På ski i det høje nord - Riksgränsen

På ski i det høje nord - Riksgränsen

Skisport.dk har været på forlænget skiweekend til Riksgränsen - Sveriges nordligste skisportssted.

I det nordvestlige område af det svenske Lapland og i hjertet af, hvad de kalder Europas sidste vildmark, falder der hvert år store mængder sne.

Der giver super betingelser for leg i sneen. Hvad enten det er på velplejede pister, i off-pisten, på snescooter på det uendelige fjeld, på heliski eller de mere rene arktiske oplevelser, såsom hundeslædekørsel, nordlys-ture og meget mere.

Vi har tidligere besøgt området

Skisport.dk har tidligere haft en skøn forlænget weekend i Riksgrænsen - Sveriges (nogen siger endda verdens) nordligste og mest sagnomspundne skisportssted.

Vi var 200 km nord for polarcirklen og meget langt væk fra alting - faktisk var vi så langt væk, at der var 500 km til nærmeste IKEA. Så er man altså langt væk i Sverige.

Kort sæson

På grund af den nordlige breddegrad er sæsonen ikke ret lang - der er simpelthen for mørkt i december og januar. Sæsonen 2023 starterde først fredag den 24. februar, men fortsætter så til gengæld til (cirka) 1. juni.

Da vi var der sidst i april, var der stadig fint med sne og frostgrader. Det forlyder, at man fint vil kunne opleve ægte powder-dage langt ind i maj. Det var perfekt med en sviptur tilbage til ægte vinter og sne, efter at vi hjemme i Danmark havde indstillet os på et forår med byger og alt for lange udsigter til sne under skiene igen.

Ingen danske rejsebureauer

Ingen danske rejsebureauer har Riksgränsen på programmet endnu. Og det er jo både godt og skidt. Det gode er naturligvis, at der for os danskere, stadig er noget mytisk og eventyragtigt over Riksgränsen - det er ikke noget enhver turist har prøvet, og når man er der, risikerer man ikke at rende ind i naboen eller en arbejdskollega. Her er simpelthen ikke andre danskere end dig og dine venner.

Det negative er, at man selv er tvunget til at arrangere turen. Det er dog ganske overkommeligt, idet du kan flyve fra København med SAS - der er blot en hurtig mellemlanding i Stockholm på vejen. 

Man lander i Kiruna som ligger ca. 130 km sydøst for Riksgränsen. Der går shuttle-busser fra lufthavnen til både Björkliden og Riksgränsen, så den sidste del af rejsen er også overkommelig.

Kiruna er iøvrigt lidt en historie for sig - byen er hjemsted for verdens største flytteprojekt. Det er nemlig besluttet at flytte byens centrum 3 km i nordlig retning. Det er faktisk en beslutning, der efterhånden er mere end 10 år gammel. Men som du kan forestille dig, tager det lidt tid at flyte en hel by. 

Grunden til det er, at byen simpelthen ligger ovenpå store forekomster af jernmalm. Hele Kiruna er bygget op omkring minen, som er regionens største indtægtskilde, og så er det da klart, at man flytter en by med knap 20.000 indbyggere - de svenskere kan altså nogen ting, udover ishockey, langt nakkehår og iørefaldende popmusik.

Isveje i Lapland

Lapland Resorts - Björkliden, Riksgränsen og Låktatjåkko

Riksgränsen er blot et af 3 ben i fællesskabet kaldet Lapland Resorts. Det første område vi mødte på vejen fra Kiruna var Björkliden. Det markedsføres som det familievenlige sted med stor natur. Pisteskiløbet er i den klart lettere ende og serviceres af en håndfuld slæbelifte.

Oppe på fjeldet i et pas ligger Sveriges højest beliggende fjeldhytte Låktatjåkko. Er man til turski på fjeldet, er det et oplagt sted at indkvartere sig. Man bor så at sige midt i det hele - under simple, men autentiske forhold.

30 km fra Björkliden mødte vi så Riksgränsen. Fjeldsiderne ned mod "byen" er relativt stejle. Målgruppen her er ikke længere familier - Klientellet er præget af nordmænd og svenskere med brede ski, lavinerygsække og skitøj i moderigtige farver. 

Vi bemærkede hurtigt, at deres skiniveau matchede deres udstyr. På bjerget blevet der holdt meget højt niveau. På fjeldsiderne var der overalt trukket linier, som vidner om høj fart, stort mod, store drops og generelt bare fuld gas.

Skiløbet i Riksgränsen

Selvom Riksgränsen, hos os danskere, primært er kendt som et legendarisk sted til off-piste, er her også et helt almindeligt pisteområde. Man skal dog ikke forvente et stort og topmoderne liftsystem, som vi kender det fra alperne.

Ved vores besøg var der kun 6 lifte og 29 pister. (4 grønne, 4 blå, 7 røde og 14 sorte). Det unikke ved Riksgränsen er således ikke hverken lifter eller pister, men mere alle de muligheder som findes mellem pisterne og fra toppe, hvortil lifterne ikke går.

Her er yderst venlig offpiste, som egner sig perfekt til øvede skiløbere, som for første gang skal prøve kræfter med sneen udenfor pisterne. Her er nærmest uanede muligheder på store imødekommende flader, som kan indgyde selvtillid og beherskelse.

Men her er samtidig også stejle passager, store klipper og andet til den erfarne hardcore freerider. Her er noget for enhver smag i afdelingen for offpiste.

Indkvartering, afterski og gourmetmad

I Riksgränsen kan man, lidt afhængig af pengepung, vælge at bo på enten hotel, i lejligheder, på vandrehjem eller sågår på en vintercampingplads. Kvaliteten er gennemgående høj, og der er alle de faciliteter, man kan forvente - og lidt mere til i form af det lækreste spa og poolområde på det centrale Hotell Riksgränsen.

Vi bliver næsten nødt til at fremhæve den mad, vi fik i restauranten på Hotell Riksgränsen. Det var ren gourmetmad, og vi smæskede os i delikatesser af lokale råvarer såsom ren og fjeldørred. Det var ren nydelse.

Hvad angår afterski, må vi jo med det samme indskyde, at det jo altså ikke er Østrig det her. Vi så ingen dans på bordene, og vi så ingen sanseløst berusede - det kan man, så synes er en god ting, eller man kan tage til Ischgl, Sölden eller St. Anton igen igen.

Om aftenen blev der dog spillet op til dans på diskoteket under Hotell Riksgränsen. Da vi var forbi, var der livemusik med en stak langhårede svenskere, som spillede hård rock med et snert af stor humor og kitsch. Ganske underholdende og selvironisk.

Den helt store legeplads - Heliski og snescootere

Fra både Björkliden og Riksgränsen kan man flyve heliski, som efterhånden et af de få steder i Europa. Her er optimale betingelser for heliski, med et enormt back-country og nærmest endeløst fjeld.

Efter få minutters flyvning fra hotellet rammes toppe, som giver nedkørsler på mellem 700 og 1000 højdemeter. Flyves der lidt længere - til Kebnekaisemassivet (Sveriges højeste bjerg) er der mulighed for runs på op til 1500 højdemeter. Ganske anstændigt må man sige.

Har man stadig penge tilbage efter at have fyret en mindre formue af på heliski, bør man også unde sig selv en tur på en snescooter. Der er mulighed for både guidede ture under behørigt opsyn og i anstændigt tempo, men også mulighed for at få stillet en fuldblods snescooter til rådighed og så blot få udstukket et område, hvor man skulle holde sig indenfor. Vi ser klart muligheder i at være 2 mand og et par pudderski om en sneescooter i et pudderlandskab.

Hvem skal tage til Riksgränsen?

Det skal den lidt eventyrlystne erfarne skiløber, som vil give sig selv en række oplevelser lidt udover det sædvanlige. Man skal tage til Riksgränsen for at køre off-piste og gå topture med skind og tourbindinger. Er man udelukkende til pisteskiløb findes der bedre og billigere destinationer andre steder.

Er man er i Riksgränsen, skal man også vide, at man jo er pokkers tæt på Norge. Der er ikke langt til eksempelvis Narvik, hvor man kan opleve fantastisk off-piste ned mod fjorden i meget stejlt terræn. De lokale bjergguider i Riksgränsen laver ture dertil. Riksgränsen vil være et super udgangspunkt for store ture i alle retninger.

Såfremt penge ikke er et issue, skal man naturligvis ikke snyde sig selv for hverken heliski eller en vild tur på snescooteren.

Riksgränsen virker som et stort legeland, uden så pokkers mange restriktioner - det lader til at folk her er drevet af samme passion - passionen for stor natur og eventyrlige oplevelser. We like it.

NM i freeride

Sidder man som dansk freerider med en drøm om at prøve Riksgränsen, evt. kombineret med noget fjordskiløb i vest-Norge, er det oplagt at kombinere med NM i freeride. Hvert år efter Påske afholdes der i Riksgränsen nemlig NM i freeride. Der er desværre ikke tradition for dansk deltagelse, men det kunne da være hygsomt med dansk islæt. Ikke fordi vi skal tro, at vi kan vinde eller i det hele taget gøre os gældende, for især svenskerne selv er ren verdensklasse, og nordmændene er vel heller ikke decideret ringe.

Uanset - Riksgränsen er så klart et besøg værd. Vi håber at komme tilbage en dag.

Læs mere: www.laplandresorts.com

Udgivet af: Thomas Jensen

Fakta om Riksgränsen
Skiområdet: 522-909 m.o.h.
Byen: 522 m.o.h.

29 pister i alt
4 stk.
4 stk.
8 stk.
13 stk.

Lifter: 6 stk. / 7.400 pers/time

Slæbelifter: 3
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Riksgränsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen