« Til oversigten

Den første skiferie - tips og tricks

Mange danskere har endnu ikke oplevet vinden i håret og knitren fra sneen under fødderne på ski. Sidder du og overvejer skiferie lige nu, giver vi dig en række gode råd til, hvordan du kommer i gang.

Cirka 8 ud af 10 danskere har endnu ikke haft fornøjelsen af at mærke vinden i håret og knitren under fødderne på ski eller snowboard. Mange har drømmen, men har endnu ikke turdet tage springet.
Artiklen her er skrevet til dig, der gerne vil guides godt på ski for første gang.

1. Glem fordommene, skiferie behøver ikke være dyrt

Her på redaktionen støder vi ofte på påstanden "skiferie er dyrt", men sådan behøver det ikke at være. Det afhænger naturligvis af, hvad man sammenligner med - men er man lidt fleksibel, behøver man ikke at gældsætte huset til op over skorstenen for at komme på ski. En kør-selv skiferie for 2 voksne og 2 børn inkl. liftkort og leje af ski i 6 dage kan fås fra omkring 6.000,- kroner - eller ca. 250,- kroner pr. person pr. dag. Du kan finde skiferier i alle prislejer på Skisport.dk - Se alle skirejser her.

2. Hvor skal vi tage hen?

Med mange hundrede rejsemål som mulighed er valget af destination svært. Der er flere tips og tommelfingerregler, hvoraf vi mener følgende er vigtige at holde sig for øje:

Afstand til destination og transportform - hvordan foretrækker du at rejse. Der findes mulighed for at rejse med bil, bus, tog eller fly, hver transportform har sine fordele og ulemper.

Afstand til lift/skiskole/bakke - som nybegynder på ski er man udmattet efter en hel dag på bakkerne og lange traveture i skistøvler er ikke sjove. Hav styr på afstanden til skibakkerne og evt. skibusser, og husk at på et oversigtskort kan kan man ikke se om hældningen på vejen er stejl eller ej - sølle 500 meter kan derfor være rigtig langt hvis højdeforskellen er stor.

Begynderbakker/mulighederne - de fleste destinationer har begynderbakker, men alligevel er der forskel på om destinationen prioriterer begyndere eller øvede skiløbere. Som begynder skal du ikke vælge destination efter antallet af pistekilometer. I stedet skal du fokusere på om der er områder med mange/flere grønne og blå pister, som er de nemmeste indenfor alpint skiløb. De findes både i Skandinavien og i Alperne - dog benyttes den grønne farve sjældent i kategoriseringen af pister i Alperne.

Hvis du skal af sted på skiferie for første gang, vil de fleste destinationer i Norge og Sverige opfylde dine behov. Her kan du eksempelvis overveje at tage til de sydsvenske skidestinationer, hvis du blot skal på en kort skitur, eller du kan tage en kort tur til Winterberg i Tyskland, hvis du bor i Jylland. 

Som nybegynder kan det også anbefales at tage til Østrig, hvor man finder gode skiområder for nybegyndere i blandt andet Maria Alm, Lofer og Wagrain. Et andet godt bud på en skidestination, der passer godt til den nye skiløber, er franske områder som Avoriaz eller Valmorel, hvor det nemme skiløb foregår tæt på byernes centrum.

Sidst men ikke mindst kan det anbefales at tage til Italien - eksempelvis Livigno eller Passo Tonale, der traditionelt har været meget populære destinationer til danskernes første skiferie. 

3. Skiskole og forberedelse hjemmefra

Der findes skiskoler på så godt som alle destinationer, men har du børn med, kan det naturligvis være en stor fordel med en skilærer, der taler dansk. I Norge og Sverige er sproget sjældent en barriere, men vælger du at starte karrieren i Alperne, så husk at overveje/undersøge om der er danske skilærere, så du ikke selv ender som tolk ved børneskiskolen hele ferien.

Men er skiskolen nu nødvendig? Kort og godt - Ja! Lad skiskolen om træningen - risikoen for at skilæren løber med konen eller kæresten er mindre end risikoen for at han/hun løber sin vej, hvis DU leger skilærer.
Du kommer godt fra start med kyndig vejledning hvad enten det er nogle få timer, eller om du følger et hold i flere dage - du får den nødvendige basisviden på plads.

Gør også dig selv den tjeneste at træne lidt hjemmefra - så får du meget mere ud af ferien. Der er tips til træningsprogrammer her.

4. Alternativer til skiløb

Har familien/gruppen ikke samme holdning til hvor stor en succes en skiferie vil blive, så undersøg hvilke alternative aktiviteter der findes på destinationen. Er det shopping, badelande eller andre sportsaktiviteter der frister? Det varierer meget fra by til by, om alt er langt an på skiløb eller om der også er andre muligheder.

Gennem de sidste mange år har Skisport.dk samlet brugernes egne vurderinger af destinationer indenfor forskellige kriterier, og her kan du finde mange gode tips og råd

5. Overnatningsformer

Skal sengen stå i en hytte, hotel, lejlighed/chalet eller pension? Selve opholdet er knap så svært at tage stilling til - lejligheder og hytter giver mulighed for selv at medbringe og lave mad, med dertil hørende hygge og arbejde.
Mener man derimod, at ferien ikke skal tilbringes i et køkken, så er det hoteller der skal kigges efter. Men uanset om du er til hygge og charme eller gourmet og servering, kan de fleste destinationer byde på flere forskellige indkvarteringsmuligheder.

6. Færdig pakkerejse eller »pak selv«

Pakkerejsen giver for det meste mulighed for at trække på guide/rejseleder på stedet, og du har dansk kontor, der kan hjælpe dig med alle spørgsmålene inden rejsen.
Det har nogle klare fordele, når det gælder din første skirejse. Bureauerne er naturligvis et mellemled, men er også din sikkerhed for at varen er i orden. Og så giver deres storindkøb af billetter og overnatninger bureauerne rabatter, der betyder, at rejsen ikke nødvendigvis behøves at blive dyrere end hvis du pakker/booker den selv. 

7. Udstyr - hvad skal jeg bruge?

Lad dig inspirere af vores pakkeliste til skiferien, lej skiudstyr og hjelm, eller lån noget ved vennerne (hvis det passer - ellers er det bedre at leje på destinationen). Er budgettet eller behovet ikke til at investere i en ny garderobe, så kan man med fordel finde en brugt skijakke eller en på udsalg/tilbud.

På Køb & Salg sektionen kan du finde masser af brugt udstyr fra private. På Skisport.dk auktionen kan du desuden være heldig at købe nyt skiudstyr til langt under normalpris, og under restsalg i SkiShoppen kan sidste års modeller ofte erhverves til billige penge.

Du kan finde en masse billigt skitøj i vores online skibutik. 

8. Skal jeg bruge liftkort?

Allerførst nævner vi lige, hvad et liftkort er, hvis du er i tvivl. Et liftkort er ganske simpelt et kort, der giver dig adgang til at bruge liftene ved de forskellige destinationer. Liftkort er meget forskellige, da nogle er begrænset til små områder, mens flere store destinationer deler liftkort til kæmpe områder. Heraf varierer prisen på liftkort naturligvis også, hvor nogle endda er gratis.

Til langrends skiferie skal der ikke bruges liftkort. Når det gælder de alpine skiferier kan det variere, om du får behov for et liftkort de første dage. Spørg rejsebureauet eller skiskolen hvis du selv sammensætter din rejse. Nogle skiskoler kræver ikke liftkort, og tager man 3 dages skiskole, har man muligvis ikke behov for liftkort de første par dage. Områder med mange pistekilometer opleves ofte som dyrere når det angår indkøb af liftkort og indkvartering.
Er man en ren begynderflok, får man typisk mere for pengene på en mindre destination eller ved at opholde sig i yderkanten af et stort skiområde, men undersøg det på forhånd, for der kan være undtagelser.
Er der liftkort udvidelser/tillæg til liftkortet, der giver adgang til 100-vis af kilometer ekstra piste, er det nok ikke nødvendigt første gang.

Vi udbygger løbende med nye tips og tricks, og har du et tip, som du vil dele så tøv ikke med at sende det til redaktion@skisport.dk

Relaterede artikler: