er få, de 130 deltagere i Haglöfs Arctic weekenden udgjorde de fleste af dem vi mødte i terrænnet.

Dem der ville udfordres blev udfordret

Vi fik det vi havde ønsket os, en gedigen lærestreg fra en pige der kan sit kram. Med en professionel indstilling til sikkerhed, evner og ønsker i gruppen, blev områdets bedste hang udforsket, med tips til gode linier og teknik.

Lotten Rapp, Brandmand, Rensdyrmærker og sanger

Et par uger efter denne weekend kvalificerede Lotten Rapp sig til verdens sejeste freeride tour. Freeride World Tour, hvor hun kan følges den kommende vinter. Hvad tager det at komme dertil? Smil og en spændende personlighed gør det ikke alene, hård træning, sæsoner i sneen og masser af mod, er den primære opskrift.

Lotten er også brandmand, rensdyrmærker og sanger, et multitalent som beskrives i videoen her:

Søndag - hjemrejsedag - med lidt for meget spænding

Inden hjemrejsen havde vi tid til en formiddag på ski, terrænet ventede i høj sol og nærmest vindstille vejr. Det blev dog en meget speciel skidag og ikke den afslutning vi havde drømt om. Den megen sne der var faldet torsdag og fredag, betød at en stor lavine ramte Nordalsfjället i udkanten af området. Vi endte med at bruge en hel del af søndagen på at deltage i eftersøgningen efter begravede i den lavine. Den person der havde udløst lavinen, var selv blevet begravet, men han blev hurtigt fundet, hvorefter en stor grundsøgning efter flere startede. Vi hjalp naturligvis og tager oplevelsen med hjem, som en erindring om at sne og bjerge skal bruges med respekt for de kræfter der gemmer sig i laviner. Der var ingen andre begravet i lavinen som det tog hundredevis af mennesker mange timer at gennemsøge til bunds.

Søndagen starter flot

Lavineeftersøgning

Fakta og hvem skal tage med?

Haglöfs Arctic weekend er ikke for begyndere på ski. Har du erfaring med offpiste og føler dig rimelig sikker til at kunne komme ned de fleste steder - også offpiste, så er der ingen tvivl om, at du kan deltage.

Lejlighed/værelse i 3 nætter, 4 dages liftkort og aktiviteter fås fra 3.650,- SEK svarende til ca. 3.000 DKK.
Flybilletter fra København til Kiruna fås fra ca. 2.000,- DKK.

Leje af udstyr er muligt, men det kan godt betale sig at tage med hjemmefra. Eksempelvis koster lejel af en lavinebipper, en sonde og en skovl i 3 dage 700 SEK. De billigste lavinesæt kan købes her på siden for 2499,-

Nordlyset

Når vi gør det igen... så bliver en af de aktiviteter vi tager med på, jagten på nordlyset - se selv på videoen nedenfor hvorfor.


Du kan læse mere om skiløbet i Riksgränsen her

Skisport.dk var inviteret af Haglöfs.

Er du taget af sted i tankerne? Så del artiklen herunder til højre med dine venner og lok dem med på Haglöfs Arctic weekend næste gang.

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Riksgränsen
Skiområdet: 522-909 m.o.h.
Byen: 522 m.o.h.

29 pister i alt
4 stk.
4 stk.
8 stk.
13 stk.

Lifter: 6 stk. / 7.400 pers/time

Slæbelifter: 3
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Riksgränsen

Find tilbud på skirejser