Klimaforandringer – Skisæsonen bliver kortere

Klimaforandringer – Skisæsonen bliver kortere

Vi har allesammen hørt ordet utallige gange! Men hvad betyder det egentlig for vores elskede skiferier, at klimaet ændre sig?

Klimaforandringer er næppe noget der kommer bag på nogle, som har været i alperne i løbet af de seneste vintersæsoner. Der bliver gang på gang slået varmerekorder, når det egentlig helst skulle være iskoldt. Men hvilken betydning har klimaforandringerne for skisport? Kan vi stadig suse ned af vores favoritpister i alperne om 10, 20 eller 50 år? 


Snemangel bliver et større og større problem for de europæiske skisportssteder

Universitetsundersøgelser fra Schweiz viser, at snesæsonen i gennemsnit er blevet 37 dage kortere siden 1970. Det er mere end en måned mindre med snedækkede bjerge! Disse undersøgelserne baseres på data fra 11 vejrstationer, som alle ligger i 1100 til 2540 meters højde. Dataene er indsamlet over de sidste 45 år. 

Ifølge disse undersøgelser så er snesæsonen gennem årene altså blevet kortet væsentlig ned. Den primære bekymring ligger i, at gennemsnitstemperaturen stiger og stiger, hvilket medfører at forårssæsonen starter langt tidligere end før. De lange dage (næsten) med garanti for godt vejr er populært blandt mange skiløbere, men det er den selvsamme varme sol, der kan tvinge os til at sætte skiene på loftet før tid. Undersøgelser viser i dag, at den gennemsnitlige snesæson i alperne i dag er hele 25 dage kortere, end den har været tidligere. Dertil kommer det, at selvsamme undersøgelser viser, at sæsonen også starter omkring 12 dage senere.

Den gennemsnitlige snesæson i alperne i dag er hele 25 dage kortere end tidligere!

Ikke nok med at sæsonen er kortere, så falder der også væsentligt mindre sne end for blot få årtier siden. Så måske er der faktisk noget om det, når de ældre i familien standhaftigt påstår, at vintrene var hårdere i ”de gode gamle dage”.

I alperne måler man hvert år det maksimale snelag på de forskellige skisportssteder, altså den mængde sne der ligger, når der ligger mest i pågældende sæson. Schweiziske forskere kan afsløre, at det maksimale snelag i gennemsnit er faldet med 25% sammenlignet med tidligere. Dertil kommer det, at den maksimale snedybde opnås omkring 28 dage tidligere på sæsonen – så giver det pludselig mening, at det hen på foråret hurtigt bliver brunt og grønt på pisterne. 

Alpe d’Huez i Frankrig foråret 2015

Umiddelbart ligner det en tragisk fremtid for de lavere beliggende skisportsområder. Men det skal heldigvis ikke stoppe os fra at klikke i skiene!

Man har i de sidste 20-25 år opstillet utallige snekanoner rundt om i alperne, som indtil videre kan skabe en tilstrækkelig snesikkerhed for rigtig mange områder uafhængigt højdemeter. Dette betyder, at skisportsområder i en tør periode selv kan sørge for den nødvendige sne, så længe temperaturen ikke kommer langt over frysepunktet. 

Snekanoner skaber tilstrækkelig snesikkerhed!

Skulle temperaturerne stige yderligere, skal vi dog heller ikke være alt for bekymrede. Allerede i 2008 udviklede israelske forskere en ny teknologi, som gjorde det muligt at producere sne uafhængigt af temperatur ved hjælp af vakuumeffekten. Denne teknologi kom allerede i brug på Pitztaler Gletscheren i Østrig og i Zermatt i Schweiz i 2009. Selvom denne teknologi stadig er kompliceret og omkostningsfuld for skisportsstederne, er det et gennembrud indenfor produktionen af kunstsne, og det garanterer os mange år endnu med ski under fødderne i alperne!

Læs mere om vakuumeffekt-teknologien her.

Husk at du kan følge med i snedybder, webcams, vejrudsigter og snestatistik her!

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen