Mölltaler – den ukendte gletscher

Mölltaler – den ukendte gletscher

Vi er taget til Østrig for at starte sæsonen tidligt. Sneen skal man på gletscherne for at finde, vi tester den med danske øjne meget ukendte Mölltaler Gletscher.

Der hygges i sneen I noget der ligner vanlig stil er en af skisport.dk’s udsendte taget til Østrig for at byde vinteren velkommen og for at få slået de første sving.

Vinteren og sneen lader vente på sig i alperegionen. Langt de fleste skisportssteder vi som danskere har for vane at tage til, er stadig grønne og for årstiden ramt af usædvanligt varmt vejr. Dette skriver vi ikke for at skabe panik rundt omkring i de danske hjem – bare rolig. Alt tyder på, at et vejrskift og masser af sne er på vej. Alt skal nok blive hvidt førend vi har set os om.

Men nu og her, blev vi altså nødt til at finde os noget sne. På præcis samme vis som sidste sæson, er det indtil videre sydsiden af alperne som har fået al sneen. Vi satte os derfor i en bil og kørte fra nordsiden af alperne om på sydsiden.

Tågen hang tæt og tungt nede i dalen. Vi var spændte på sigten oppe på gletscheren.

Nærmere bestemt havde vi udset os Østrigs sydligste gletscher, Mölltaler-gletscheren. Den ligger i forbundslandet Kärnten, og ligger kilet op mellem Tirol og Salzburgerland. Selvom der i luftlinje kun er få km til mere kendte destinationer som Zell am See og Gastein, er vejrsystemerne helt anderledes. Når vejrsystemerne kommer sydfra er Mölltaler-gletscheren et af de steder i alperne som får allermest sne. Fakta vi da meget gerne ville se nærmere på mens vi går og venter på et såkaldt “Nordstau” (vejrsystem som giver de nordlige alper sne).

Første tur mod toppen foregår med toget her som kører inde i bjerget.

Mölltaler-gletscheren er for de fleste danske sikkert ganske ukendt – og det er synd og skam. Det er en ganske fremragende gletscher som rent skimæssigt fint måler sig med de andre mere kendte Østrigske gletschere (Hintertux, Sölden, Stubai, Kitzsteinhorn, etc)

Oppe i terrænnet betjenes man af 9 forskellige lifte. Der er alt fra nemme brede begyndervenlige pister til stejle sorte hang. Og hvad der særligt behagede os var der mange muligheder for spændende freeride.

Vel oppe er noget af det første vi bemærker at snekanonerne er pakket væk for sæsonen. De har ikke brug for dem længere – her er rigeligt af rigtig sne fra oven. Alt imens ikke mange andre destinationer overhovedet er kommet i gang med at bruge deres snekanoner pga. for varmt vejr.

Ikke mange mennesker

I en periode hvor ikke ret mange destinationer har sne, havde vi egentligt forventet at der ville være tryk på gletscheren i form af mange gæster. Men vi blev glædeligt overrasket – og også lidt forundret. Har var vitterligt ikke mange mennesker, selvom forholdende nok tenderer de bedste man pt. overhovedet kan finde i alperne.

Synet der mødte os da vi nåede bunden af øverste sektion. Den opmærksomme læser vil bemærke at de få andre skiløbere som er, befinder sig inde på pisten. Ja, vi synes det er et smukt.

Liftkø var der absolut intet af, og offpisten havde vi mere eller mindre for os selv. De fleste andre skiløbere på gletscheren var unge mennesker i fartdragter, og dem har vi et rigtigt fint forhold til, idet de holder sig til deres afmærkede portbaner, også selvom der ligger den fineste puddersne lige ved siden af.

Hvordan kommer man til Mölltaler gletscheren?

Når man kommer nordfra hvad vi som danskere oftest gør, er den nemmeste adgang via tog fra Gasteinertal (Bad Gastein). Man tager et biltog gennem bjerget som ender ud i byen Mallnitz. Herfra er der godt 30 minutters kørsel til bunden af gletscherbanen.

Vel oppe på toppen i 3120 meters højde. Perfekt sne, perfekte pister og dejligt koldt.

Sæsonens første sving var et regulært puddersving

Vel oppe med kabinen trådte vi ud af lifthuset. Det første vi bemærkede var, at her føltes som vinter. Det var minusgrader og det var dejligt knitrende vintersne vi stod på. Pisten stod skarpt og yderst velpræpereret – vi skulle lige til at sætte afsted og bare nyde gulvtæppet under os, men hov hvad var nu det. Til højre for os var en kant, vi da lige måtte hen og kigge udover. Og ganske rigtigt – under os lå et ganske fint lille hang på vel ca. 100 meter og relativt stejlt. Det var uberørt og vi udvekslede hurtigt blikke og blev enige om, at det da lignede en guddommelig jomfrutur. Således blev sæsonens absolut første sving til et regulært puddersving, med deraf følgende store smil og high fives.

Selvom pisterne så perfekte ud, måtte vi lige prøve sneen udenfor. Var den så blød og lækker som den så ud?

Så tidligt på sæsonen er benene ikke helt oppe i gear, så vi tog os nogen fotopauser. Mestendels for pausernes skyld, men også for at dokumentere, at det altså ikke er helt løgn at vinteren er kommet. Hvis du ikke tror os, så kig på nedenstående billeder.

Svaret må være ja – det var blødt og luftigt. Vi kæmper dog lidt med balancen så tidligt på sæsonen.

Her et billede af dagens mest opkørte hang

Og et forsøg på Kodak-skud til liftselskabet. Vi skriver 2. december og de første klipper er droppet. Fin start

Jo jo, Mölltaler er åben – og mere end bestået. Vi siger tak for denne gang, og kommer snart igen.

Ja faktisk er billedet her fra onsdag morgen den 3/12 - gentagelsen blev ikke i helt samme vejrforhold....

Er du taget af sted i tankerne? Så del artiklen her med dine venner og giv dem inspiration til skiferien:

Udgivet af: Thomas Jensen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen