Hovden har fokus på både alpint og langrend

Hovden har fokus på både alpint og langrend

23 år. Er det virkelig så længe siden, jeg var i Hovden sidst? Hvad mon der er sket i mellemtiden? Forventningsfuldt blev udstyret pakket til en forlænget skiweekend.

Fra lejrskole-rejsemål til moderne skiområde

Minderne fra 1992 var svære at stikke: Det var hygge med gymnasiekammeraterne, is i litervis og masser af skiløb. Men jeg må sige, at gensynet med Hovden til fulde blev indfriet. Og konklusionen er, at her finder man et rigtig godt område til alle, der vil på skiferie i Norge, og som ønsker at løbe både alpint og langrend.

Ja tak – to ekspres-stolelifter – alt andet burde forbydes

På den alpine front udmærker Hovden sig ved at have to ekspres-stolelifter. De giver mulighed for at få rigtig meget tid på pisten. Med løft på ca. 370 meter er Breive- og Hovden-expressen de to centrale lifter i Hovden. Breive-expressen går op fra bagsiden af toppen Nos, den centrale fjeldtop i Hovden. 3-4 røde og blå pister på ca. 1.600 meter med gode forløb og masser af plads giver mulighed for noget, der ligner intervaltræning. Vi drønede op og ned, nød pladsen og solnedgangen over Breivevatn. Ekspres-stolelifter er bare sagen. Og selv om Hovden nærmer sig sit 50 års jubilæum, er de to moderne lifter et kanon fundament for området.


Solnedgang over Breivevatn

Hovden–expressen ligger på ”forsiden” af Nos og er typisk den første lift, man tager med op. Den giver adgang til alt fra en ultragrøn piste til stejle, sorte hang på forsiden af Nos, på fjeldsiden direkte ned mod Hovden. Lad os starte med den fredelige, grønne 3 km piste, der går i en bue rundt på bjerget med udsigt ind over fjeldene. På toppen er det en åben piste, hvor vinden bider godt i kinderne. Ca. 1/3 nede, ved trægrænsen, kan man komme i læ på de blæsende dage. På ”forsiden” af Nos findes i alt 4 længere lifter og to børnelifte i øveområdet Tusselandet.


Solen brager ned, men det er stadig relativt koldt på toppen i slutningen af januar

Tusselandet – afskærmet fra nysgerrige forældre

Nemt tilgængeligt lidt til højre for Hovden-Expressen findes børnenes øveområde, Tusselandet.
Her findes skikarussel, et øvebånd og en lille tallerkenlift. Området ligger afskærmet i forhold til det resterende skiområde. Men alligevel så tæt på, at nysgerrige forældre nemt kan trille forbi og kigge til de mindste på skiskolen.

Parkerne skal holde ungdommen på norsk sne

X-games er et af forbillederne, når terrænparken i Hovden klargøres. ”Bukkerittet” hedder parken, som består af en blå og en rød park. Her findes et utal af hop, rails, wallrides og bigjumps – faktisk mere end 50 i alt. Parken vurderes i dag til at være blandt de tre bedste i Norge. I Hovden findes et skigymnasium, hvor eleverne kan vælge en decideret freestylelinie. Her udklækkes nogle af Norges bedste freestyle’ere. Det stiller naturligvis ekstra høje krav til en park, og der bruges mange ressourcer på at holde parken i topform hele sæsonen.

Langrend i læ I skoven eller på de smukke fjeld

Hvis der er noget, nordmændene kan, så er det langrend – det gælder også i Hovden. 170 km varierede løjper, heraf 9 km lysløjper omkring centrum, finder du i Hovden.


Temperaturen er under -10 grader da vi finder skiene i skistalden lidt før kl. 8

Det skønne ved langrend i kombination med alpin skiferie er muligheden for at få noget ud af dagen. Vi starter dagen med en tidlig langrendstur. Der er absolut stilhed i skoven neden for Hovden. Den eneste lyd er knitren fra stavisættet og det efterfølgende glid frem i sporet. Udsigten til at skulle i de stive alpinstøvler senere gør kun morgenen endnu bedre, efterhånden som solen står op over fjeldet.

Morgenudsigt til Nos (1.183 m.) og Hovdenutten (1.119 m.) til venstre.

Vi drager afsted mod fjeldet, målet er et lille lavvo-telt. Her serveres varme drikke, pølser og andet til at gøre skidagen på fjeldet endnu sjovere. Det vrimler med familier med større og mindre børn, som har gjort lavvo´en til en del af dagens program. Her er bildæk, man kan kælke i, og snesko der kan prøves i den dybe sne.


Pause og tid til at studere kortet – hvor er frokost-lavvo´en.


Der serveres saft, pølser og varm kakao på fjeldet


Elgburger, efter et par timer på fjeldet er det kost i verdensklasse

Off-piste bliver starten på off-piste eftermiddag…

Off-piste er navnet på restauranten hvor frokosten indtages. Der serveres hjemmelavede pizzaer, prisniveauet er norsk, hvilket vil sige 145-175 norske kroner for en pizza. Men så er det også med hyggelig stemning lige for foden af pisten. På andendagen løber jeg her på danskeren Lars. Han har boet mere end 10 år i Hovden, og derfor kender han stedet særdeles godt. Vi aftaler at følges ad om eftermiddagen, og det bliver en lang eftermiddag… Lars er utrættelig og brænder for at vise området frem. Særligt den mere udfordrende del af Hovden.

Vi starter på bagsiden ned mod Breivevatn. Her - når man holder længst til højre fra toppen - går en skirute kaldet Kvennbekkløype (nr. 32 på pistekortet). Heldigvis har vi ramt Hovden i en periode med rekordmeget sne, så pisten er virkelig god. Vi fortsætter mod toppen af Nos, ved toppen af Breive-Ekspressen tager Lars mig med i en lige linie ned mod piste 27 og 18. Kigger du på pistekortet, er det en lige linie ned mellem G og 27 på kortet. Her finder vi ”Æblehaven”, hvor der er god plads mellem træerne, og meget få har kørt her. Så den ene tur afløses af den anden ned til skirute nr. 27 og så tilbage mod Breive-Ekspressen. Det er drømmeland for en far, der har fået en fri-eftermiddag fra familien, og som skal have noget skiløb i benene.

Vi napper også en tur med trækliften til toppen af Hovdenuten, en relativt ny lift lavet til vinteren 2013/14. Liften giver adgang til en smal piste, men det er ikke på grund af pisten, vi tager herop. Fra toppen findes nemlig et utal af muligheder ned, og de lokale kalder toppen for deres eget lille mekka. Vi finder en fuldstændig uberørt rute ned, kigger på klokken og indser, at vi ikke kan nå mere for i eftermiddag. Vi når med et hængende hår liften tilbage over toppen og får en allersidste tur.


Off-piste

Et væld af aktiviteter

Skiområdet har aftenåbent 5 dage i ugen, så det er måske svært at forestille sig, at der er behov for andre aktiviteter. Men de er her også.

Der er mulighed for hundeslædeture. Vi kørte nogle km nord for Hovden, men det er også muligt ved Arabygdi ca. 40 nord for Hovden.


Hundeslædetur – På med dunjakken og den ekstra trøje og så ellers afsted over sneen

Badeland – 3.000 kvadratmeters afslapning efter skiløbet

Hvis musklerne trænger til at blive løsnet op ovenpå dagens skiløb, er der et flot badeland i Hovden. Du bør tage turen forbi de 3.000 m2. Her er noget for såvel de helt små børn som de større legebørn. For eksempel er her en 70 meter lang vandrutsjebane med tidtagning og en tilsvarende bane til kørsel i bilslanger, spa-afdeling, udendørsbassin med 30 grader varmt vand og børnebassin til de mindste med en dybde på 40 cm


3.000 kvadratmeter plaskeri til glæde for alle. Foto: Hovden Badeland


Rutsjebaner, der er store nok til bildæk. Foto: Hovden Badeland


Afstressende udendørs bassin med 30 grader varmt vand. Foto: Hovden Badeland

Der er en skøjtebane, der er åbent dagligt til kl. 23. Skøjtebanen er gratis at bruge. Skøjter kan lejes i badelandet.

Facts og rejsen til Hovden
Hovden by har 409 indbyggere. Byen har et Kiwi supermarked, som gør indkøb til hytten relativt enkelt og overkommeligt prismæssigt. Der kører skibus rundt i byen hele dagen, så transport til og fra liften ikke behøver at indbefatte bil, hvis man bor et stykke væk.

Spisesteder er der en hel del af i Hovden. Priserne er norske, men vi kan ikke sætte en finger på maden. Smag de norske vildtretter på Hovden Fjellstoge 2,5 km nord for centrum, eller stik hovedet ind i den lille hyggelige ”Food for your Mood” i centrum. Mad smager næsten altid godt, når man har været ude i den friske luft en hel dag. Men begge steder overraskede det norske køkken os.

Den nemmeste vej til Hovden er med færgerne til Kristiansand eller Langesund, herfra er der henholdsvis 210 og 218 km´s kørsel til Hovden. 

Se mere om skiferie i Hovden her.

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Hovden
Skiområdet: 815-1183 m.o.h.
Byen: 800 m.o.h.

27 pister i alt
8 stk.
3 stk.
11 stk.
5 stk.

Lifter: 8 stk. / 9.000 pers/time

Slæbelifter: 4
Stolelifter: 3

Mere om skiferie i Hovden

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen